Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"La Fantana" uzima 34 mil EUR kredita za dokapitalizaciju

Kompanija za flaširanje i distribuciju vode "La Fantana" uspešno je prikupila 34 mil EUR kroz finansiranje putem duga, čemu je doprineo kredit Erste grupe, saopštila je danas Erste banka u Srbiji.

"La Fantana" grupa je lider u flaširanju i distribuciji vode u korporativnom segmentu u Rumuniji i Srbiji i najveća kompanija tog tipa u regionu jugoistočne Evrope.

Kompanija je pod kontrolom privatnih akcijskih fondova kojima upravlja "Innova Capital".

Finansiranje u evrima obezbedila je Erste grupa i ono obuhvata ročne kredite i revolving kreditnu liniju. Sredstva će se iskoristiti za refinansiranje postojećeg duga i finansiranje raspodele akcionarima, a paket obuhvata i kreditnu liniju koja će se iskoristiti za potencijalne strateške akvizicije.

- Tokom poslednjih pet godina "La Fantana" je doživljavala snažan organski rast i dovršila stratešku akviziciju, učvrstivši lidersku poziciju na tržištu i skoro utrostručivši dobit.

- Kompanija je trenutno spremna za novu fazu ekspanzije usmerenu na komplementarne proizvode i nove teritorije i zadovoljni smo što smo dobili podršku Erste grupe za strategiju kompanije "La Fantana" za naredne godine - rekao je direktor "Innova Capital"-a Kšištof Kravčik (Krzysztof Krawczyk).

"La Fantana" snabdeva mrežu od preko 100.000 aparata za hlađenje vode postavljenih širom obe zemlje. Njen tržišni udeo se procenjuje na 70% u Rumuniji i preko 60% u Srbiji.

Od 2007. godine, kompanija je u vlasništvu fondova kojima upravlja "Innova Capital" i osnivač firme Cristian Amza.Serbian government finances redundancy program for Jat Airways staff

Based on the interest in a voluntary redundancy expressed by Jat Airways employees, the Ministry of Finance and Economy has submitted a manual for implementing the redundancy program to the company management.

Jat Airways' personnel will be able to apply for a voluntary redundancy in the period between August 12th and September 6th. They will be offered to choose between several options, one of which is a severance pay of EUR 300 per year of work. Each worker will be individually asked to pick the option he or she finds the most favorable, the Finance Ministry announced.

Adoption of this redundancy program is in line with the Redundancy Program for Companies in the Process of Rationalization, Restructuring and Preparations for Privatization (which has been adopted by the Serbian government) and the Strategic Partnership Agreement signed with the UAE's flag carrier Etihad Airways on 1 August 2013.

After the Serbian government gave its consent last week for the leasing of ten airplanes, the redundancy program is another step towards the successful implementation of strategic partnership between Etihad and Jat.Gorenje izlazi na varšavsku berzu

Slovenački proizvođač kućih aparata Gorenje vrši pripreme za izlazak na berzu u Varšavi.


Formalni predlog biće predstavljen akcionarima firme na godišnjem sastanku zakazanom za 23. avgust, potvrdila je danas kompanija.

Uprava i nadzorni odbori Gorenja veruju da će izlazak na varšavsku berzu poboljšati likvidnost kompanije, s obzirom na slabu likvidnost na ljubljanskoj berzi, prenosi slovenačka agencija STA.

Dvostruki berzanski listing deo je dogovora Gorenja sa japanskim proizvođačem elektronskih uređaja Panasonik, koji je početkom prošlog meseca pristao da kupi strateški manjinski udeo u slovenačkoj kompaniji.

Panasonik će ući u Gorenje kroz program povećanja kapitala, o čijim pojedinostima će se takođe odlučivati na redovnom sastanku akcionara.Evrozona konačno izlazi iz recesije

Industrijska prozivodnja u 17-članoj evrozoni oporavila se u junu, što je još jedan pokazatelj da evropski monetarni blok konačno izlazi iz recesije. 


Dok se podaci o privrednom rastu iz drugog kvartala očekuju sutra, današnji izveštaj Evropskog zavoda za statistiku, Evrostata, pokazuje da je industrijska proizvodnja u junu porasla za 0,7 odsto, u odnosu na maj, kada je potonula za 0,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

U odnosu na jun prošle godine, industrijska proizvodnja porasla je za 0,3 odsto, dodaje Evrostat.

Na nivou 27-člane Evropske unije, prozivodnja je u junu porasla za 0,9 odsto u odnosu na maj, kada je pala za 0,4 odsto. Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja je uvećana za 0,4 odsto.

Na mesečnom nivou, najveći rast evidentiran je u Irskoj (8,7 odsto), zatim u Rumuniji (5,7 odsto) i Poljskoj (3,1 odsto).

Najveća evropska privreda, Nemačka, i prezadužena Grčka zabeležile su rast od po 2,5 odsto. Industrijska prozivodnja je, s druge strane, u Holandiji smanjena za 4,1 odsto, u Portugaliji za 2,8 odsto i Francuskoj za 1,5 odsto.

Na godišnjem nivou, najveći rast prozivodnje zabeležen je u Rumuniji (9,6 odsto), Poljskoj (5,3 odsto) i Estoniji (4,7 odsto). Najveći gubitnik bila je Finska, uz pad prozivodnje od 5,9 odsto."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta