Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Henkel opens new plant, PM expects more investments
Henkel Serbia has launched on Tuesday a new production facility in the town of Kruševac, an investment worth EUR 21 million.

Serbian Prime Minister Aleksandar Vučić opened the plant and invited German businesses to invest in Serbia.

"I am happy to see 220 new jobs created. I congratulate the workers who showed that they deserve the attention of German companies and demonstrated that they can work hard and successfully. II am convinced that next year we can hope for new investments and new jobs," the prime minister said.

Vučić said that he "promised the strongest possible support of the Serbian government and the city of Kruševac to the management of Henkel, noting that in return Serbia expects new investments."

The new Henkel factory, intended for the production of Bref household cleaning products, will hire 220 people and supply 22 markets in the region and across Europe.

The opening was attended by the Serbian prime minister, director of Henkel Serbia Vojkan Marić, and member of Henkel's Management Board Bruno Piacenza.

Piacenza said that the new factory, worth EUR 21 million, has solidified the company's leading position in Serbia, and stressed that Henkel intends to continue developing its business in the country through a combination of international expertise and local know-how.

Over the past 12 years, Henkel has invested EUR 160 million in three production facilities in Serbia, producing detergents, beauty care products, and adhesives, he specified.

"We have found a favorable environment. We have good cooperation with the government and the local authorities, and a quality workforce," said Piacenza.

Marić said that Henkel's privatization of the Kruševac-based Merima 12 years ago is still considered as one of the most successful privatizations in Serbia.

Henkel has significantly increased production and invested in modern technologies and personnel training, added Maric.

The German-based Henkel was founded in 1876 and employs around 47,000 people. The company's net sales totaled EUR 16.4 billion last year and its operating profit reached EUR 2.5 billion.


Petrol otvorio terminal TNG-a, uloženo pet miliona evra
Slovenačka kompanija Petrol otvorila je danas u Smederevu regionalni terminal tečnog naftnog gasa (TNG) u koji je uloženo pet miliona evra i koji će zapošljavati oko 100 ljudi.

Reč je o grinfild investiciji u terminal, koji ima kapacitet skladištenja 3.000 kubnih metara TNG-a, istakli su predstavnici Petrola i naglasili da se radi o najsavremenijem tehnološkom postrojenju te vrste u Srbiji.

To će biti centralni terminal kompanije Petrol za snabdevanje TNG-om jugoistočne Evrope, a ujedno će doprineti povećanju energetske sigurnosti Srbije i osnažiti zdravu tržišnu konkurenciju, rekao je predsednik Petrol grupe, Tomaž Berločnik.

On je ukazao da je Smederevo odabrano za tu investiciju zbog odličnog geostrateškog položaja, i ključna prednost tog terminala je u tome što može da se snabdeva TNG-om vodnim putem, sa Dunava, železničkim i drumskim transportom, ili kombinacijom svih tih vidova transporta.

Berločnik je rekao da je vizija Petrola da postane jedan od najvećih trgovaca TNG-om u jugoistočnoj Evropi.

Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But istakao je značaj ove velike investicije, od koje će, kako je rekao, i država Srbija imati koristi, jer će se republički budžet puniti sa dva do 2,5 miliona evra mesečno zahvaljujući otvaranju tog skladišta.

But je naveo da je Slovenija do sada u Srbiji realizovala oko 400 različitih investicija ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra i da je većina njih uspešna.

"Kada imate u zemlji investicije firmi kao što su Gorenje i Petrol, onda se može reći da se radi o značajnoj i dobroj saradnji između dve zemlje", rekao je But i dodao da slovančke firme u Srbiji zapošljavaju više od 20.000 ljudi.

On je poručio slovenačkim investitorima da se isplati ulagati u Srbiji, iako, kako je primetio, ponekad postoje administrativne posteškoće, ali i jaka volja da se ti problemi rešavaju.

"Srbija je ozbiljno tržište i dobro mesto za investiranje i u čisto ekonomskom smislu, ovde vredi ulagati", rekao je But.
Odlazeći slovenački ambasador je posebno apostrofirao odlične političke odnose između Srbije i Slovenije, koje treba iskoristiti za što više zajedničkih investicija.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić rekao je da izgradnja ovog postrojenja pokazuje da tržište Srbije ima povoljnu perspektivu, posebno kada se zna da je Srbija značajan uvoznik nafte i naftnih derivata.

On je ukazao na značaj korišćenja TNG-a, jer doprinosi smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Na pitanje novinara da li će TNG iščeznuti sa tržišta Srbije zbog visokih cena, kako ocenjuju neki stručnjaci, Predić je istakao da je tržište naftnih derivata u Srbiji potpuno otvoreno, da se cene slobodno formiraju i da tržište diktira uslove.

Direktor Petrola LPG u Srbiji Bojan Kostić očekuje da će TNG u narednom periodu pojeftiniti, bez obzira na visinu državnog zahvatanja, jer cene nafte na svetskom tržištu padaju.

Povodom terminala u Smederevu, Predić je rekao da se planira dalji razvoj tog projekta i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 40, jer će, kako je najavio, u Smederevo biti prebačena i punionica boca TNG-om, koja sada radi u Mladenovcu.

On je naveo da je u planu da se TNG odatle izvozi u celu jugoistočnu Evropu - Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju.


Junker predstavio investicioni plan od 300 milijardi evra
Novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je u sredu plan da se, uz ulaganje 315 milijardi evra investicija, u Evropi poveća privredni rast, uz oslanjanje prvenstveno na privatne fondove.

"Stvaramo 'Evropski fond za strateške investicije' koji će omogućiti izdvajanje 315 milijardi evra u naredne tri godine", rekao je Junker predstavljajući plan u Evropskom parlamentu.

Junker je poručio i da je "vreme da ponovo zaposlimo Evropu".

"Vidim decu u školi u Solunu kako rade za novim kompjutrima, vidim Francuza kako puni bateriju svog električnog automobila na putu", naveo je predsedniki Evropske komisije govoreći o mogućim investicionim projektima.

Projekat polazi od nedostatka investicija u Evropi koje su za 15 odsto manje nego 2007. godine što je posledica krize. Medjutim, i pored obilne likvidnosti u privredi, potrebne su privatne investicije, dok su javne investicije ograničene zbog tesne budžetske politike država.

"Zemlje članice bi trebalo da učestvuju u Fondu kako bi doprinele njegovoj efikasnosti", rekao je Junker poslanicima Evropskog parlamenta u direknom obraćanju iz Berlina.


Opštinske obveznice značajne za infrastrukturne projekte
Grad Šabac biće prvi grad u Srbiji koji će započeti emisiju municipalnih obveznica javnom ponudom kako bi na povoljniji način prikupio finansijska sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata, saopšteno je danas na prestavljanju prve javne ponude municipalnih obveznica u Srbiji u Hotelu "Hajat".

Prvi put u Srbiji će obveznice jedne lokalne samouprave moći da otkupe sva domaća i strana, pravna i fizička lica, a grad Šabac će to učiniti uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Banke Inteza kao izabranog pokrovitelja.

Šabac je prvi grad u Srbiji koji emituje obveznice za tržište, jer je do sada to bila praksa za poznatog kupca, a zahvaljujući tome biće nastavljena rekonstrukcija i dogradnja zatvorenog bazena.

Na današnjem predstavljanju rečeno je da da će građani moći da ulažu svoju štednju u novi finansijski instrument, koji je više nego konkurentan klasičnoj štednji u bankama.

Pomoćnik generalnog sekretara SKGO Aleksandar Bućić rekao je da će svi zainteresovani, bilo da su to građani Srbije ili drugih zemalja, fizicka ili pravna lica, moći da upišu opštinske obveznice.

On je objasnio da kod opštinskih obveznica nema poreza na prihode od kamate, kao što je to kod slučaj kod štednje, a vrednost jedne obveznice je 10.000 dinara.

Bućić je rekao da je kamatna stopa značajno viša nego što je to slučaj kod kamate na štednju jer kamata koju je sada moguće dobiti je ispod dva odsto, a obveznice Grada Šapca će biti šest.

Bućić je dodao da je Šabac prva lokalna samouprava koja će na taj način prikupiti finansijska sredstva za svoje projekte, a da cće sledeće godine to učiniti i Stara Pazova.

Kako je objasnio sve do sada emitovane obveznice, kao i obveznice grada Šapca rezultat su podrške koju EU pruža Srbiji kroz IPA fondove. Inače, priprema obveznica realizovana je kroz program Exćange koji finansira EU.

Na predstavljanju je rečeno da lokalne samouprave na ovaj nacin mogu da se zaduže samo za kapitalne investicije, a građani će štednjom i zaradom na kamati poboljšati situaciju u lokalnoj infrastrukturi. Upis obveznica Grada Šapca pocinje 4. decembra.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić istakao je da se od 2010. godine radi na tome da se gradovi i opštine informišu i uključe u ovaj vid posla, odnosno da postanu emitenti obveznica i da je dobro što je to počelo da daje rezultate.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović rekao je da je ukupna vrednost emisije obveznica grada Šapca 400 miliona dinara, da su hartije emitovane sa rokom dospeća od sedam godina, sa kamatom od šest odsto godišnje.

Reč je o dinarskim akcijama indeksiranim u evrima, dodao je, a sa isplatom kamata krenuće se u jednakim vremenskim inervalima.
"Reč je o prinosu koji je u ovom trenutku veći od onog što možete da dobijete u bankama ili od onog što možete da dobijete ulažući u neke druge instrumente kao što su obveznice stare devizne štednje ili državne obveznice i rekao bih da je ovo jedna dobra investicija", rekao je Ćirović.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da očekuje da će u narednih nekoliko nedelja biti prikupljeno dovoljno novca za nastavak radova na rekonstrukciji bazena.

Planovi na koje će se grad usmeriti u narednom periodu su popusti za one koji ulažu u preradu mesa i mleka, kao i ulaganje u ruralni razvoj i oblast energetske efikasnosti, dodao je on.

Predstavnica Banke inteze Ljiljana Zipovski ukazala je da je priprema emitovanje javnih obveznica bio kompleksan posao koji je zahtevao period od nekoliko meseci i da će svaka sledeća javna ponuda biti dinamički kraha, brža i jednostavnija. Municipalne obveznice uglavnom se, kako je kazala, koriste za izgradnju lokalne infrastrukture.

Municipalne obveznice grada Šapca moći će da se otkupe u filijalama Banke Inteze.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta