Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kostić i stranci hoće PKB - 10 investitora zainteresovano, a čak 13 za "PKB plantaže"
Vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić, želi da kupi i "Poljoprivredni kombinat Beograd" i "PKB plantaže", ali će srpski biznismen u ovoj trci imati ozbiljnu konkurenciju. Na crtu sa Kostićem za PKB izašlo je još devet zainteresovanih kandidata, a najozbiljnije su danska firma "Bigadan" koja se bavi proizvodnjom postrojenja za pravljenje struje iz biomase, kao i nemačka "EES Group GmbH" iz iste branše održive energije.

Zbog PKB je Agenciji za privatizaciju pisao i kineski "JB Euity Limited", koji ipak nema sedište u ovoj zemlji, već prema dostupnim informacijama, posluje na relaciji Edinburg - Hongkong.Osim Kostićeve firme, još samo jedna sa liste je iz poljoprivredne delatnosti. "TerraProduct61" iz Leušića, sela pored Gornjeg Milanovca, u vlasništvu je azerbejdžanske firme, jednog turskog državljanina i domaćina etno-sela "Rajski konaci" Radiše Jevtovića.

Od domaćih privrednika, kao potencijalnog gazdu PKB sebe vidi i Miloš Paunović, ali i Austrijanac Jozef Kaltenger, vlasnik kompanije u oblasti međunarodne trgovine i razvoja i glavni urednik magazina udruženja poljoprivrednih novinara.Konkurisala je i firma "SDB&AIT" koja je u Agenciji za privredne registre upisana u aprilu ove godine i čiji je osnivački kapital 100 dinara. Vlasnici su Slobodan Dimitrijević i stanovnik Rusije Andrej Ivanovič Tanazli sa po 50 odsto. Svoju ponudu poslao je i vlasnik jedne beogradske firme koja trguje auto-delovima i zapošljava troje ljudi. Posluje u plusu, ali sa dobiti od 7.000 dinara.

U igri za kupovinu "PKB plantaža" je čak 13 investitora, od kojih je troje iz Italije, devetoro iz Srbije, a jedno pismo stiglo je iz SAD.

Vladan Zarić, direktor "PKB plantaža", kaže da su najveće interesovanje pokazale tri italijanske kompanije "Centalzoo", "Bruno S.r.l." i "Ferrante".

- Predstavnici ovih kompanija su dolazili kod nas i veoma su zainteresovani za strateško partnerstvo. U pitanju su ozbiljne firme koje su lideri u preradi voća i mesnoj industriji - kaže Zarić.

- Postoji čak mogućnost i da se udruže u konzorcijum i da nastupe zajedno. Čak bi mogla da im se priključi, kao manjinski partner, i domaća firma "Agrosava".

Onaj ko kupi "Plantaže" ući će u posed 1.500 hektara zemlje u vlasništvu firme, a na raspolaganju će imati i oko 1.500 hektara državnog zemljišta koje ovo preduzeće obrađuje.

- Vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić nije dolazio kod nas, ali smo čuli da je zainteresovan za kupovinu naše firme, kao i PKB korporacije. Miloš Bugarin, direktor "MK agrara" je bio na čelu PKB, tako da Kostiću i nisu potrebne informacije o nama, jer ih on već ima.

Imovina 220 mil EUR

PKB ima više od 30.000 grla stoke, od čega 22.000 goveda i 9.000 muznih krava. Godišnja projektovana proizvodnja iznosi 65 miliona litara sirovog mleka, što čini između 10 i 12 odsto ukupne proizvodnje mleka u Srbiji. Prošlu godinu PKB je završio sa poslovnim gubitkom, ukupan nivo zaduženja kompanije je oko 65 miliona evra, od čega su pola obaveze prema državi. Vrednost imovine procenjuje se na oko 220 miliona evra, a prosečna plata u kompaniji je 424 evra.


Razvojni fond Vojvodine koči dolazak kompanije "Ferrero"
Uprkos interesovanju kompanije "Ferrero" za kupovinu "Alekse Šantića" iz Sombora, prodaja je neizvesna jer je komplikuje Razvojni fond Vojvodine.

- Transakcija s internacionalnom konditorskom kompanijom "Ferrero" ušla je u usko grlo, a uzrok je Razvojni fond Vojvodine, koji ne odstupa od namirenja duga "Alekse Šantića" u celosti - kaže izvor "Blica".


Prema saznanjima "Blica" iz Agencije za privatizaciju, vrednost firme "Aleksa Šantić", čija je delatnost gajenje žita i uljarica, jeste 910,4 miliona dinara. Prvi poverioci koji bi bili namireni sa 320 miliona dinara, bez kamata, jesu Agencija za osiguranje depozita i Poreska uprava.

Preostali iznos od 590 miliona nije dovoljan da se namiri dug Razvojnom fondu Vojvodine. RFV potražuje 684,4 miliona sa kamatom. Pritom, taj iznos nije konačan zbog kamate koja raste, sve dok se prodaja ne obavi.

Na pitanje da li Razvojni fond Vojvodine (RFV) može da umanji potraživanja prema "Aleksi Šantiću", Goran Hodoba, direktor RFV, kaže da su za otpis duga nadležni Vlada Srbije i Pokrajinska vlada. A komunikacija između Vlade Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu ne postoji već dve godine! To za "Blic" potvrđuje i Miroslav Vasin, vojvođanski sekretar za privredu.


- Veoma je loše što Agencija za privatizaciju ne kontaktira ni sa Sekretarijatom za privredu ni sa Pokrajinskom vladom. Najvažnije je da kupac oživi firmu i da garantuje uspešno poslovanje - ističe Vasin.


"Blic" saznaje da bi sastanak Agencije za privatizaciju, Pokrajinske vlade i lokalne samouprave trebalo da se organizuje tokom iduće nedelje.


French VINCI is interested in airports in Montenegro, regional media report
One of the key presumptions in our aim to become highly prestigious tourist destinations in Europe is quality traffic availability and development of standards in airline services – president of the Government of Montenegro, Milo Djukanovic, said in his discussion with Nikola Notebart, president of French VINCI group, one of the leading operators for airports management in the world.


- This way, flight frequency would increase and Montenegro would become more available for tourists and visitors which will open perspective for new tourists– Djukanovic said.

Representatives of VINCI group expressed the interest for setting up partnership with airports in Montenegro and services in line with the highest standards in the region and Europe. Their agreement, as they outlined, would be followed by a marketing campaign which would promote Montenegro to investors, tourists and visitors.

Communication continuation with the resource ministry was agreed at the meeting in order to consider the offers and partnerships options in more details

VINCI group operates 24 world airports with a turnover of 40 million passengers and it implemented numerous projects in USA, Russia, France, Portugal, Great Britain and region.

Let us remind that it has recently been announced that French VINCI is interested in Belgrade-based Nikola Tesla airport , and Memorandum of understanding on developmnet of international airports in Serbia has recently been signed as well.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta