Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dogovorena prodaja Dunav banke "Telekomu"
Kompletan Upravni odbor Dunav banke smenjen je u petak i doneta je odluka o tome da banka bude prodata "Telekomu Srbije", saznaje Danas.

Dunav banka će, prema odluci, emitovati akcije na kojima će Telekom imati pravo preče kupovine, u vrednosti od osam miliona evra, čime se stiče vlasništvo nad 80 odsto Dunav banke. To znači da je cela banka procenjena na 10 mil EUR.

Telekom u ovaj posao ulazi zajedno sa švajcarskom kompanijom DiMedia group iz Ženeve, koja je Dunav banci još proletos dala subordinirani kredit od oko tri miliona evra na pet godina, kako bi joj pomogla da podigne kapital do zakonom određenog minimuma od 10 mil EUR. Na taj način je Dunav banka izbegla da joj NBS oduzme dozvolu za rad, pošto je prethodno njen revizor - KPMG, ustanovio da banka ima regulatorni kapital od tek nešto iznad sedam miliona evra.

"DiMedia" je to uradila nakon što je u martu ove godine sklopila sporazum sa "Telekomom", "Dunav osiguranjem", "Dunavom Re" i Dunav bankom, sa ciljem da "Telekom Srbije" kupovinom banke stvori uslove za proširivanje usluga mobilnog plaćanja i razvijanja bankarskih usluga. Dogovor podrazumeva i uvođenje niza posebnih usluga za korisnike "Telekoma" i "Dunav osiguranja". Za "Telekom" je kupovina male banke dobar poslovni potez, jer na taj način ulazi na lukrativno tržište bankarskih usluga i priključuje se "Telenoru", koji je ranije već kupio KBC banku i pre dva meseca otvorio svoju Telenor banku.

Prema dokumentima do kojih je došao Danas, Telekom Srbija je još 8. jula ove godine poslao neobavezujuću ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija Dunav banke. Prema toj ponudi, Telekom i DiMedia bi stekli bar 51 odsto vlasništva Dunav banke, tako što bi banka sprovela dokapitalizaciju emitovanjem novih akcija.

U datoj ponudi, "Telekom" je dobro zaštitio svoje interese. Zahtevao je da Banka prihvati revizorski izveštaj prema kojem je njen regulatorni kapital samo 4,8 mil EUR (umesto 10), što je za 2,6 miliona manje od iznosa koji je sama banka obračunala. Tražio je da "Dunav osiguranje" preuzme kompletan kreditni rizik za zajmove odobrene povezanim licima (grupi tajkuna koji se pojavljuju u svim državnim bankama), tražio je i da akcionari banke (a većinski sa 72,47 odsto su "Dunav osiguranje" i "Dunav Re") preuzmu sve gubitke Dunav banke pre nego što "Telekom" postane njen vlasnik i čak je zahtevao da Dunav osiguranje i "Dunav Re" poimence daju pokriće za potencijalne buduće gubitke koji mogu da proisteknu iz najrizičnijih kredita banke (onih odobravanih tajkunima bez obezbeđenja).

Telekom je tražio i da prilikom preuzimanja banke, "Dunav osiguranje" i "Dunav Re" svoje akcije mogu da deponuju (prodaju) samo u slučaju da je to neophodno da bi Telekom i DiMedia mogli da kupe 51 odsto. Tražio je i da Dunav na poseban račun položi novac koji će "Telekom" moći da iskoristi za pokriće eventualnih gubitaka zbog kredita odobravanih tajkunima. Traženi iznos za pokrivanje ovih gubitaka bio je do sedam miliona evra.

- Na bazi stanja na dan 31. decembar 2013, visina gubitka priznatog od strane banke, iskazanih dodatnih ispravki revizora (dodatnih gubitaka) i ispravki za učešće u kapitalu (rudnika) Trepča (koji "Telekom", kao ni KPMG, nije priznao jer je na Kosovu) iznosi 884.359.000 dinara. Ako bi se osnovni kapital smanjio za ovaj iznos, nominalna vrednost akcije bi bila 574 dinara - navodi se u ponudi "Telekoma Srbije".

To je drastičan pad vrednosti akcija Dunav banke, koje su se do tada prodavale po ceni od 1.000 do 1.050 dinara.

- Na bazi tih iznosa, "Telekom" bi povećao kapital banke u iznosu od šest miliona evra, čime bi stekao 41,2 odsto udela u kapitalu Dunav banke... "DiMedia" (zatim) kupuje akcije banke ... i stiče do pet odsto udela -zahtevao je "Telekom".

Ovaj operater bi zatim dao obaveznu ponudu za preuzimanje akcija, ali bi "Dunav osiguranje" i "Dunav Re" smeli da prodaju samo onoliko svojih akcija koliko je potrebno da Telekom i DiMedija stignu do 51 odsto vlasništva. Dakle, "Telekom" je insistirao na tome da Dunav ostane vlasnički vezan za banku, čime bi i njegovi interesi takođe bili vezani za nju.

"Telekom" je ovu ponudu predao 8. jula i "Dunavu" ostavio rok od sedam dana za odgovor. Transakcija do danas nije realizovana.

Jučerašnja odluka UO Dunav banke o prodaji banke "Telekomu" ponovo pokreće celu proceduru i za sada nije poznato koliko su se uslovi prodaje promenili u odnosu na ponudu iz jula.

U "Dunav osiguranju" u petak popodne nisu potvrdili niti demantovali saznanja "Danasa", ali su nam obećali informaciju u ponedeljak.

Bivši

Prva tačka jučerašnje sednice UO Dunav banke bila je prodaja "Telekomu", a druga je bila razrešenje svih članova UO. Obe tačke su usvojene. Funkcije su tako izgubili Branislav Trifunović, Dejan Radenković, Milan Mekić, Mile Samardžić, Dejan Đuričić, Aca Aleksić i Duško Popović. Za izbor novih članova će biti potrebno oko mesec dana, pošto je prethodno potrebno da njihova imena odobri Narodna banka Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta