Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Futura plus" izašla iz stečaja
"Futura plus", članica "Centro štampa holdinga" je posle četiri i po godine izašla iz stečaja. To je jedina firma u Srbiji koja je u poslednjih dvadeset godina uspela da promeni taj status, saopšteno je iz "Centro štampa holdinga".

Ta kompanija je 2011. od nemačke "WAZ medien gruppe" kupila "Štampu" koja je tada bila u blokadi sa višemilionskim gubicima, a potom sledi kupovina firme u stečaju "Futura plus" opterećene dugovima koji su se merili desetinama miliona evra i za čiju kupovinu nije bilo zainteresovanih investitora.

"Praćeni nagomilanim problemima, neprofitabilnošću, spinovanjem od strane pojedinaca i nasleđenim gubicima, što se odražavalo na odnose sa bankama i poslovnim partnerima, najveća odgovornost bila je obezbeđivanje izvesne budućnosti za zaposlene, za koje je osim redovnih plata uplaćivano oko 8 mil EUR na ime poreza i doprinosa na godišnjem nivou", piše u saopštenju.

"Centro štampa holding" navodi da je uprkos riziku investiranja u dve firme na rubu propasti, u neuređenom tržištu i u razvoju njihovih potencijala videla šansu.

"U turbulentnoj tržišnoj atmosferi, praćeni nasleđenim lošim imidžom, kompanija 'Centro štampa holding' je uspela da sačuva zdravo jezgro kompanije i postavi temelj za dalji rast i razvoj. Investirali smo u informaciono tehnološki sistem, u sopstvenu logistiku, u poboljšanje i optimizovanje kvaliteta distributivne mreže, nove segmente poslovanja, uvedeni su novi proizvodi i usluge, unapređeni procesi i upravljanje organizacijom, optimizovani su troškovi, angažovan vrhunski menadžment", ističu u ovoj kompaniji.

Iz "Centro štampa holdinga" navode i da su zahvaljujući takvoj poslovnoj politici, ali i unapređenju prodaje i saradnje sa svim poslovnim partnerima uspeli da zadobiju poverenje poslovnog okruženja i utemelje novi put daljeg poslovanja kompanije.


"MK Group" zainteresovan za preostale privatizacije u agraru
"MK Group" će učestvovati u privatizaciji preostalih 153 velikih društvenih preduzeća i zainteresovana je za kupovinu firmi u oblasti agrara, najavio je predsednik te grupacije Miodrag Kostić, i ocenio da bi domaća poljoprivreda za dve godine mogla, bez prevelikih ulaganja, da poveća izvoz za 50% sa tri milijarde na 4,5 mlrd EUR godišnje.

- Mi jako pažljivo pratimo sve izjave ovih ljudi koji će verovatno učestvovati u vlasti u novoj vladi i, ako smo ih dobro razumeli, oni će nastaviti proces privatizacije i još agresivniju prodaju neefikasnih preduzeća - izjavio je Kostić u intervjuu Tanjugu.

Među tim firmama ima onih koje stvarno vrede, neke od njih ne vrede ništa, ocenio je on i dodao da su "MK Group", sa aspekta privatizacije, zanimljiva samo preduzeća iz agro kompleksa, jer će na taj način dodati veličinu onoj platformi koju grupacija već ima.

Na pitanje šta očekuje u 2014. u poslovnom smislu, Kostić je rekao da u ovoj godini "MK Group" planira dalju stabilizaciju sistema, a ako održi nivo profitabilnosti i ostvarenog bruto profita iz 2013. godine biće više nego zadovoljni.

Komentarišući potencijal srpskog agrara, Kostić je ocenio da se on može staviti u ravan sa Holandijom, čija poljoprivredna proizvodnja i izvoz premašuju 70 mlrd EUR godišnje, "pod uslovom da uložimo u poljoprivredu isto koliko i ta zemlja, pa čak i manje, jer nam klimatske prilike idu na ruku".

- Mi u Ukrajini ulažemo oko 2.000 USD po jednom hektaru. Znači za 30.000 hektara 60 mil USD je naš ulog da bismo napravili efikasnu poljoprivrednu platformu. Ako Srbija u ovom momentu ima 2,5 miliona hektara dobro obradivog zemljišta treba nam 50 mlrd USD, možda i nešto malo manje, zato što je dosta toga uloženo, ali ne ispod 30 mlrd USD, da bismo mogli da očekujemo da nam se vrati 50 mlrd USD ukupnog prihoda - objasnio je Kostić.

Ono što može da se uradi a za šta nisu potrebna ulaganja, kako je naveo, jeste ukrupnjavanje poseda, odnosno pravljenje adekvatnih imanja da bi imala pristup sistemima za navodnjavanje "a da komšije ne mogu da vas u tome onemoguće".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta