Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BELEXsentiment za april 2014. godine
BELEXsentiment za april 2014. godine
Vrednost BELEXsentiment-a za april 2014. godine iznosi 108,49 poena. Više informacija na www.belex.rs/trgovanje/sentiment.


Korporativizacija i reorganizacije EPS-a do kraja 2014.
Elektroprivreda Srbije (EPS) će do kraja ove godine biti akcionarsko društvo u punom kapacitetu, u kome će se primenjivati principi korporativizacije, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik ministra energetike, Dejan Trifunović.

On je istakao da će se paralelno sa prelaskom EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, sa državom kao jedinim akcionarom, sprovoditi proces korporativizacije kompanije.
"Cilj korporativizacije EPS-a je uspostavljanje efikasnijeg rada kompanije i menedžmenta, racionalizacija rada i još veća usmerenost EPS-a ka tržištu koje je sa oko 40 odsto liberalizovano, i proizvodnja i snabdevanje električnom energijom više nisu delatnosti od opšteg interesa", dodao je Trifunović.

On je podsetio da su usvojene polazne osnove za reorgaznizaciju EPS-a i novi statut i da se sada ide dalje u proces reorganizacije, koja će se sprovoditi po fazama i zadatim rokovima.

Proces prelaska iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo obuhvatiće procenu kapitala kompanije i iskazivanje tog kapitala u akcijama, posle čega će doći do izmena osnivačkog akta kompanije i usklađivanja svih 14 privrednih društava unutar EPS-a sa osnovačkim aktom kompanije, naveo je Trifunović.

Procena kapitala EPS-a će biti završena do kraja ove godine, dok je procena kapitala Elektromreže Srbije (EMS) već okončana, napomenuo je pomoćnik ministra energetike.

Trifunović je naglasio da menadžment EPS-a sada ima jasna uputstva Nadzornog odbora, kako treba da se izvrši usklađivanje osnivačkih akata 14 privrednih društava iz sastava preduzeća, sa novim statutom EPS-a.

On je dodao da očekuje da će Nadzorni odbor narednih dana usvojiti ta nova osnivačka akta privrednih društava u sastavu EPS-a i da će ih uskoro proslediti Vladi na usvajanje.
"Uspostaviće se optimalna mera između centralizacije i decentralizacije funkcija unutar EPS-a i postojaće jasna uloga Nadzornog odbora, generalnog direktora i direktora privrednih društava i ogranaka," rekao je Trifunović.

Kako je objasnio, doći će do centralizacije određenih funkcija koji se tiču nabavke, pravnih poslova, kadrovske službe, informacionih tehnologija.
"Ne treba licitirati sa tim koliko će direktora izgubiti posao ili biti višak, da li će to biti 100, 300 ili čak njih 700, već menadžment EPS-a treba da uradi detaljnu analizu i prosledi je Nadzornom odboru kompanije kako bismo imali jasnu sliku racionalizacije upravljačkih funkcija", istakao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, "ne postoji bojazan u vezi viška zaposlenih, već se radi o jasnim smernicama za racionalizaciju upravljačke strukture EPS-a".

On je dodao da se razmatra ponovno pripajanje nekih, ranije izdvojenih preduzeća iz EPS-a, u sastav kompanije, istakavši da se radi o preduzećima koja su jako važna za funkcionisanje EPS-a, koji mora da se prekomponuje i odgovori na zahteve liberalizoavanog tržišta električne energije.

On je podsetio da je do sada liberalizovano 40 odsto tržišta struje, da cene u javnom snabdevanju još nisu tržišne i da se očekuje da će to postati u naredne dve do tri godine. Zbog toga, kao i zbog postojanja preduzeća u stečaju i restrukturiranju, možda će se, kako je ocenio, usporiti ceo proces reorganizacije EPS-a, ali će nova Vlada Srbije, prema njegovim rečima, nastupati reformski u svim oblastima, pa i u ovoj oblasti i taj posao će se završiti.

Trifunović očekuje da će sve mere koje će se sprovoditi u EPS-u doprineti da ta kompanija još bolje i efikasnije funkcioniše. Predočavajući da za reformu EPS-a i drugih javnih preduzeća postoji velika podrška Vlade Srbije, on je ocenio da je dosta toga na menadžmentu Elektroprivrede Srbije, koji treba da sprovede mere prema preporukama Nadzornog odbora.


Poslovna vest - Ugovoren novi posao u Srbiji vredan 155 miliona USD - Energoprojekt holding a.d. , B
Energoprojekt Niskogradnja a.d. - u svojstvu podizvođača radova, investitor: Ministarstvo građevinarstva Republike Srbije i izvođač radova: China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group, potpisali su 26. marta tekuće godine podizvođački ugovor o "Izgradnji autoputa E 763, deonica Lajkovac - Ljig (km 53+139.91 - km 77+118.23)".
I
zvođenje radova obuhvata izgradnju deonice autoputa E 763 u punom profilu, dužine 24 km, sa četiri saobraćajne i dve zaustavne trake, izgradnju 9 mostova, 6 nadvožnjaka, saobraćajne petlje "Ljig", tunela "Brančići" sa dve tunelske cevi dužine od po 940 m, regulaciju rečnih tokova i druge radove. Ugovorena vrednost radova iznosi 155 miliona USD (bez PDV-a). Rok za realizaciju projekta je 37 meseci.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta