Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Početna cena "Neobusa" 382 miliona dinara
Fabrika autobusa "Neobus" u stečaju biće drugi put na prodaji 29. decembra javnim nadmetanjem. Prodaje se celokupna imovina fabrike: građevinski objekti, mašine i alati i zalihe robe, sitna alat i nedovršeni proizvodi.

Početna cena na licitaciji je 382.195.065 dinara, dok je procenjena vrednost Fabrike autobusa 764.390.130 dinara.

Dugovi preduzeća kreću se od oko 12 mil EUR pa neće svi dužnici biti namireni, među njima i 180 zaposlenih koji neće dobiti 13 minimalnih plata.

Stečaj u "Neobusu" uveden je krajem novembra 2012. godine, a bankrot je proglašen u februaru prošle.

Fabriku autobusa je 2004. godine na aukciji kupio biznismen iz Saudijske Arabije Ali Magrabi Mohamedali koji se u domovini u to vreme bavio prevozom na hadžiluk i u voznom praku imao oko 2.000 autobusa. U dugom postojanju fabrike od 60 godina bio je glavni kupac u novosadskom preduzeću autobusa.

Kada su krenule teškoće jer se kupac okrenuo drugom poslu, za "Neobus" se predlagalo da se pripoji Gradskom saobraćajnom preduzeću "Novi Sad" da bi za potrebe gradskog preovoznika pravio i rekarosirao autobuse. Međutim, Novosađani nisu hteli da slede primer iz Niša, gde tamošnje preduzeće "Nibus" pravi autobuse i servisira ih, što se pokazalo kao dobro.


"MK Grupa" hoće 67 firmi - Objavljen spisak investitora zainteresovanih za privatizaciju 502 preduze
Agencija za privatizaciju konačno je objavila spisak investitora zainteresovanih za učešće u privatizaciji preduzeća u Srbiji. Spisak je dostavljen na zahtev pokreta "Dosta je bilo – Saša Radulović", a na njemu je lista od 1.929 zainteresovanih investitora.

Agencija za privatizaciju oglasila je 15. avgusta prodaju 502 preduzeća sa zavisnim privrednim društvima, a pisma zainteresovanih investitora dostavljana su do 15. septembra. Najviše zainteresovanih investitora je iz Srbije - 675, zatim Rusije - 26, Nemačke - 18, Mađarske - 15, Italije - 13, SAD - 12, dok je po 11 zainteresovanih investitora iz Kine i Češke.

Zanimljivo je da je "MK Grupa", čiji je vlasnik Miodrag Kostić, poslala pisma o zainteresovanosti za privatizaciju čak 67 srpskih kompanija. "MK Grupa" je zainteresovana, između ostalih, za kupovinu PKB-a i "Metanolsko-sirćetnog kombinata" Kikinda i većeg broj poljoprivrednih preduzeća, navedeno je u spisku Agencije za privatizaciju.


"Železara" uskoro u punom pogonu - Devet kompanija se javilo na tender
Zainteresovanim investitorima istekao je rok da dostave pismo o nameri za privatizaciju smederevske "Železare". Kako RTS saznaje, do sada se javilo devet kompanija, a ponuda američkog "Esmarka" ocenjuje se kao najozbiljnija.

U Vladi kažu da će narednih dana odabrati model privatizacije, a do kraja sedmice raspisati transparentan tender, po evropskim propisima. Ako je suditi po broju zainteresovnih investitora, pred smederevskim gigantom su bolji dani.

Pismo o namerama su poslale po dve ruske i švajcarske kompanije, i po jedna iz Amerike, Bangladeša, Luksemburga, Poljske i Velike Britanije.

U Vladi je potvrđeno da će privatizaciona procedura biti završena u januaru, do Božića. Strateškog partnera u "Železari" čekaju radno.

- Ono što je vrlo bitno – da se nastavi kontinuitet proizvodnje kako bi strateški partner koji dođe imao polaznu osnovu – da jedna visoka peć, koja sada radi sa 65 do 70% kapaciteta, bude u potpunoj formi, da može odmah da nastavi proizvodnju sa sto odsto kapaciteta, odmah nakon potpisivanja ugovora o privatizaciji - ističe izvršni direktor "Železare" Bojan Bojković.

Plan je da se brzo pokrene i druga visoka peć kako bi proizvodnja dostigla projektovani kapacitet od 2.200.000 tona čelika godišnje. Ako uđe u "Železaru", "Esmark grupa" obećava da neće otpuštati radnike, a najavljuje i velika ulaganja.

- Tržište nam treba, oni ga imaju. Imamo i te informacije da će ulagati 400 mil USD. Pogotovu što je naš proizvodni program kompatibilan sa "Esmarkom" i za njih je to samo jedno dodatno povećanje količine - objašnjava Nikola Majinski iz Odbora crne metalurgije PKS.

U Vladi kažu da će birati strateškog partnera koji ispunjava najviše uslova i "Železari" doneti godišnji obrt od milijardu i četiristo miliona dolara.

- Videćemo od svih strateških partnera šta ko nudi, broj zaposlenih, maksimirane proizvodnje i dugoročnost same investicije, da se sam strateški partner obaveže da će više godina ili decenija ostati u Smederevu i proizvoditi srpski čelik - kaže Bojan Bojković.

Za državu je veoma važno da što pre reši problem "Železare" jer se godišnje iz budžeta za njen rad izdvaja više od 100 mil USD.

RTS saznaje da su do 01.12.2014. godine pristigla sledeća pisma zainteresovanih:

1. "Krasni Oktobar", Volgograd (Rusija)
2. "United Group SA", Luksemburg (Luksemburg)
3. "RE Alloys SP ZOO", Laziska Gorne (Poljska)
4. "United Machinery Corporation", Moskva (Rusija)
5. "North London Trade Centre Limited", London (Velika Britanija)
6. "Esmark Europe B.V", Amsterdam (Holandija)
7. "Prominvest AG Switzerland", Lugano (Švajcarska)
8. "Steel + Metal One Holding AG", Zarnen (Švajcarska)
9. "Rafflesia Trading Pvt. Ltd", Čitagong (Bangladeš).


MK Group wants 67 firms - List of investors interested in privatization of 502 firms published
The Agency for privatization finally published the list of investors interested in privatization of companies in Serbia. The list is delivered upon the request of the movement "That was enough – Sasa Radulovic", and it comprises a list of 1.929 interested investors.

The Agency for privatization announced August 15, sale of 502 firms with liable companies and the letters of interest were delivered until September 15. The largest number of investors in from Serbia - 675, Russia - 26, Germany - 18, Hungary - 15, Italy - 13, USA - 12, while 11 from China and the Czech Republic.


It is interesting that MK Group, whose owner is Miodrag Kostic, sent letters of interest for 67 Serbian companies. MK Group is interested in the acquisition of PKB and Metanolsko-sircetnog kombinat Kikinda and a large number of agricultural companies, it was stated at the list of the Agency for privatization.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta