Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS planira da izgradi 20 novih benzinskih stanica u Bugarskoj
NIS će izgraditi 20 novih pumpi u Bugarskoj do kraja 2016. rekao je Ivan Kostadinov, genaralni menadžer "NIS Petrol Bulgaria".

"NIS Petrol Bulgaria" je 100% u vlasništvu "Naftne industrije Srbije", gde je "Gazprom Neft" većinski vlasnik sa 56%.

Kostadinov je objasnio da će građevinski radovi početi u martu ili aprilu. On je napomenuo da je "NIS Petrol Bulgaria" poseduje 35 stanica u Bugarskoj koje su kupljene ili iznajmljene od konkurenata, a izgradnja novih benzinskih stanica će povećati ukupan broj na 55.

Kostadinov je rekao da su prioritetne lokacije za nove benzinske stanice novi delovi Trakia autoputa, kao i putevi na kojima je koncentrisan znatan deo saobraćaja poput izlaza iz Sofije, i velikih gradova.

Generalni direktor "NIS Petrol"-a je dodao da je kompanija kupila 5 drugih parcela na Lyulin i Hemus autoputevima, zatim u Slivenu i Sofiji, i Kulata graničnom prelazu.

Građevinske dozvole za sedam novih benzinskih stanica su već izdate. Četiri od njih se nalazi na autoputu Trakia, a preostalih 3 u Sofiji.

"NIS Petrol Bulgaria" trenutno kontroliše 2,5% udela na lokalnom tržištu maloprodaje goriva i planira da proširi svoj udeo na 10%.


"Impol seval" prodaje 100 ari na Zlatiboru
Valjaonica aluminijuma „Impal Seval“ iz Sevojna odlučila se na prodaju zemljišta između ostalog i i zbog poreza koji je 7,5 puta veći nego u 2013. godini.
Valjaonica “Impol Seval”, čiji je većinski vlasnik slovenački “Impol”, prodaje tačno 10.272 kvadrata zemljišta. U pitanju je parcela koja je delimično livada, delimično šuma, a koja se nalazi u naselju Kamalj, ispod hotela “Prezident”. U oglasu se navodi da je početna cena zemljišta 2,2 miliona evra, što znači da se jedan ar procenjuje na 22.000 evra.
- Ta livada stoji godinama. Na njoj ne planiramo gradnju jer apartmani nisu naša osnovna delatnost a, s druge strane, svake godine nam pravi troškove. Samo za porez ove godine smo platili 2,7 miliona dinara, što je tačno 7,5 puta više nego 2013. Osnovica za obračun je bila cena od 25.000 evra po aru, što je 3.000 evra više od cene koju mi sada tražimo - kaže Ninko Tešić za “Blic”.

Tešić dodaje da “Impol Seval“ u sklopu ovog zemljišta ima i “mali hotel ‚Prezident‘, ali da ova nekretnina sa 70 ari placa nije na prodaju”.

U opštini Čajetina kažu da su ovogodišnja poreska rešenja na imovinu veća, ali i realna za razliku od prethodnih godina.

- Od 1. januara imamo novi zakon o oporezivanju imovine po kome opštine same donose odluke o zoniranju. Porez se, takođe, obračunava po osnovu tržišne vrednosti imovine. Prethodnih godina osnovica za obračun je bila knjigovodstvena vrednost, koja često nije bila realna. Bilo je slučajeva da se porez obračunava i po osnovu cene iz kupoprodajnog ugovora, a koja takođe često nije bila realna - pojasnili su u poreskom odeljenju opštine Čajetina za “Blic”.


NIS plans 20 new petrol stations in Bulgaria
NIS will build 20 new filling stations in Bulgaria by the end of 2016, said Ivan Kostadinov, general manager of NIS Petrol Bulgaria.

NIS Petrol Bulgaria is 100% owned by Naftna Industrija Srbije whose majority shareholder is Gazprom Neft with a 56% equity stake.

Kostadinov explained that works would start in March or April. He noted that NIS Petrol Bulgaria owns 35 petrol stations in Bulgaria that are either bought or rented by its competitors, and that building the new gas stations would increase the total number to 55.

Kostadinov said that the priority locations for the new gas stations are new sections of the Trakia highway and roads where a significant part of the traffic is concentrated, such as exits from Sophia and other major cities.

The general manager of NIS Petrol added that the company had bought 5 other plots beside the Lyulin and Hemus highways, in Sliven and Sophia, and at the border crossing in Kulata.

Building permits for seven new stations have already been issued. Four of these are located beside the Trakia highway, and the other three in Sophia.

NIS Petrol Bulgaria currently controls 2.5% of the local fuel retail market and plans to expand its share to 10%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta