Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za 55 medijskih kuća 128 potencijalnih kupaca
Za 55 od ukupno 84 državne medijske kuće, koje su na spisku za prodaju Agencije za privatizaciju, stiglo je 128 pisama o zainteresovanosti, saznaje Tanjug.

Agencija za privatizaciju raspisala je oglas za privatizaciju 84 državna medija među kojima su "Studio B", "Politika", novosadski "Dnevnik", "Radio Zrenjanin", "Radio Leskovac", "Prosveta", Zavod za udžbenike…

Vlada Srbije je pre nekoliko meseci usvojila i tri medijska zakona kojima se predviđa privatizacija medija u državnom vlasništvu do sredine naredne godine.

Zakonom o privatizaciji je predviđeno da se privatizacija društvenih preduzeća završi najkasnije do kraja 2015.

Proces je trenutno u toku, a produženi rok za prijem pisama o zainteresovanosti za kupovinu ukupno 502 firme različitih delatnosti sa spiska Agencije zvanično je istekao 1. novembra.

Nakon isteka roka, pisma o zainteresovanosti su prosleđena Ministarstvu privrede, od kojeg se očekuje da odluči o sudbini tih preduzeća.

Ministar finansija Dušan Vujović je najavio da će narednih dana obelodaniti koja su to preduzeća koja će biti privatizovana, ali i broj onih koja će ići u stečaj.

Istovremeno je istakao da stečaj ne znači i kraj za te firme, već da može biti šansa da se ona reorganizuju i ponovo počnu da rade.


"Atlantic Grupa" preuzima srpski "Foodland"?
Emil Tedeschi, većinski vlasnik "Atlantic Grupe" u samom je finišu još jednog regionalnog preuzimanja.

Kako doznaje "tportal", "Atlantic" bi uskoro trebao dogovoriti kupovinu srpske prehrambene kompanije "Foodland", inače u vlasništvu preduzetnika Vase Lekića. Reč je o poznatom proizvođaču ajvara, različitih proizvoda od voća i povrća, voćnih namaza, sokova i džemova pod brendom "Bakina tajna", koji oko 40% proizvodnje izvozi.

Vaso Lekić, osnivač "Foodlanda" nije hteo govoriti ništa o pregovorima s "Atlanticom". '

- Kompaniji "Foodland" treba dokapitalizaciju i o tome već godinu dana pregovaramo sa stranim partnerima - kratko nam je poručio. Na naše pitanje je li među njima i "Atlantic", ponovio je: "Radi se o više partnera".

U "Atlanticu" nisu želeli komentarisati dogovaranje posla s vlasnikom "Foodlanda".

Kako piše portal "Seebiz", "Foodland" je firma srednje veličine: poslednji službeni podaci o poslovanju koje su proverili u Agenciji za privredne registre Republike Srbije govore da je tokom 2013. imala prihod od 1,2 milijarde dinara ili nešto više od 10 mil EUR. "Foodland" posluje s dobiti (nešto većoj od 100.000 EUR). Preletom bilansa kompanije vidi se visoka zaduženost, i to prema finansijskim institucijama: kratkoročne obaveze "Foodlanda" su veće od 7 mil EUR, a dugoročne iznose oko 1,5 mil EUR. Zaduženost je takođe dvostruko veća od kapitala što upućuje da kompaniji hitno treba dokapitalizacija ili jak strateški partner.

"Atlantic" se već pokazao kao lovac na jake brendove, a upravo je to kod "Foodlanda" najjači adut. Pregledom njihovih proizvoda vidi se da je njen vlasnik itekako ulagao u razvoj brendova negujući ekološki imidž, autohtonu domaću proizvodnju i tradicionalnu recepturu, a sam vlasnik Vaso Lekić poznat je po tome što posebno voli zanimljivu i lepu ambalažu, pišu hrvatski mediji.

Isti izvor dodaje da su cenovno proizvodi skuplji od konkurencije, a sve što mogu napraviti ručno i rade na taj način. Tako se, primera radi, u videoprilogu na njihovim web-stranicama može vijeti da se voće kuva u velikim emajliranim loncima po uzoru na neka davna vremena.


Is Atlantic Group to take over Serbian Foodland?
Emil Tedeschi, owner of Atlantic Group, is in the final round for another regional takeover.

As tportal finds out, Atlantic should soon agree on the acquisition of Serbian food industry, Foodland, owned by Vaso Lekic, an entrepreneur. It is a famous producer of ajvar, fruit and vegetables products, fruit spreads, juices and jams under the name “Bakina tajna”, which exports 40% of production.


Vaso Lekic, founder of Foodland did not want to speak about the negotiations with Atlantic.


- Foodland needs capital increase and for a year we have been negotiating with foreign partners – he said shortly. When asked whether Atlantic is among them, he repeated: "We are speaking about more partners".

Atlantic did not want to comment on the business with the owner of Foodland.


As Seebiz reports, Foodland is a mid-sized company: latest business information checked at the Agency for business registers of the Republic of Serbia show that during 2013, the company generated profit of RSD 1,2 billion which is a bit more than EUR 10 m. Foodland operates with the profit (a bit higher than EUR 100.000). Having a look at the company balance sheet, high indebtness can be seen towards financial institutions: short-term liabilities of Foodland total more than EUR 7 m, and long-term total EUR 1,5 m Indebtness is double the capital amount which indicates the company urgently needs capital increase of a strong strategic partner.


Atlantic has already proved to be the hunter for strong brands and this is the ace of Foodland. When observing their products, it can be seen that its owner definitely was developing into brand development, nourishing environmental image, autochthon domestic production and traditional recipes and the owner himself, Vaso Lekic, is famous for the fact he is a fan of interesting and nice packaging, Croatian media report.


The same source adds that price range of products is more expensive than competition and they produce manually everything possible. Thus, for instance, a video on their web pages show how fruit is cooked in large, special dishes just it was the case long time ago.


Šabac sledeće sedmice emituje municipalne obveznice
Predsednik Komisije za hartije od vrednosti (HOV) Zoran Ćirović najavio je danas da bi naredne sedmice mogla biti odobrena emisija minucipalnih obveznica Grada Šapca, nakon čega bi počela njihova javna prodaja.

Na skupu "Municipalne obveznice kao motor razvoja lokalnih samouprava", on je rekao da je to prva javna ponuda municipalnih obveznica u Srbiju, ističići da je bitno da će te hartije od vrednosti biti uključene u trgovinu Beogradske berze.

Prema rečima Ćirovića, Grad Šabac će emitovani obveznice u ukupnoj vrednsti od 400 miliona dinara, a kako je istakao, dobro je to što je odlukom o emitovanju određeno da polovina emisije bude ponuđena građanima.

Tako će građani imati priliki da pomognu razvoj svoje lokalne samouprave, istovremeno dobijajući bolje prihode nego da taj novac stave na štednju, rekao je on.

Ćirović je podsetio da će kamata na šabačke hartije od vrednosti biti šest odsto godišnje, a rok dospeća sedam godina.

Predstavnik Stalne konferencija gradova i opština (SKGO) je istakao da će ponuda munucipalnih obveznica Šapca biti prva javna ponuda te vrste hartija od vrednosti u Srbiji, podsećajući da suo sada tri lokalne samouprave izdale municipanle obveznice za poznate kupce.

Početkom 2015. može se očekivati druga emisija za javni plasman obveznica lokane samouprave, koju planira da izda Opština Stara Pazova, rekao je pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije Aleksandar Bućić.

Ćirović i Bućić su se složili da se munucipalne obveznice kao način da lokalne samouprave dođu do novca za finansiranje infrastrukturnih projekata "nedovoljno iskorišćene" s obzirom na brojne prednosti koje donose i emitentima i investitorima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta