Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 9,5 odsto
Izvršni odbor je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 9,5 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja stopa inflacije na kraju 2013. iznosila 2,2 odsto i da se privremeno nalazi ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja od 4±1,5 odsto. U narednom periodu inflacija će se vratiti u granice cilja, a Izvršni odbor je odlučan da monetarna politika bude usmerena na njenu trajnu stabilizaciju na tom nivou.

Iako su značajno smanjeni inflatorni pritisci, kao i inflaciona očekivanja, Izvršni odbor je konstatovao da je neophodno voditi opreznu monetarnu politiku imajući u vidu rizike koji proističu iz kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima, pre svega, odluku FED-a o postepenom smanjivanju kvantitativnih olakšica. Takođe, dosledno spovođenje mera fiskalnog prilagođavanja, zajedno sa smanjenim inflatornim pritiscima, doprineće povećanju otpornosti na eksterne rizike, što bi se pozitivno odrazilo na započeti privredni oporavak, konstatovao je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. februara 2014. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta