Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sberbanka u Srbiji ostvarila dobit od 9 mil EUR
Sberbanka u Srbiji imala je u prošloj godini profit od jedne milijarde dinara (8,8 mil EUR), što je oko 17% manje nego u 2012. godini.

Prema finansijskom izveštaju te banke koja posluje u okviru ruske bankarske grupe Sberbank, dobit od kamata u prošloj godini iznosila je 4,5 milijardi dinara, dok je dobitak od naknada i provizija bio oko 895.000 dinara.

Ukupna imovina (aktiva) Sberbanke u Srbiji na kraju 2013. bila je 99,4 milijarde dinara, što je za 2% manje nego godinu ranije.

Kapital Sberbanke u Srbiji na kraju 2013. godine iznosio je 21,6 milijardi dinara i povećan je za oko jednu milijardu dinara.

Najveća ruska banka Sberbank preuzela je u februaru 2012. austrijsku bankarsku grupaciju Volksbank i njene ćerke-banke u drugim drzavama uključujući i Srbiju. U decembru 2012. Volksbank u Srbiji je preimenovana u Sberbanku.


Vojvođanska banka proglašena najboljom za kastodi usluge
Vojvođanska banka proglašena je za najbolju u segmentu kastodi usluga u Srbiji u 2013. godini, prema američkoj publikaciji "US Global Custodian Magazine", koja tradicionalno objavljuje spisak najboljih banaka u oblasti poslovanja hartijama od vrednosti.

Ovaj magazin je vodeći svetski časopis koji prati poslovanje sa hartijama od vrednosti na globalnom nivou, saopštila je Vojvođanska banka, a kako su objasnili, kvalitet usluga, sigurnost, efikasnost i profesionalnost u kastodi uslugama ocenjivali su profesionalni klijenti.

- Ponosni smo na ovaj uspeh koji smo stekli zahvaljujući iskusnim i stručnim zaposlenima, odlicnom odnosu sa klijentima i efikasnom sistemu za ove usluge - izjavio je direktor sektora kastodi prodaje u ovoj banci, Predrag Milošević.

Vojvođanska banka je prvi put učestvovala u istraživanju časopisa 2012. i iste godine je proglašena za banku kojoj je najbolje poveriti kastodi usluge, odnosno poslove sa hartijama od vrednosti, u Srbiji.


Gumarska industrija sve bolja
Srbija je u 2013. izvezla proizvode od gume u vrednosti od 496 miliona dolara, što je za 19 odsto više nego u 2012.

Procenjuje se da će gumarska industrija u 2014. zabeležiti još bolje rezultate, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Uvoz u 2013. je iznosio 355 miliona dolara, što je 47,8 odsto više nego u 2012.

Najviše su se izvozile spoljne gume različitih vrsta, a najviše se uvozio prirodni kaučuk, mešavine sa čađi. Kako je rečeno na sastanku Grupacije proizvođača gume u PKS-u, najviše se izvozilo u Francusku, Španiju, Italiju, Rusiju, a uvozilo se iz Nemačke, Poljske, Italije, Češke, Rusije.

Predsednik te Grupacije Miloš Nenezić kazao je novinarima da je situacija u gumarskoj industiji jako dobra, navodeći kao dobar primer poslovanja kompanije Mišelin i Mitas.

Nenezić, koji je i generalni direktor kruševačke Trajal korporacije, koja se između ostalog bavi bavi proizvodnjom industrijskih i poljoprivrednih guma, kazao je da se većina sirovina za gumarstvo uvozi iz Rusije. On je dodao da izvoz u Rusiju posebno olakšava sporazum o slobodnoj trgovini.

Proizvođači su kao ključne probleme izneli brzo zastarevanje tehnologije, koja je prema njihovoj oceni ključna za konkurentnost, ali i nepostojanje razvojnih fondova države, koji bi im pomogli u poslovanju.

Predstavnici kompanija koji se bave reciklažom gumarskih proizvoda žalili su se na komplikovane administativne procedure prilikom dobijanja dozvola za prikupljanje, skladištenje, reciklažu i izvoz sirovina, ali i na visoke takse.

Predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine izrazili su očekivanje da će novi zakon o upravljanju otpadom doneti brojne olakšice i izmene, pozivajući reciklere da dostave svoje predloge.

Grupacija proizvođača gume i gumarskih proizvoda radi u okviru Udruženja za hemijsku, farmaceutsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta