Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemačka razvojna pomoć Srbiji od 157 miliona evra
Predstavnici Vlade Srbije i Savezne Republike Nemačke potpisali su danas Protokol o razvojnoj saradnji, kojim su za razvojne projekte u Srbiji predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 157 miliona evra.

Razvojni zajmovi po povoljnim uslovima iznose 138,5 miliona evra, od čega će država Srbija za 70 miliona evra dati garancije, dok je iznos bespovratnih sredstava 18,5 miliona evra.

Ova sredstva biće iskorišćena za projekte u oblasti snabdevanja vodom, kao i za projekte koji tretiraju otpadne vode, energetiku i održivi razvoj u privredi.

Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić istakao je da će ovi zajmovi biti uzeti po veoma povoljnim uslovima, i objasnio da se radi o kreditima koje će ili država direktno uzimati ili će dati garanciju za zaduživanje javnim preduzećima ili lokalnim vlastima.

On je kao primer naveo nedavno potpisani kredit u oblasti energetske efikasnosti koji ima fiksnu kamatnu stopu od 2,1 odsto, grejs period od tri godine i rok otplate od 10 godina.

Zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji Miheil Hazenau istakao je da današnji protokol predstavlja potencijal za dalju saradnju. On je podsetio da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije i naglasio da ta zemlja podržava Srbiju na putu njenog pridruživanja u EU.

Zamenica generalnog direktora za severnu Afriku, Srednji istok, južni Kavkaz, latinsku Ameriku, jugoistočnu Evropu u nemačkom Saveznom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Kristijane Begeman Hagedorn rekla je da današnji protokol predstavlja nastavak 15 godina duge saradnje dve zemlje.

Prema njenim rečima, ova sredstva biće iskorišćena za projekte u oblasti vodosnabdevanja i otpadnih voda, energetike, i to pre svega za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i za projekte u oblasti održivog razvoja u privredi, jer je cilj da se stvore nova radna mesta.

Hagedorn je istakla da će zajedno sa Vladom Srbije biti otvoreni novi program podsticaja ekonomskog razvoja i stvaranja novih radnih amesta, a podsticaje će davati i u srednjem stručnom obrazovanju.

U periodu od 2000. do 2013. godine za razvojnu saradnju Srbije i Nemačke ukupno je bilo namenjeno 1,45 milijardi evra razvojne pomoći.

Nemačka razvojna pomoć Srbiji, u vidu donacija i zajmova, realizuje se kroz finansijsku i tehničku podršku.

Nemačkoj je, kao najznačajnijem bilateralnom donatoru Srbije i jednom od njenih najznačajnijih privrednih partnera, važno da se proces pridruživanja EU nastavi, a utoliko i da se definiše dalji tok bilateralne saradnje, navedeno je u saopštenju Ambasade Nemačke u Begoradu.

Izveštaj Evropske komisije je pokazao da u Srbiji još postoji potreba za reformama i ukazao na teme koje treba da budu u fokusu reformi. Upravo tih tema će se držati Nemačka u bilateralnoj podršci Srbiji.

O ozbiljnosti nemačke rešenosti da podrži Srbiju na njenom putu ka EU svedoče i mnogobrojne posete nemačkih državnih zvaničnika Srbiji, navedeno je u saopštenju.


Srbija i MMF postigli dogovor
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas važan dan za Srbiju jer je postignut sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- Donet je ekonomski plan koji će podržati ceo svet - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka za komesarom EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Vučić je istakao da bez toga ekonomskog plana "političke deklaracije ne bi značile ništa" i dodao da je važna tema u
razgovoru sa misijom MMF-a bila sprovođenje ozbiljnih reformi u Srbiji, za šta će biti potrebno "neko vreme".

Na današjoj konferenciji za novinare predstavnici Vlade i MMF-a objaviće postizanje dogovora o novom aranžmanu Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.


Serbia and IMF reached an agreement
ThePrime Minister of Serbia, Aleksandar Vucic,has said today that today is an important day for Serbia since agreement withthe International Monetary Fund has been achieved.

-The economic plan which the entire world will support was adopted – Vucic saidat the press at the Government of Serbia after the meeting with thecommissionaire of EU for policy of neighborhood and negotiation on expansion,Johanes Han.

Vucicoutlined that without economic plan “political declarations would not mean athing”and added that important topic during discussions with IMF was implementationof serious reforms in Serbia which will take “some time”.

A today’s press conference, representatives of the Government and IMF will announce agreement on new engagement of Serbia with the international financial institution.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta