Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Model širenja beogradskog aerodroma biće poznat do juna 2015.
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović ocenila je da će do polovine sledeće godine država morati da se odluči na koji će način proširiti kapacitete beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla".

- Sasvim sigurno u toku naredne godine mi moramo da se odlučimo na koji ćemo ga način proširiti, jer beogradski aerodrom neće moći da primi sve putnika, ako se nastavi ovaj tempo porasta broja putnika - rekla je ona agenciji Beta.

Prema rečima Mihajlovićeve, beogradski aerodrom je prethodnih godinu dana imao najveći protok putnika u celom regionu.

- Toliki porast broja putnika nije postojao ni u jednom planu i to je odlično za nas - rekla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Mihajlović je rekla da beogradski aerodrom mora da se proširi i da dobije kvalitetnog partnera, ističići da je samo pitanje modela na koji način će to biti urađeno.

Prema njenim rečima, memorandum o razumevanju koji je Aerodrom poptisao sa francuskom kompanijom "Vinci" aerodrom nije obavezujući dokument i predviđa neku vrstu konsultativnog odnosa.

- Sporazum sa kompanijom "Vinci" je prvi korak u tome da beogradski aerodrom poboljša rukovođenje. Saznaćemo kako oni vide način da se to uredi, i šta bi trebalo uraditi u budućnosti da bi beogradski aerodrom postao centar jugoistočne Evrope - rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, kompanija "Vinci" upravlja sa 23 aerodoma, ne samo u Francuskoj nego i u drugim državama.

- To je iskustvo koje treba iskoristiti, bilo da se radi o tome kako su povećali broj putnika, kako je izgledalo rukovođenje, koje su nove tehnike i tehnologije koje sde koriste i šta bi trebalo uraditi na beogradskom aerodromu - kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Aerodrom "Nikola Tesla" ove godine očekuje rekordnih oko 4,6 miliona putnika, a u 2015. između pet i pet i po miliona putnika, što je na gornjoj granici kapaciteta aerodroma, te će biti neophodno širenje terminala. Takođe, najavljena je i izgradnja druge piste.


Referentna kamatna stopa smanjena na nivo od 8 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 8 odsto.

Pri donošenju odluke o smanjenju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija od marta ove godine kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, što će se nastaviti i u narednom periodu budući da će većina faktora i dalje delovati dezinflatorno.

Takvom kretanju inflacije doprineli su faktori s privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu. Faktori s trajnim uticajem, poput agregatne tražnje, u narednom periodu imaće dodatno pojačano dezinflatorno dejstvo po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor očekuje da će započeto sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi umanjiti negativan uticaj spoljnih faktora koji proističe iz neizvesnosti u pogledu monetarne politike vodećih svetskih ekonomija. Očekivano sklapanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom predstavljaće dodatnu potvrdu kredibiliteta ekonomske politike.

Izvršni odbor je usvojio i novembarski Izveštaj o inflaciji, u kome su predočena aktuelna makroekonomska kretanja i mere monetarne politike. Izveštaj će biti predstavljen javnosti 19. novembra.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 11. decembra.


VUJOVIĆ: Vlada spremila program sanacije Srpske banke
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je vlada donela rešenje po kojem će biti sproveden program sanacije Srpske banke, uz minimalne troškove.

- Srpska banka je do sad bila banka koja je finansirala namensku industriju i doneli smo odluku posle dugog vaganja da se taj deo funkcije banke zadrži i da banka od sada vrši samo tu funkciju - rekao je Vujović na 10. privrednoj konferenciji Raiffeisen banke.

On je dodao da štediše banke nemaju razloga da brinu.

Vujović je rekao da država neće imati milosti prema lošoj aktivi i dodao da "ne može da bude da jalovina od 40 mil EUR ne može da bude sredstvo obezbeđenja", te da više neće biti bolećivosti države prema bankama.


VUJOVIC: Government prepared rehabilitation program for Srpska banka
The Minister of finance, Dusan Vujovic, has said today that the government made a decision which governs rehabilitation program of Srpska banka, with minimal costs.

- Serbian bank has been a bank which was funding special industry and we made a decision after considering the situation for a long time, that the bank keeps this part of the function and that the bank carries out only that function – Vujovic said at 10th economic conference of Raiffeisen bank.

He added the clients of the bank do not have a reason to wory.

Vujovic said the state will not have mercy when it comes to bad working capital and that “it is impossible that sterile works of EUR 40 m cannot be security asset”, and that the state will not sympathize with the banks.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta