Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kaldum al Mubarak prvi čovek „Mubadale“ stiže u Beograd

Predsednik Izvršnog odbora „Mubadale“ Kaldum al Mubarak dolazi danas specijalnim avionom u jednodnevnu posetu Beogradu. Domaćin mu je, kako saznajemo, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa saradnicima, ali će se s njim videti i Mlađan Dinkić i operativni tim koji je prethodnih meseci radio na pripremi elaborata o mogućnosti gradnje fabrike čipova u okolini Beograda.

Kaldum Kalifa al MubarakKako se očekuje, Al Mubarak koji je na visokim funkcijama u Emiratima Abu Dabi, pa i član Obrazovnog veća ovog Emirata posetiće danas lokaciju koja je ponuđena za gradnju fabrike čipova vredne četiri milijarde dolara.

Kako saznajemo, u Nemanjinoj 11 se ova poseta procenjuje kao ključna za moguću odluku o otvaranju pogona visoke tehnologije u Srbiji.

Al Mubarak je, inače, sam najavio ovu posetu prošle nedelje, a očekuje se da prisustvuje i potpisivanju ugovora „Jata“ i „Etihada“.

Da podsetimo, „Mubadala“, za sada, ima jednu sličnu fabriku u državi Njujork, SAD, a očekuje se otvaranje još jednog pogona u Nemačkoj.

Al Mubarak je član odbora brojnih kompanija i institucija Abu Dabija, pa i Prve zalivske banke koja se nedavno pominjala kao mogući investitor u Srbiji. Jedan je od predsednika FK Mančester."Telekom Austria" ispao iz trke za SBB

"Telekom Austria" (TA) ispala je iz procedure ponude za prodaju kablovskog operatera SBB/"Telemach", tvrdi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat".

List, pozivajući se na više neimenovanih izvora, ističe da TA nije prošla prvu fazu predaje ponuda, pošto je predala najnižu ponudu od svih.

TA nije želela da komentariše ispadanje iz procesa prodaje SBB.

U trci za kablovskog operatera su još samo četiri zainteresovana ponuđača, a radi se pre svega o privatnim fondovima (Private-Equity-Fond).

Južnoistočnoevropski kablovski operater, prema poznavaocima tržišta, vredan je između 700 i 800 mil EUR.

U jednom intervjuu "Virtšaftsblatu" šef TA Hanes Ametsrajter istakao je da je njegova kompanija zainteresovana za SBB.

- SBB je interesantno preduzeće i mi ćemo sigurno uzeti informacije o procesu prodaje - kazao je tada.

Naime TA želi, u Austriji započetu strategiju konvergencije, to jest spajanja ponude koja se sastoji od mobilne telefonije, Interneta i televizije, proširiti i na prostor jugoistočne Evrope.

Međutim u slučaju da je TA prošao proces kupovine SBB finansiranje bi bilo problem, tvrdi "Virtšaftsblat", dodajući da 800 mil EUR ova kompanija ne bi mogla da plati iz "porto-kase", a kako se načulo to bi sprovela uvećanjem kapitala.

Kao mogući novi cilj TA mogao bi se uskoro naći "Telekom Slovenije", tvrdi list dodajući da je parlament Slovenije krajem juna odobrio privatizaciju, ali konkretan termin još nije utvrđen."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta