Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Developmental Fund of Vojvodina halts Ferrero's arrival
Despite the interest of Ferrero to acquire Aleksa Santic from Sombor, sale is not certain since the Developmental Fund of Vojvodina complicates it.

According to what Blic found out at the Agency for Privatization, the value of the company Aleksa Santic, which deals with cultivation of wheat and oil plants totals RSD 910,4. The first settled trustees with RSD 320 m, without interest rate is the Deposit insurance agency and Tax directorate.

The remaining portion of 590 m is not sufficient to settle the debt to Developmental Fund of Vojvodina which claims 684,4 m with an interest rate. The amount is not total due to interest rate which increases until sale end.

When asked whether Developmental Fund of Vojvodina can decrease claims towards Aleksa Santic, Goran Hodoba, head of DFV says that debts write off is the responsibility of the Government of Serbia and Provincial Government. And, communication between them has not existed for two years! It is confirmed for Blic by Miroslav Vasin, secretary for trade of Vojvodina.

Blic finds out that the meeting between the Agency for Privatization, Provincial Government and local self-governance should be held next week.


EPS na dve godine do reorganizacije
Programom reorganizacije EPS planirano je da to preduzeće od septembra 2016. postane akcionarsko društvo, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Posle usvajanja plana reorganizacije EPS-a, koje je Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo u vladinu proceduru na usvajanje, prvo treba da se uradi korporativizacija kompanije, rekao je Antić novinarima, posle prve sednice Nadzornog odbora EPS-a u novom sastavu.

On je naveo da unutar kompanije, umesto dosadašnjih 13 privrednih društava, treba da se definiše EPS kao grupa sa tri osnovne delatnosti- proizvodnjom, u okviru koje će u početku biti i trgovina, zatim snabdevanjem i distribucijom.

"Time jačamo kapacitet rukovodećih struktura u EPS-u i smanjujemo ogromnu količinu troškova koje smo imali u postojećim privrednim društvima", kazao je Antić.

Programom reorganizacije, kako je naveo, definisan je redosled koraka po kojima će EPS postati moderna, organizovana kompanija, koja će u tržišnim uslovima ostvarivati profit, puniti budžet Srbije i unaprediti svoje poslovanje.

"Veliki posao je pred nama i to zahteva veliku energiju i menadžmenta i Nadzornog odbora EPS-a, kao i punu koordinaciju sa Vladom Srbije", kazao je ministar i ponovio da EPS mora da se reorganizuje i da više nema vremana za čekanje.

Prema njegovim rečima, planovi reorganizacije se poklapaju sa očekivanjima MMF-a i Svetske banke, a reorganizacija EPS-a se, kako je istakao, ne radi "zato što to neko od nas trži, već isključivo iz razloga što je naša odluka i procena da je to jedina budućnost ove kompanije koja je najznačajnija za budućnost Srbije."

Antić je podsetio da je EPS dobio novi Nadzorni odbor u kome struka ima glavnu reč, sa uglednim profesorima Beogradskog univerziteta, što je, smatra on, bio nužan preduslov da bi kompanija krenula u proces reorganizacije.


NIS uplaćuje sutra dividendu građanima-akcionarima
Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti uplatiće sutra dividendu svim građanima koji su na dan 20.06.2014. godine posedovali besplatne akcije NIS a.d. Novi Sad, saopštila je danas Banka Poštanska štedionica.

Građani koji su na dan 20.06.2014. godine posedovali besplatne akcije NIS- mogu u ekspoziturama Banke Poštanske štedionice zaključno sa današnim danom da provere prijavljeni novčani račun za uplatu dividende i/ili da izvrše promenu istog.


Tomorrow NIS to pay dividend to citizens shareholders
The central registry, of deposit and clearing of securities will pay tomorrow dividend to all citizens who on June 20, 2014, had free shares at the Oil Industry of Serbia, Banka Postanska stedionica announced on Monday.

Dividend per NIS share totals RSD 80,2 so small shareholders which got five free shares from the state this year will be paid RSD 340.

Last year, NIS paid dividend totaling RSD 322, 5 for five shares of small shareholders.


Citizens who have free shares of NIS can withdraw funds paid as dividend for 2013 for securities in the banks where they opened accounts for that purpose.


Srbija zaključila aranžmane o vazdušnom saobraćaju sa 12 država
Delegacija Srbije je na konferenciji u Indoneziji zaključila aranžmane u oblasti vazdušnog saobraćaja sa 12 država, što će kompaniji "Air Serbia" omogućiti nove destinacije, saopštio je u ponedeljak Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Delegacije Srbije i SAD su postigle načelnu saglasnost o svim spornim odredbama sporazuma i može se očekivati da se postupak njegovog zaključivanja okonča u kratkom roku, navedeno je u saopštenju Direktorata koje je dostavljeno Tanjugu.

Samo tokom pet dana, od 17. do 21. novembra, koliko je trajala sedma Konferencija o pregovaranju u civilnom vazduhoplovstvu (ICAN), koju je organizovala Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) zajedno sa vazduhoplovnim vlastima Indonezije, državna delegacija Srbije je zaključila 21 dokument sa 12 država.

Usaglašeno je i parafirano devet novih sporazuma o vazdušnom saobraćaju sa devet pratećih dokumenata, a potpisana su i tri memoranduma o razumevanju.

Usaglašeni su i parafirani sporazumi o vazdušnom saobraćaju sa Marokom, Novim Zelandom, Singapurom, Saudijskom Arabijom, Bahreinom, Sejšelima, Republikom Korejom, Jordanom i Omanom.

Potpisani su i Memorandumi o razumevanju sa Egiptom, Pakistanom i Vijetnamom.

Na osnovu zakljucenih dokumenata "Air Serbia" koja je i izrazila interes da leti ka destinacijama u ovim državama, kao i avio-prevozioci iz ovih zemalja, mogu odmah da započnu sa korišćenjem dogovorenih saobraćajnih prava.

Cilj konferencije na kojoj je učestvovalo 78 delegacija država članica ICAO je da se na jednom mestu, samo u nekoliko dana, pregovara, usaglasi i zakljuci što više dokumenta u oblasti vazdušnog saobraćaja, što bi u redovnoj proceduri moglo da traje više godina.

Ove godine delegacije država učesnica zaključile su oko 400 bilateralnih dokumenata, a sve u cilju unapređenja komercijalnih mogućnosti u međunarodnom vazdušnom saobraćaju.

Delegacija Srbije, koju su činili predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, bila je jedna od najaktivnijih delegacija što potvrđuje i broj zaključenih dokumenata, napomenuto je u saopštenju.


EPS uplaćuje u budžet 70% dobiti iz 2013.
"Elektroprivreda Srbije" (EPS) uplatiće u budžet Srbije 70% prošlogodišnje dobiti, saopšteno je u ponedeljak iz te kompanije.

Nadzorni odbor EPS-a doneo je danas odluku o raspodeli dobiti za 2013. godinu i EPS je time ispoštovao zaključak Vlade Srbije od 2. oktobra da se u budžet Srbije uplati 70% dobiti, navodi se u saopštenju EPS-a.

Preostalih 30% dobiti raspoređuje za pokriće gubitaka iz prethodnih godina, dodaje se u saopštenju.

EPS je u 2013. godini ostvarila dobit od 19,2 milijarde dinara, saopštilo je ranije rukovodstvo kompanije.

Iz tog proizilazi da će EPS u budžet Srbije uplatiti 13, 3 milijardi dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta