Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS u 2015. razvija trgovinu strujom u regionu
Naftna industrija Srbije (NIS) najavila je danas da u 2015. godini planira da razvije trgovinu strujom u zemljama u okruženju, i saopštila da je NIS uložio više od 10 miliona evra u 2014. godini u razvoj sektora energetike.

U toku je dobijanje licenci za obavljanje delatnosti trgovine strujom u NIS-ovim zavisnim društvima van Srbije, čime će se omogućiti pristup novim tržištima i proširiti mreža partnera, navodi se u saopštenju.

Plan kompanije NIS je da u toku 2015. godine nastavi sa projektima u oblasti energetike, a među ključnim energetskim projektima NIS-a su proizvodnja i prodaja električne energije.

U saradnji sa "Gasprom energo holdingom" počeće izgradnja Termoelektrane - toplane (TE-TO) Pančevo koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, a procenjena vrednost ukupne investicije je 170 miliona evra.

Početkom naredne godine sa radom će početi još dve male elektrane NIS-a, na naftnim poljima Sirakovo i Velebit, ukupne snage 4,3 megavata (MW), kao i elektrana na gasnom polju Ostrovo čija će snaga biti 4,5 MW. Time će se dostići ukupna proizvodnja električne energije od 16 MW.

Takođe, u planu je da početkom naredne godine počne maloprodaja komprimovanog gasa na benzinskoj stanici Novi Sad 10.

NIS podseća da je tokom ove godine pustio u rad četiri male elektrane koje proizvode struju od gasa i sada ih ima ukupno sedam.

Proizvodnja sopstvene električne energije dostigla je 7,3 megavata (MW), što je dovoljno za snabdevanje strujom više od 1.000 domaćinstava.

NIS je takođe počeo da prodaje električnu energiju i time je, uz Elektroprivredu Srbije (EPS), postao jedini proizvođač u Srbiji, koji struju isporučuje na slobodnom tržištu.

U 2014. godine sa radom je počelo i NIS-ovo postrojenje za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa na naftno-gasnom polju Palić.

Ovim energentom se trenutno trguje kroz sistem veleprodaje, a komprimovani gas se smatra gorivom budućnosti zbog svojih ekoloških osobina, jer ima najmanju emisiju ugljen-dioksida i kao takav doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

Upotrebljava se kao gorivo za grejanje u industriji i domaćinstvu, ali i kao motorno gorivo za vozila.

NIS je nastavio da koristi i geotermalne potencijale i trenutno je aktivno 12 hidrotermalnih bušotina na teritoriji Vojvodine.

Najveći partneri NIS-a u korišćenju ovog resursa su banje Kanjiža i Junaković, a topla voda se koristi za zagrevanje objekata, kao topla potrošna voda, ali i za rekreacione i terapeutske bazene.

Razvoj inovativnih rešenja koja doprinose zaštiti životne sredine i istovremeno povećavaju unutrašnju efikasnost u domenu uštede energije su jedan od osnovnih elemenata strategije NIS-a, navodi se u saopštenju.

NIS uručio nagrade od po tri puta 2.000 litara goriva

Troje najsrećnijih dobitnika, koji su učestvovali u nagradnoj igri NIS-a "Vožnja bez granica 2", osvojilI je po čak 2.000 litara goriva, saopštila je ta kompanija.

Vredne nagrade, kartice za gorivo koje mogu da se iskoriste na više od 320 objekata u mreži NIS Petrol i Gazprom u Srbiji, uručene su danas na benzinskoj stanici "Zmaj 2" u Beogradu - Mikici Vlajković iz Vrnjačke Banje, Vladislavi Sudakov iz Novog Sada i Krstu Markoviću iz Bele Crkve.

Proglašenjem imena dobitnika završena je ta nagradna igra koju je NIS organizovao na svim svojim benzinskim stanicama u mrežama NIS Petrol i Gasproma.

U nagradnoj igri mogli su da učestvuju svi potrošači koji su kupili naftne derivate Evro premijum BMB 95, Evro BMB 98, Evro dizel, Auto gas ili Ultra D, u vrednosti od 2.500 dinara i više.
Nagradna igra je trajala od 22. novembra do 21. decembra.

Osim tri glavne nagrade koje su danas uručene, 200 nedeljnih nagrada od po 50 litara goriva se već od početka decembra dodeljuju srećnim dobitnicima.

Nagradna igra je uključivala i 20.000 instant nagrada koje su potrošači imali prilike da preuzmu na samim benzinskim stanicama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta