Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Počinje skrining, prvi korak ka EU

U Briselu danas počinje eksplanatorni skrining u okviru pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, a sastanku će prisustvovati delegacija Vlade Srbije.

Foto: Beta, APEvropska komisija će sutra i u četvrtak srpskog ministra pravde Nikolu Selakovića i glavnog pregovarača Tanju Miščević podrobno upoznati s "pravnom tekovinom", zakonima i propisima Evropske unije u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu EU - Srbija.

"Nema tu ničeg spektakularnog - to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima", kaže za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

U Beogradu, međutim, početku skrininga pridaju veliki značaj i vide ga kao važan korak na putu Srbije u EU.

Visoki zvaničnici i stručnjaci u srpskoj delegaciji će time, zajedno s Evropskom komisijom, krenuti u dubinsku analizu - "skrining" (screening) usaglašenosti srpskih zakona sa pravom i odredbama Evropske unije za svakog poglavlje budućih pregovora o ulasku Srbije u redove EU.

Ministar Selaković, glavni pregovarač Tanja Miščević i srpski stručni tim će u sredu i četvrtak najpre dobiti temeljit uvid i tumačenja o tome šta srpsku stranu očekuje u Poglavlju 23 pregovora s EU, a to su pravosuđe i temeljna prava građana Evropske unije.

Selaković je izjavio Tanjugu da time praktično počinje dugi proces sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i EU.

On je ocenio da će u tom postupku do izražaja doći značaj donošenja Strategije i akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Selaković je objasnio da je poglavlje 23 -poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava ceo pregovarački proces.

Evropska unija je odlučila da ubuduće sve pregovore o članstvu počinje ključnim poglavljima pravosuđa i osnovnih prava, kao i vladvine zakona, što je već učinjeno u pokrenutim pregovorima s Crnom Gorom.

Tome se daje najveći značaj i celokupni pregovori o članstvu ne mogu biti okončani, ako se ova dva poglavlja ne završe uspešno.

Tim Evropske komisije predvodi šefica "Jedinice za Srbiju" Mirjam Feran, a početkom decembra će srpska strana biti pozvana da Evropskoj komisiji podnese iscrpan izveštaj o tome u kolikoj meri je Srbija spremna za pregovore o Poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. Na osnovu toga će EK sačiniti sveobuhvatnu analizu za Savet ministara EU.

Uz usvajanje "okvira za pregovore" koji upravo razmatraju vlade zemalja EU, i rezutata "skrininga", Savet ministara i lideri EU -Evropski savet trebalo bi da daju konačno "zeleno svetlo" za početak pregovora sa Srbijom, najkasnije u januaru iduće godine.

Sutra i u četvrtak će srpska strana dobiti tumačenja o pravnoj tekovini EU kad je reč o delotvornom pravosudnom sistemu, nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformama pravosuđa u zemljama EU.

Kad su u pitanju temeljna prava, stručnjaci u EK će ukazati na konvencije Saveta Evrope i drugih međunarodnih tela, koje su ugrađene u zakonodavstvo EU.

Takođe će obrazložiti odredbe temeljnog akta EU, Ugovora iz Lisabona, i stavke koje se tiču građanskih prava i sloboda, bezbednosti, kao i, pored ostalog, manjinskih i kulturnih prava, suzbijanja rasizma i netrpeljivosti prema strancima.

To uključuje i pravo da se glasa i bude kandidat na izborima za Evropski parlament, pravo slobodnog kretanja i boravka u svim zemljama EU, kao i pravo da se glasa na opštinskim izborima tamo gde građanin neke članice EU ima boravak."Siemens" se uključio u gradnju železničkog Koridora 10 - Potpisan ugovor vredan 11,8 mil EUR

"Železnice Srbije" i kompanija "Siemens" potpisale su danas ugovor vredan 11,85 mil EUR za nabavku opreme i izvođenje radova na rekonstrukciji i modernizaciji elektrotehničkih postrojenja na Koridoru 10 od Gilja do Paraćina, a prvi radovi počeće već u oktobru.

Ugovor su u Beogradu potpisali generalni direktor srpskih "Železnica" Dragoljub Simonović i direktor "Siemens"-a u Srbiji Tihomir Rajlić. Projekat se finansira sredstvima iz kredita Evropske investicione banke.

Simonović je rekao da "Železnice Srbije" nastavljaju sa realizacijom projekata za bolje i modernije pruge u Srbiji, a pre svega na trasi Koridora 10.

On je najavio da će "Železnice" do kraja meseca takođe potpisati i ugovor sa kompanijom "Huawei" za obavljanje telekomunikacionih usluga, a zatim će, prema njegovim rečima, uslediti i potpisivanje novih aneksa ugovora za realizaciju ruskog kredita za gradnju šest deonica na Koridoru 10.

"Siemens" ima rok za završetak rekonstrukcije i modernizacije kontaktne mreže i postrojenja za napajanje, telekomunikacionih i signalno-sigurnosnih postrojenja od 370 dana, dok je rok za završetak radova na kompletiranju nove elektronske opreme za stanicu Ćuprija 730 dana.

Pruga Gilje-Ćuprija-Paraćin je deo pruge Beograd-Niš i dugačka je 10,5 kilometara.KRSTIĆ: Mogući pregovori s MMF-om po usvajanju budžeta

Srbija će razmotriti mogućnost pregovora o novom aranžmanu sa MMF-om nakon usvajanja budžeta za 2014. godinu i okončanja tehničke misije početkom oktobra, izjavio je ministar finansija Lazar Krstić.

Govoreći na Rojtersovom investicionom samitu, Krstić je rekao da, ukoliko bi se ušlo u pune pregovore sa MMF-om, to bi bilo u prvom kvartalu sledeće godine, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Krstić je najavio da Ministarstvo finansija radi na tome da deficit održi ispod 5% BDP-a, dok je progroziran javni dug do kraja godine 65 procenata.

Krstić je podsetio da očekuje dolazak tehničke misije MMF-a početkom oktobra kao deo vladinih priprema budžeta za 2014. godinu i dugoročnu fiskalnu strategiju do 2016.

- Kada je reč o daljim pregovorima sa MMF-om o potencijalnom aranžmanu, o tome ćemo odlučivati nakon završetka tehničke misije i usvajanja budžeta - rekao je ministar i dodao da "ukoliko se to desi, sa stanovišta izvodljivosti, to bi moglo da bude u prvom kvartalu 2014."

Krstić očekuje da će sa programom reformi moći da izađe u javnost u naredne dve nedelje, dok će poreska reforma početi da ostavlja vidljive efekte tek od 2015. godine.

Vlada će, prema njegovim rečima, morati da postigne saglasnost oko reformi penzionog fonda do sredine 2014."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta