Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Đenerali prodao filijalu u SAD
Italijanska finansijska grupacija Đenerali prodala je francuskoj reosiguravajućoj kući SCOR svoju reosiguravajuću filijalu u SAD za 579 miliona evra.

Ovom kupovinom SCOR je postao najveća reosiguravajuća kuća u SAD, prenosi Frans pres.

Najnovije vesti su jutros uzrokovale skok vrednosti akcija te francuske kompanije na Pariskoj berzi za 2,67 odsto, na 22,86 evra.


Vreme odluke,šta sa javnim firmama?
Vlada Srbije će usvojiti akcioni plan smanjivanja broja preduzeća u restrukturiranju koja, prema Fiskalnoj strategiji, neće moći da postoje posle juna 2014.
Deo mera za spas srpske ekonomije biće i rešavanje sudbine preduzeća u restrukturiranju, kažu u Ministarstvu privrede. Radi se oko 175 preduzeća sa više od 50.000 zaposlenih. Za neke će se tražiti strateški partner, polovina će u stečaj do kraja godine, a oko 20.000 ljudi će ostati bez posla.

Fabrika automobila Priboj, nekadašnja perjanica Jugoslovenske privrede, već 10 godina bezuspešno traži vlasnika, od čega zavisi sudbina ne samo 1.100 zaposlenih, već i celog grada.

U tri prethodna pokušaja nismo uspeli da pronađemo strateškog patnera, a u zadnje vreme povećano je interesovanje, kaže generalni direktor FAP Zoran Zaković.

Da za FAP još ima nade, kažu i u Vladi, a državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić siguran je da FAP neće otići u stečaj i potvrđuje da ovom trenutku za FAP postoji nekoliko zainteresovanih kupaca.

Strah od stečaja nadvio se i nad Kruševljane, koji čekaju rasplet sudbine za čak devet preduzeća sa oko 5.000 zaposlenih.

Ne postoji spisak fimi koje će biti ugašene, kažu u nadležnom ministarstvu, već će Vlada narednih nedelja usvojiti akcioni plan po kojem će se smanjivati broj preduzeća u restrukturiranju.

Preduzeća koja predstavljaju čaure, koja nemaju delatnost, koja se godinama ne bave ničim, nego samo postoji preduzeće na papiru biće prva pri okončanju postupka restrukturiranja. Ono što je sigurno je da ti radnici imaju pravo na otpremnine, kaže Ljubić.

Država će obezbediti otpremnine za oko 20.000 radnika, ali u budžetu više nema novca za firme koje već 12 godina niko ne želi da kupi, a prema proceni Svetske banke, godišnje državu koštaju 750 miliona dolara.


Sevojno-based Jedinstvo wins EUR 57.2 million worth of contracts
Sevojno-based Jedinstvo has said in a release that it has won EUR 32 million worth of contracts in Slovenia for the work on the water supply systems of municipalities Lendava, Crensovci, Velika Polana, Turnisce, Odranci, Dobrovnik and Kobilje.

According to the release, these projects will keep over 200 workers busy over the next year and a half. The work will be financed from European so-called cohesion funds where 85 percent of the funds are provided by Europe and 15 percent by Slovenia.

People at Jedinstvo also expect to ink a EUR 13.2 million contract by the end of the month to build a water supply system for the City of Bar, Montenegro. This project will be financed by the German Credit Bank.

Last month was very successful for the company in Sevojno, both abroad and in Serbia, where Jedinstvo was the sole bidder for the construction of water supply systems for municipalities Zubin Potok, Zvecan and Kosovska Mitrovica. These projects are worth about EUR 12 million.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta