Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemački "Fresenius Medical Care" otvorio fabriku u Vršcu - Posao dobija oko 1.150 radnika
Nemačka kompanija "Fresenius Medical Care", specijalizovana za proizvodnju potrošnog materijala za hemodijalizu, otvorila je danas novu fabriku u Vršcu u kojoj će raditi oko 1.150 radnika.

Vrpcu je presekao premijer Srbije Aleksandar Vučić poručivši da očekuje da će broj zaposlenih u toj kompaniji biti i veći.

Premijer je kazao da će Vlada Srbije u narednom periodu biti fokusirana na politiku rasta i otvaranje novih fabrika širom zemlje i najavio da će već 11. novembra zvanično biti otvorena i nova hala finske kompanije PKC u Smederevu.

Podsetio je da su rokovi gradnje vršačke fabrike potpuno ispoštovani, odnosno da je on tu bio pre tačno 15 meseci, kada je rečeno da će radovi biti završeni u tom roku.

Vučić je rekao i da će ta kompanija biti potpuno integrisana u zdravstveni sistem Srbije i da svi moraju da se naviknu na konkurenciju i tržište.

- Ko ne može, kome to smeta, u njemu je problem, jer mi hoćemo da napravimo zdravo društvo zasnovano na poštovanju principa tržišne ekonomije - rekao je premijer.

Inače, investicija nemačke kompanije vredna je više od 16 mil EUR i u nju je preseljena proizvodnja iz već postojećeg pogona u Vršcu, a projekat uključuje i 429 novih radnika, a dugoročni planovi fabrike predviđaju da broj zaposlenih dostigne 1.150.

Nova fabrika u Vršcu će biti izvozno orijentisana i osim što će opremom za dijalizu snabdevati pacijente u Srbiji, svoje proizvode će plasirati na evropsko tržište.

Otvaranjem nove fabrike izvoz će biti udvostručen i biće uvedeni i novi proizvodi, a kad fabrika bude radila punim kapacitetom proizvodiće arterijsko-venske sisteme za više od 150.000 pacijenata.

Fabrika je otvorena u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, generalnog direktora kompanije "Fresenius Medical Care Srbija" Rajka Hrvačevića, višeg potpredsednika sektora organizacije proizvodnje proizvoda za dijalizu na globalnom nivou kompanije "Fresenius Medical Care Srbija" Petera Palmkvista, izvršnog potpredsednika za region severne i jugoistočne Evrope u oblasti uslužne proizvodnje i marketinga za Evropu, Srednji Istok, Afriku i Južnu Ameriku, kompanije, Normana Erharda.

Radovi na izgradnji fabrike kompanije "Fresenius Medical Care" u Vršcu svečano su počeli 27. septembra 2013. godine.

Komapnija "Fresenius Medical Care Srbija" prisutna je u Srbiji već 30 godina, gde je u staroj fabrici proizvodila medicinska sredstva za lečenje terminalne bubrežne insufijencije.

Prosečna godišnja stopa rasta prihoda od 2010. do 2013. godine iznosila je 12% i u tom periodu prihodi od izvoza su u proseku porasli za 36%.

Ta kompanija je u Srbiji u 2013. godini izvezla proizvode u vrednosti od skoro 37 mil EUR u zemlje EU i CEFTA, što predstavlja 66% ukupnih prihoda kompanije prošle godine.

Osim proizvodnje medicinskih sredstava, od 2007. godine kompanija pruža i usluge dijalize pacijentima u Srbiji. Svi dijalizni centri kompanije FMC u Srbiji opremljeni su najsavremenijom tehnologijom, a u poslednje tri godine su visoko rangirani po kvalitetu dijaliznih tretmana u odnosu na druge dijalizne centre te nemačke kompanije u Evopi.

Grupacija ima više od 40 proizvodnih pogona na svim kontinentima, a "Fresenius Medical Care" je u Srbiji prisutan od 1982. godine.

"Fresenius Medical Care" je najveći svetski integrisani proizvođač i ponuđač proizvoda i usluga za osobe koje su na dijalizi, a kroz mrežu od 3.349 klinika za dijalizu širom sveta ta kompanija omogućava dijalizu za više od 283.000 pacijenata.


Finansijski izveštaji po novim propisima
U organizaciji Instituta za ekonomiku i finansije, u Beogradu je 27. i 28. novembra 2014. godine, uz prisustvo oko 150 učesnika, održan seminar posvećen sačinjavanju godišnjih izveštaja za 2014. primenom novih propisa. Bio je to 14. u seriji godišnjih seminara koje, krajem godine, održava institut za ekonomiku i finansije i koji uvek postavlja i diskutuje pitanja od bitne važnosti za sačinjavanje i prezentaciju godišnjih finansijskih izveštaja.

Ovo je godina u kojoj je, u procesu usaglašavanja sa regulativom EU, doneta masa propisa o finansijskom izveštavanju, gde su glavne promene:

• Izmena osnova za finansijsko izveštavanje. Po pri put se primenjuju međunarodni standardi finansijskog izveštavanja za mala i srednja preduzeća. Ove standarde obavezno primenjuju mala i srednja preduzeća. Mogu ih primenjivati, po svojoj odluci, mikro i ostala pravna lica. Srednja imaju opciju da ostanu na primeni punih standarda.

• Nova kategorizacija obveznika finansijskog izveštavanja. Umesto ranije tročlane, uvedena je četvoročlana podela obveznika sa zakonom specificiranim obeležjima, otuda i obavezama i opcijama u pogledu osnove za finansijskog izveštavanje koje moraju odnosno mogu primenjivati.

• Izmena obrazaca finansijskih izveštaja. Drugačije izgledaju finansijski izveštaji po novim propisima u odnosu na dojučerašnje.

• Novi kontni plan. Izvršene su značajne promene u računima, ima drugačijih klasifikacija, neki računi su ukinuti, neki sažimaju više pojava, neki su više raščlanjeni.

• Novi rokovi za finansijsko izveštavanje. Do kraja juna se moraju predati finansijski izveštaji zajedno sa izveštajem revizije. Februar je ostao kao rok za predaju izveštaja za statističke potrebe.

- Sve zahteva značajne angažmane svih učesnika u finansijskom izveštavanju. Potreban je napor u savladavanju zahteva novih propisa, u njihovom tumačenju, u nalaženju najpogodnijih rešenja i mnogo veštine u sastavljanju i prezentiranju finansijskih informacija - navodi institut u saopštenju.

Seminar je bio forma prezentacije ključnih momenata zahteva za ispravnim finansijskim izveštavanjem, diskusije značajnih pitanja i traženja optimalnih rešenja. Sve u tonu pripreme za uspešno sačinjavanje i prezentaciju finansijskih izveštaja prema novim propisima.

Na seminaru su učestvovali vodeći finansijski i računovodstvenih eksperti u najznačajnijim preduzećima. Skupu je prisustvovao i aktivno učešće uzeo i predsednik Odbora za javni nadzor nad revizijom, Dragutin Dragojević.

Seminar je jednoglasno ocenjen kao veoma uspešan, saopštio je organizator.


Turski "Okan" zainteresovan da ulaže u Srbiji
Holding "Okan", jedna od vodećih korporacija u Turskoj, zainteresovana je da investira u više sektora srpske privrede - od agrara do tekstilne industrije. Velike su mogućnosti za zajedničku proizvodnju sa srpskim firmama radi izvoza na treća tržišta, najviše Rusije zbog prednosti koje nudi Sporazum o slobodnoj trgovini, istaknuto je na sastanku Milivoja Miletića, v.d. predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Bekir Okana, predsednika holdinga. Razgovorima u PKS prisustvovao je i Mehmet Kemal Bozaj, ambasador Turske u Beogradu, navela je Privredna komora na svom sajtu.

- "Okan" grupa postoji 42 godine, ima mnogo projekata u Turskoj i inostranstvu. Poslujemo u sektoru trgovine, građevinarstva, poljoprivredno-prehrambene industrije, turizma i zdravstva, a imamo i veliki univerzitet - istakao je Bekir Okan predstavljajući korporaciju.

Važne trgovinske marke "Okan Holdinga" su "beslen makarna" (pasta), "okan tekstil" i hotelski kompleks sa pet zvezdica "Marco Polo" u Antaliji.

"Okan Holding" ima oko 5.000 zaposlenih. Kompanija je vlasnik i proizvoda kao što su "sultan makarna" (pasta), "sultan bisküvi" (keks) - "sekeleme" (bombone) i Sultan Marketing. Ukupne bruto investicije u inostranstvu iznose 500 mil USD. Neke od investicija su "Okan Intercontinental Astana", "Astana Presidency Residence", "Okan Merei İnterconti Mall" i stambeni kompleks, Nacionalni muzej u Kazahstanu, kule bliznakinje, diplomatski grad i Avrasya banka. Univerzitet je osnovan je 1999. godine. Trenutno ima 25 fakulteta i 17.000 studenata.


Turkish Okan interested in investing in Serbia
The Okan holding, one of the leading corporations in Turkey is interested in investing in a number of sector of Serbian economy, from agriculture to textile industry. There are numerous options for mutual production with Serbian companies in export to third markets, mostly Russia due to advantages the Agreement of free trade offers, it was outlined at the meeting of Milivoj Mileic, the acting head of the president of the Serbian Chamber of Commerce, and Bekir Okan, president of Holding. Mehmet Kemal Bozaj, the ambassador of Turkey in Belgrade also attended the meeting at SCC, the Serbian Chamber of Commerce announced at its website.


- Okan group has existed for 42 years, it has many project in Turkey and abroad. We operate in trade, construction, agriculture and food industry, tourism and health and we also have a large university Bekir Okan outlined when presenting the corporation.

Okan Holding has 5.000 exmployees. The company owns products such as "sultan makarna" (pasta), "sultan bisküvi" (cookie) - "sekeleme" (candies) and Sultan Marketing. Total gross investments abroad are USD 500 m. Some of the investments are "Okan Intercontinental Astana", "Astana Presidency Residence", "Okan Merei İnterconti Mall" and residential complex, the National Museum in Kazakhstan, twin towers, diplomacy city and Avrasya bank. The Univeristy was set up in 1999.. It has 25 faculties and 17.000 students.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta