Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Srbi uspešno privlače investicije"

Hrvatski mediji smatraju da Srbija ima dobru politiku privlačenja stranih investitora.


Foto: Ilustracija, (sxc.hu)Razvoj industrije informacijskih tehnologija je deo strategije Srbije za reindustrijalizaciju srpske ekonomije. Ekonomski oporavak može ubrzati jedino privlačenjem stranih investicija, što Vlada Srbije prilično uspešno i čini, piše Index.hr.

To potvrđuju ulaganja evropskih kompanija ali i ruskih, kineskih i arapskih. Sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorene su investicije u nekoliko područja - poljoprivredi, infrastrukturi, rečnom i vazdušnom saobraćaju, a najveći posao najavljuje "Mubadala", koja planira da gradi fabriku čipova.

Srbija je usvojila Strategiju koja će joj omogućiti da postane najatraktivnija zemlja u jugoistočnoj Evropi za ulaganje u IT sektor, piše Index. hr. Vlada osigurava dodatne subvencije proizvođačima softvera, jer na taj način domaći stručnjaci mogu lako plasirati svoje znanje na inostrano tržište. Dobar geostrateški položaj zemlje i visokokvalifikovani stručnjaci u području informacijskih tehnologija privukli su jednu od vodećih svetskih kompanija u ovom području "Mubadala" iz UAE ".

Predstavnici Vlade procenjuju da će obim investicija iz Abu Dabija, na temelju Sporazuma dve zemlje, dostići nekoliko stotina miliona evra, a ukoliko se ostvare planovi "Mubadala", dostići će i milijardu evra.

Ova kompanija ima razgranatu mrežu pogona u UAE, SAD i Evropi i njen razvoj baziran je na stalnom širenju i investicijama. Tome doprinosi i brz razvoj IT tehnologije u svetu, kao i bežičnih uređaja, potrošačka groznica za mobilnim telefonima, tablet računarima, u koje se čipovi ugrađuju. Izgradnja fabrike čipova bila bi najveća investicija u prethodne četiri decenije u Srbiji, i najveća u IT industriji, a Srbija bi bila jedna od malobrojnih zemalja sveta, koja bi proizvodila sofisticirane i tražene komponente za IT uređaje.

Vlada Srbije je razgovarala s predstavnicima "Mubadala" o detaljima ovog projekta, koji bi se realizovao u nekoliko faza. Najvažnija je prva faza izgradnje Centra za istraživanje i fabrike čipova u Srbiji. U istraživačkom Centru zaposlilo bi se pedeset vrhunskih stručnjaka iz IT područja, a Fabrika čipova zaposlila bi ih još oko hiljadu. Kako najavljuju iz Vlade, "Mubadala" će doneti visoke tehnologije, kakve do sada Srbija nije imala a poseduju je samo vodeće svetske sile. Ovaj posao od Srbije može napraviti lidera u regiji.

Ulaganja "Mubadala" se ne završavaju samo na ovome, jer kompanija, odnosno njena podružnica ATIC (Advanced Technology Investment Company) planira i izgradnju fabrike za proizvodnju sofisticiranih komponenti za avio- industriju u Srbiji.

Ako intenzivni pregovori s ATIC-om, budu uspešno završeni, fabrika čipova u Srbiji će biti najveći projekt u posljednjih gotovo pola stoleća i najveći IT projekt u svetu. Reč je o investiciji od 4 milijarde evra i fabrici koja bi zapošljavala možda i nekoliko hiljada stručnjaka.Gradnja Koridora 10 tek dogodine - Domaći građevinari još ne mogu da preuzmu poslove "Alpine"

Domaće građevinske firme zainteresovane su da bez tendera preuzmu poslove na deonicama istočnog kraka na Koridoru 10 na kojima je radila "Alpine" koja je bankrotirala, ali je to prema pravilima međunarodnih kreditora za sada nemoguće, kaže za "Blic" Dmitar Đurović, direktor "Koridora Srbije".

Svetska praksa prema kojoj posao uvek preuzima prva sledeća firma na listi iza one koja je dala najbolju ponudu i pobedila na tenderu, u Srbiji ne važi. U slučaju izbora izvođača radova na deonicama kod Dimitrovgrada, na oba tendera prijavila se pre tri godine domaća građevinska firma "Planum".

U tom trenutku, to je bila jedna od retkih kompanija koja je sa referencama mogla da obezbedi bankarsku garanciju. To im u borbi za posao nije mnogo pomoglo, jer je austrijska "Alpine" ponudila 56 mil EUR za posao koji je realno vredeo 120 mil EUR.

- Konzorcijum u kome je vodeći bio "Planum"#, a u kome su bile još firme PZP "Beograd" i "Putevi Užice", učestvovao je na oba tendera na kojima je "Alpine" dobila posao. U oba slučaja smo bili treći sa ponudom. Znamo šta se desilo sa "Alpine", a drugoplasirane firme na tenderu za obe deonice kod Dimitrovgrada su, takođe, otišle u stečaj. Svuda u svetu je praksa da se prvi sledeći na listi poziva da preuzme posao ako se desi ovo što se desilo sa kompanijom "Alpine". U oba slučaja smo to mi. U Francuskoj i Engleskoj je to zakonom određeno, ali kod nas takva praksa ne postoji. Ukoliko se bude raspisivao tender ispočetka gradilišta mogu da budu otvorena tek od druge polovine sledeće godine. Do tada je ceo posao mogao da bude završen - kaže za "Blic" Ratomir Todorović, direktor građevinske firme "Planum"."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta