Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dug "Beohemije" 28,7 milijardi dinara - O planu reorganizacije zrenjaninske kompanije 13. oktobra
Sudbina najvećeg domaćeg proizvođača deterdženata, zrenjaninske "Beohemije - Inhem" biće poznata 13. oktobra, kada je u ovdašnjem Privrednom sudu zakazano ročište radi glasanja o planu reorganizacije ove kompanije, koja je u ozbiljne teškoće zapala prošle godine.

Krajem decembra, menadžment je saopštio da "Beohemija" više nije u stanju da uredno vraća kredite i insistirao da se rešenje za nagomilane finansijske probleme potraži kroz stečaj, a po takozvanom unapred pripremljenom planu reorganizacije.

Bilo je predviđeno da se o planu oporavka posrnulog lidera u proizvodnji kućne hemije poverioci izjasne početkom 2014. Pokazalo se, međutim, da je menadžmentu trebalo još nekoliko meseci pregovora sa poveriocima, pa su ovog leta sačinjene izmene i dopune UPPR.

Sud je odlučio da se ročište o oceni plana održi 13. oktobra. Ostaje da se vidi da li je dodatno pregovaranje iskorišćeno za poboljšanje UPPR i stvaranje šanse da kompanija "opere fleke" lošeg rada, ili će poverioci, uz saglasnost suda, odlučiti da "Beohemiju" gurnu u bankrot i (ras)prodajom imovine pokušaju bar delimično da se namire.

Sudbina zrenjaninskih hemičara, zapravo, u rukama je bankara. Deset domaćih i stranih banaka najveći su poverioci u potraživanju dugova od "Beohemije" koji iznose 28,7 milijardi dinara. Vrednost celokupne imovine kompanije, sve sa zgradama, mašinama, građevinskim zemljištem, zalihama robe i brendovima, jedva premašuje 1,3 milijarde. To dovoljno oslikava u kakvoj su situaciji poverioci. Sastavljači UPPR izračunali su da bi odlaskom fabrike "na doboš" naplatili tek sedam odsto potraživanja, što diskretno sugeriše pravac rešavanja problema...

UPPR nudi nastavak proizvodnje i otplatu dugova novcem koji će se zaraditi prodajom deterdženata. Od poverilaca se očekuje da prihvate "rastezanje" vraćanja kredita do 2022. (dugova državi za poreze i doprinose uz reprogram od 60 meseci), uz dodatnu podršku trgovinskih lanaca i banaka od 15 miliona evra za obezbeđenje obrtnog kapitala. Licencirani stečajni upravnik Andrijana Živanović dala je stručno mišljenje da je UPPR izvodljiv.

Dosadašnji troškovi izrade UPPR, uglavnom za honorare pravnim i finansijskim savetnicima, revizorskim kućama i stečajnim upravnicima, procenjuju se na više od 80.000 EUR. Zbog teškoća u poslovanju, neizvesna je sudbina 270 radnika, koji su trenutno još angžovani na tekućim poslovima. Oni su takođe među poveriocima, jer im nisu isplaćene tri plate u 2013.


U kragujevačkoj "Energetici" žele privatizaciju kroz strateško partnerstvo
U kragujevačkom preduzeću "Energetika", jednom od 502 u Srbiji za koja je država uputila javni poziv investitorima za privatizaciju, smatraju da su dokapitalizacija, ili strateško partnerstvo kroz zajednička ulaganja najbolji modeli za promenu vlasništva kapitala.

Taj stav je, kako kaže za Tanjug portparol "Energetike" Miloš Anđelković, poslovodstvo firme iznelo i na sastanku u Agenciji za privatizaciju, na koji su pozivani predstavnici svih preduzeća za koje je država oglasila javni poziv za privatizaciju.

Prema njegovim rečima, u "Energetici" za sada nemaju zvaničnu informaciju da li je i koliko firmi uputilo pismo Agenciji za privatizaciju o zainteresovanosti za kupovinu tog preduzeća.

- Postojalo je interesovanje nekih firmi čiji su predstavnici dolazili kod nas, a da li su iskazali i pismenu zainteresovanost u ovom trenutku nemamo povratnu informaciju iz Agencije za privatizaciju - rekao je Anđelković.

Kako je naveo, za to preduzeće interesovale su se jedna rusko-kiparska firma, kao i jedna izraelska.

Dugovanja tog kragujevačkog preduzeća, koje daljinskim grejanjem snabdeva oko 21.000 domaćinstava plus objekte male privrede i privrede grada, iznose oko 10 milijardi dinara, a potraživanja oko pet milijardi.

Prema rečima Anđelkovića, najveći deo dugovanja, oko sedam milijardi dinara, "Energetika" ima prema EPS-u i "Srbijagasu" i značajan deo tog duga je nasleđen iz perioda kada je to preduzeće bilo deo holdinga "Zastava".

- Naš predlog je da se izvrši otpis dugova prema državnim poveriocima iz razloga što i ''Energetika'' ima potraživanja od društvenim firmi, a koja ne može da naplati, poput duga od oko dve milijarde dinara koliko potražujemo od nekadašnje fabrika ''Zastava automobili" - rekao je Anđelković.

On je dodao i da "Energetika" ima dugoročni kredit kod nemačke razvojne banke KFW, ali da, za razliku od mnogih preduzeća, nema komercijalne kredite.

Kragujevačka "Energetika" ima 498 zaposlenih i prema rečima Anđelkovića u tom preduzeću su za godinu dana za 20 odsto smanjili plate.

- U oktobru prošle godine plate su umanjene za 10%, a januara ove godine za još 10% - naveo je Anđelković i objasnio da je to učinjeno kako bi se lakše izvršavale obaveze prema dobavljačima.


Turski investitori posetili "Yumco"
Pamučni kombinat "Yumko" u utorak (7. oktobra 2014. godine) je u ime potencijalnih investitora iz Turske posetio suvlasnik konsultantske firme "Tach" Serhan Tekin koji je s rukovodstvom razgovarao o mogućnostima investiranja u proces proizvodnje.

Vranjski kombinat je saopštio da je Tekin s rukovodstvom "Yumca" razgovarao o proizvodnim kapacitetima i mogućnostima plasmana robe na tržištu Turske i okolnih zemalja.

U saopštenju se da je Tekin kazao da je "prijatno iznenađen svime što je video i da nije očekivao da će zateći zaokružen proces proizvodnje koji daje brojne mogućnosti za realizaciju raznovrsnih poslova".

- Potencijalni investitori neće koristiti trenutnu situaciju u "Yumcu" već će svojim predlozima i stručnim kadrovima kojima raspolažu nastojati da unaprede postojeći tehnološki proces koji će dovesti do još boljih rezultata - dodao je Tekin.

Na osnovu informacija konsaltantske kuće "Tach", kako je rečeno u vranjskom pamučnom kombinatu, poslovni partneri iz Turske će uraditi detaljnu analiza podataka, posle čega će i biti doneta odluka da li postoji zainteresovanost za investiranje u "Yumco", odnosno za njegovu privatizaciju.

Agenciji Beta je u "Yumcu" rečeno da je Tekin tu kompaniju posetio po preporuci srpskog premijera Aleksandra Vučića.


Turkish investors visit Yumco
On Tuesday, October 7, 2014, on behalf of potential Turish investors, a co-owner of consulting company Tach, Serhan Tekin visited cotton combined collective, Yumco and discussed with the management options of investing in production process.

Vranje-based combined collective announced that Tekin discussed with Yumco management production capacities and options for goods placement at the Turkish market and neighboring countries.

The announcement states that Tekin said that "he is pleasantly surprised with everything he saw and that he did not expect that he will find the entire production process which provides numerous options for implementation of various business activities".

- Potential investors will not use current situation in Yumco but they will try to develop existing technological process through their suggestions and expert staff which will contribute to even better results - Tekin added.

Based on the information from the Tach consulting company, as it was said at Vranje-based cotton combined collective, business partners from Turkey will carry out detailed data analysis and after that decide if there is interest to invest in Yumco, i.e. for its privatization.

Beta agency found out at Yumco that Tekin visited the company upon recommendation of the Serbian Prime Minister, Aleksandar Vucic.


Za privatizaciju srpskih firmi zainteresovano 26 ruskih kompanija
Za privatizaciju srpskih preduzeća zainteresovano je 26 ruskih kompanija, rekao je u utorak (7. oktobra 2014. godine) novinarima ruski ministar energetike Aleksandar Novak nakon zasedanja međuvladinog rusko-srpsko komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju u Moskvi.

On nije precizirao koja konretno preduzeća interesuju ruske kompanije, preneo je Tas.

Uz podsećanje da je Rusija Srbiji obezbedila kredit od 800 mil USD za rekonstrukciju pruga, agencija navodi reči Novaka da Rusija razmatra i mogućnost investiranja 1 mlrd USD u izgradnju i rekonstrukciju železničkih pruga u Srbiji.

Rusija je zainteresovana za proizvodnju opreme za naplatu putarina na teritoriji Srbije, dodao je Novak.


26 Russian companies interested in privatization of Serbian firms
On Tuesday, October 7, 2014, after the meeting of intergovernmental Russian-Serbian Committee for economic, business, scientific and technical cooperation in Moscow, Russian Minister of Energy, Alexander Novak said to journalists that 26 Russian companies is interested in privatization of Serbian firms. .

He did not specify which companies are interesting for Russian companies, Tas reported.

Reminding that Russia provided Serbia with a loan of USD 800 m for rails reconstruction, the agency states Novak’s words that Russia is considering an option to invest USD 1 billion in construction and reconstruction of railways in Serbia.

Russia is interested in production of toll payment collection equipment at the territory of Serbia, Novak added.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta