Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Novartis" strateški partner "Torlaka"?
Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" navodno je dobio strateškog partnera, i to farmaceutsku kompaniju "Novartis".

Naime, prethodnih dana više portala u zemlji objavilo je nezvaničnu vest da je srpski institut prodat Švajcarcima, a kako redakcija "Alo!" nezvanično saznaje od izvora iz instituta, o prodaji se šuška već izvesno vreme.

- Prošle nedelje pronela se vest da je "Torlak" prodat, te da se samo čeka momenat da se informacija i zvanično objavi. Nama niko ništa službeno nije saopštio, ali se priča po kancelarijama da nas je kupio "Novartis" - navodi izvor.

S druge strane, Vera Stojiljković, direktorka ove ustanove, koja je samo pre dva meseca javno istakla da "Torlak" ima finanasijske probleme, ali da uz pomoć države može da radi bez strateškog partnera, juče nije ni potvrdila, ali ni negirala ove informacije.

- Obaveštavamo vas da je Vlada Republike Srbije u decembru 2012. godine donela odluku o obrazovanju koordinacionog tela za vođenje pregovora i predlaganje mera za unapređenje proizvodnje i distribucije imunoloških lekova u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", čiji je zadatak vođenje pregovora sa zainteresovanima za saradnju sa Institutom - navedeno je u odgovoru direktorke Instituta.


"Cablex" otvorio novu fabriku u Platičevu kod Rume - U izgradnju pogona i opremu uloženo oko 2 mil E
Slovenačka kompanija "Cablex" otvorila je u sredu (18. septembra 2013. godine) u Platičevu kod Rume novu fabriku za proizvodnju kablova za belu tehniku. "Cablex" je pre dve godine u Platičevu počeo proizvodnju u iznajmljenom prostoru od 600 kvadratnih metara. Novi objekat je skoro četiri puta veći (2.300 m2), a ukupna vrednost nove fabrike sa kompletnom opremom iznosi oko 2 mil EUR, objavljeno je na sajtu opštine Ruma.

Fabriku je svečano otvorio predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić.

Trenutno je u "Cablex"-u zaposleno 90 radnika, do kraja godine u fabrici će raditi još 50, a tokom 2014. godine još 50. Godišnji plan proizvodnje je 2 mil EUR, a u "Cablex"-u su sigurni da će on biti premašen za oko 10%. Skoro 95% proizvodnje je namenjeno izvozu, od čega veliki deo ide u Rusiju.

Inače, "Cablex grupa" u sastavu ima devet fabrika širom sveta, a ukupna godišnja proizvodnja premašuje 70 mil EUR.

Direktor "Cablex"-a u Platičevu Zlatko Jutić se zahvalio opštini Ruma što je omogućila da jedna od vodećih fabrika u proizvodnji kablova zaživi u ovom mestu.

Sa otvaranja novog pogona (foto: ruma.rs)

- Od samog početka imamo odličnu saradnju. Dve godine smo proveli u iznajmljenom prostoru koji nije zadovoljavao naše ambicije da napravimo fabriku koja će biti rame uz rame sa našim drugim predstavništvima. Sada smo u tome uspeli. U rekordnom roku, mnogo brže nego što bi to mogli uraditi u Sloveniji. Sama izgradnja nas je koštala oko 900.000 EUR, a sa opremom vrednost je procenjena na 2 mil EUR. Uskoro ćemo započeti izvoz i u Tursku i Rumuniju, tako da sam siguran da su pred nama veliki dometi - zaključio je Jutić.

Predsednik opštine Ruma Goran Vuković rekao je da je "Cablex" pravi primer dobrog poslovanja.

Svečanosti u Platičevu prisustvovao je i ambasador Slovenije u Srbiji Franc But, objavljeno je na opštinskom sajtu.


Turci bi da nam grade i puteve
Turska "Douš grupa" zainteresovana je za saradnju sa Ministarstvom saobraćaja u oblasti izgradnje putne infrastrukture u Srbiji.

Turska kompanija naročito je zainteresovana za javno-privatno parnterstvo i koncesije, rečeno je u Vladi Srbije na sastanku ministra saobraćaja Aleksandra Antića i delegacije te kompanije.

Douš grupa je jedan od od najvećih poslovnih konglomerata u Turskoj koja je, izmedju ostalog, aktivna i u oblasti saobraćajne infrastrukture, objavljeno je na sajtu Ministarstva saobraćaja.

Šef turske delegacije Burak Talu je, na sastanku 17. septembra, upoznao ministra Antića sa osnovnim aktivnostima te grupe u Turskoj, Rusiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Kazakhstanu, Kini, Rumuniji i Bugarskoj.

Takođe, Talu je upoznao Antića o mogućim modalitetima saradnje i načinima finansiranja.

Interes ove grupe je da bude prisutna u Srbiji u oblasti izgradnje putne infrastrukture, rečeno je na sastanku.

Imajući u vidu visoki stepen zaduženosti Srbije prema međunarodnim finansijskim institucijama, Talu je kao moguće modalitete za saradnju predložio javno privatno partnerstvo i koncesije.

Ministar je tim povodom predložio pokretanje inicijative za dopunu postojećeg Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Srbije i Turske, čime bi se stvorili uslovi za uspešniju saradnju srpskih i turskih kompanija, a time i zajednički nastup na izgradnji značajnih infrastrukturnih projekata, pre svega putne infrastrukture.

Antić je upoznao tursku delegaciju sa strateškim projektima u oblasti putne infrastrukture, sa projektima koji su u toku, kao i onima za koje ce tek biti raspisani tenderi.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je ovako velika kompanija zainteresovana za saradnju sa Srbijom i siguran je da će u najskorije vreme doći do susreta eksperata koji će konkretizovati realizaciju zajedničkih projekata.

Sastanku su prisustvovali i direktor Koridora Srbije Dmitar Djurović i v.d. generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Predstavnici "Douš grupe" su izrazili zainteresovanost i da ulažu u Beograd.


Objavljen poziv malim i srednjim preduzećima za novi program podrške EU
Delegacija Evropske unije u Srbiji i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uputila je danas javni poziv malim i srednjim preduzećima iz Srbije da se prijave za novi program podrške.

Kroz program "Podrška razvoju MSP u Srbiji" mogu se realizovati kratkoročni projekti na najrazličitije teme - od istraživanja tržišta do strateškog planiranja, upravljanja kvalitetom i sertifikacije, ili energetske efikasnosti i upravljanja životnom sredinom.

Većim preduzećima do 500 zaposlenih, program nudi dugoročne projekte, u trajanju od 12 do 18 meseci i saradnju sa iskusnim međunaraodnim savetodavcima.

Tu projekti pomažu rukovodstvu da se upozna sa najboljim međunarodnim praksama i najnovijim metodama poslovanja, koje će im pomoći da budu konkurentni na svetskom tržištu.

Podrška razvoju MSP u Srbiji, finansira se kroz instrument za pretpristupnu pomoć EU - IPA, tokom perioda od 36 meseci, do juna 2016. godine.

Program podrazumeva da preduzeća plaćaju deo projektnih troškova u iznosu od 25 do 75%, za projekta u koja su uključeni domaći konsultanti, a za one u koja su uključeni međunarodni, plaćaju 10% troškova prvog i 50% troškova drugog projekta.


Britanci ulažu 100 mil EUR u razvoj srpskih kompanija
Predsednik Britansko-srpske poslovne komore, Paul Judge, u razgovoru za "Vreme" govori o rekonstruisanoj srpskoj vladi, ocenjuje privrednu saradnju Velike Britanije i Srbije i objašnjava kako City of London planira da uloži 100 mil EUR u razvoj srpskih kompanija.

Na pitanje da li su političke promene u Srbiji dovele do nekih povoljnijih uslova i mogućnosti za poslovanje, Judge kaže da je srpska politička scena sada u stabilnom stanju i da je nova vlada nakon rekonstrukcije spremna da nastavi dalje u ovom obliku. On ističe da je jedna od najvažnijih stvari postignuta – dobijanje odobrenja za pristupanje pregovorima sa EU, čime će Srbija imati još više kredibiliteta. Judge navodi da su najavljene promene i u ekonomskoj politici - kao i privatizacija, i da one u velikoj meri tek treba da budu sprovedene. Po njemu je bitno istaći da se vlada kreće u smeru u kom su se uspešno kretale mnoge druge zemlje pod komunističkim kišobranom u centralnoj Evropi.

Judge navodi da trgovina u Srbiji ide dobro, ali ne može isto da kaže i za strane investicije.

- Srbija se kotira dobro u nekim oblastima, ali postoje tri ili četiri stvari u kojima je ili pri dnu, a svakako u poslednjoj četvrtini svih zemalja na svetu. Reč je o građevinskim dozvolama i jednostavnosti plaćanja poreza - kaže Judge i dodaje da su upravo to oblasti na kojima vlada mora da radi kako bi olakšala ljudima da investiraju i da bi im obezbedila pravnu sigurnost piše "Vreme".

Uz njujorški Wall Street, londonski City je sinonim za finansijski centar, a Paul Judge je nedavno izabran za njihovog šerifa. Na pitanje da li postoji interesovanje u City-ju za malu privredu poput srpske, sagovornik ovog lista ističe da oni uvek traže nove poslovne prilike.

- Ono što bismo želeli da uradimo jeste da izdamo obveznice od oko 100 mil EUR u City-ju i da taj novac bude investiran u srpske kompanije – kompanije koje žele da se prošire, ali ne mogu da dođu do sredstava putem banaka iz Srbije - kaže Judge za "Vreme".

On ističe da je privredna saradnja Srbije i Velike Britanije sada veoma dobra. O tome svedoči i činjenica da će srpska vlada održati investicijsku konferenciju u Londonu u narednih nekoliko meseci, na kojoj će prisustvovati i premijer kao i veći broj ministara.

- I mi smo uključeni u to. Cilj nam je da tamo bude 200-300 britanskih investitora i poslovnih ljudi. Bićemo tamo da pomognemo srpskim kompanijama da prodaju proizvode britanskim supermarketima - izjavio je predsednik Britansko-srpske poslovne komore za "Vreme".


Izveštaj o preuzimanju akcija PP Zlatica a.d. Lazarevo
IM Matijevijević objavio je izveštaj nakon završene ponude za preuzimanje akcija izdavaoca PP "Zlatica" a.d. Lazarevo. Ponuda je trajala od 26.08.-16.09.2013. godine, i uspešno je završena. IM Matijević je ovom ponudom stekao dodatnih 5.532 akcije, odnosno 4,83% akcija.


"Energoprojekt Niskogradnja" sanira saobraćajnice u Ugandi - Vrednost radova 3,5 mil USD
"Energoprojekt Niskogradnja" i Gradska uprava Kampale zaključili su nedavno ugovor o izvođenju radova na rehabilitaciji saobraćajnice Jinja Road u glavnom gradu Ugande.

Radovi se izvode na jednoj od najprometnijih gradskih saobraćajnica u Kampali na dužini od 3 km. Ugovorena vrednost radova je 3,5 mil USD. Rok realizaciju projekta je 4 meseca, saopštio je "Energoprojekt".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta