Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Skupština akcionara šećerane "Senta" zakazana za 25. jun 2014.
Odbor direktora Fabrike šećera TE-TO "Senta" sazvao je redovnu skupštinu akcionara tog društva za 25. jun 2014. godine.

Na dnevnom redu su, između ostalog, usvajanje finansijkog izveštaja za 2013. godinu, usvajanje odluke o raspodeli dobiti za 2013. godinu, donošenje odluke o raspodeli dividende i imenovanje članova Odbora direktora.

Dan utvrđenja akcionara je 15. jun 2014. godine.

Sav materijal za redovnu skupštinu akcionara može se preuzeti na Internet stranici ove šećerane.


"Triglav grupa" sačuvala finansijsku stabilnost
"Triglav grupa" i "Zavarovalnica Triglav" su uspešno započele poslovnu 2014. godinu. "Triglav grupa" je u periodu od 1.1. do 31.3.2014. godine ostvarila 25,6 miliona neto dobiti, a nešto manje je, nego u istom periodu prošle godine, fakturisala premije osiguranja i saosiguranja (256,1 milion evra). Vanredni slučajevi šteta početkom godine su uticali na vrednost kombinovanog koeficijenta (98,5%). Društvo "Triglav osiguranje Beograd" je u prvom kvartalu ove godine poslovalo stabilno, poboljšalo poslovanje u svojoj osnovnoj delatnosti i ispunilo zacrtane ciljeve. "Triglav grupa", u čijem sastavu posluje i "Triglav Osiguranje Beograd", je u međuvremenu započela sa aktivostima na isplati šteta i na organizaciji pomoći poplavama pogođenim područjima Balkana.

Dosledno sprovođenje strateških usmerenja "Triglav grupe" je, u prvom tromesečju 2014. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, dovelo do 12% povećanja neto dobiti pa je njena vrednost bila 25,6 mil EUR, dok je bruto poslovni rezultat viši za 3% (29,2 mil EUR). Matično društvo je u istom periodu ostvarilo za 4% nižu neto dobit nego u prvom tromesečju prethodne godine (19,1 mil EUR) i za 9% niži bruto poslovni rezultat (22,5 mil EUR).

Zbog teške situacije na tržištima, ekonomske krize i strateške usmerenosti na profitabilnost, i "Triglav grupa" i matično društvo su u prvom tromesečju fakturisali za 1 % manju bruto premiju osiguranja i saosiguranja. "Triglav grupa" je fakturisala iznos od 256,1 mil EUR, a matično društvo iznos od 180,0 mil EUR.

Kombinovani keoficijent osiguranja imovine "Triglav grupe" je iznosio 98,5 %, što je 8,2 procentnih poena više nego u istom periodu prošle godine. Koeficijent "Zavarovalnice Triglav" je iznosio 99,5 %, što predstavlja povećanje za 15,7 procentnih poena u poređenju s prvim tromesečjem prethodne godine. Pogoršanje koeficijenta u prvom redu je posledica vanrednih štetnih događaja na početku ove godine.

Konsolidovani bruto operativni troškovi delatnosti osiguranja su ostali približno na visini od prošle godine i u "Triglav grupi" su iznosili 53,1 mil EUR, a u matičnom društvu 37,7 miliona evra. Bruto likvidirane štete Triglav Grupe su, u prvom kvartalu ove godine, iznosile 145,4 miliona evra (8 % manje nego u istom periodu prethodne godine), a u matičnom društvu 98,0 miliona evra (10 % manje u poređenju sa prethodnom godinom).

Triglav Grupa je krajem prvog tromesečja prikazala ukupnu aktivu u visini od 3.225,4 miliona evra, što predstavlja povećanje od 5 % u poređenju sa krajem 2013. godine. Obim bruto tehničkih rezervi, koje su osnov za uravnoteženo poslovanje i obezbeđivanje dugoročne bezbednosti osiguranika, povećao se za 3 % i krajem marta 2014. godine je iznosio 2.339,0 miliona evra. Celokupna vrednost kapitala Triglav Grupe je u poređenju sa krajem 2013. godine bila viša za 8 % i dosegla je vrednost od 640,2 miliona evra.

Triglav Osiguranje Beograd poslovalo dobro

Na srpskom tržištu osiguranja, gde je prisutan veliki broj osiguravača, uprkos povećanju prošlogodišnjeg učešća premije životnih osiguranja, još uvek dominiraju neživotna osiguranja. Ukupna premija kompanije Triglav Osiguranje Beograd, u prvom kvartalu 2014. godine, povećala se u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, Društvo je u tom periodu likvidiralo približno isti nivo šteta u neživotnim osiguranjima, a očekuje se da je ostvaren značajno viši rast premije u odnosu na rast tržišta osiguranja Srbije. Poboljšan je i kombinovani koeficijent kojim se prikazuje profitabilnost poslovanja.

- Nastojaćemo da, uz razvoj interne prodajne mreže i uvođenja novih proizvoda, unapredimo svoje poslovanje u narednom periodu, ali ćemo nastaviti da brinemo i o okruženju u kojem poslujemo. Triglav Osiguranje Beograd je već počelo proces isplate potraživanja svojim osiguranicima sa kojima ima zaključene polise. Sanacija i obnova pokretne i nepokretne imovine biće višemesečni proces, zbog čega je važno da se donacije nastave i nakon što opasnost od novog talasa poplava potpuno prestane - izjavio je Dragan Marković, izvršni direktor "Triglav Osiguranja Beograd".


Šumadija radi i dolare broji - Izvoz povećan za čak 36,4%, višak u spoljnoj trgovini dostigao 150 mi
Svaki treći proizvod iz srpskih fabrika koji su proteklih meseci naručili strani kupci, napravljen je u Šumadiji i Pomoravlju. Privrednici ovog dela Srbije izdvojili su se i po rekordnoj razmeni sa svetom, koja je za tri meseca premašila milijardu dolara. To su prvenstveno rezultati rada automobilske industrije, ali i proizvodnje mašina i oružja, a nezaostaje ni prerađivačka industrija i prerada drveta.

U spoljnotrgovinskoj razmeni "srca" Srbije, vrednoj 1,2 mlrd USD u prva tri meseca 2014, izvoz je bio vredan 695, a uvoz 545,4 mil USD.

- Važno je istaći da je naš izvoz u odnosu na isti period prethodne godine povećan za čak 36,4% - kaže Ružica Stančić, zadužena za spoljnotrgovinske poslove Regionalne privredne komore Kragujevac. - Uvoz je u tom periodu povećan za 5,5%. Tako smo imali i spoljnotrgovinski suficit od 149,6 mil USD, dok smo lane beležili deficit od 7,6 mil USD. Zato je pokrivenost uvoza izvozom povećana sa 98,5% na 127,4%.

Šumadija je u rastu izvoza "dobrano" nadmašila republički prosek. Izvoz na nivou cele Srbije imao je rast od 22,1% u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period 2013, dok je uvoz povećan za 4,2%. Srpski "minus" u razmeni sa svetom smanjen je za 27% i iznosio je 1,2 mlrd USD.

Najveću zaslugu za dobre rezultate privrede Šumadije ima Kragujevac. Izvoz ovog grada učestvuje sa čak 86% u ukupnom plasmanu Šumadije van granica naše zemlje. A u Pomoravlju "glavni igrač" je Jagodina, koja učestvuje sa 39% u ukupnom izvozu okruga.

- Iz Šumadije i Pomoravlja proizvodi su mahom putovali u zemlje Evropske unije - kaže Stančićeva.

- Razmena sa EU rasla je iz perioda u period, pa je za prva tri meseca izvoz povećan za 40, a uvoz za sedam odsto. Suficit u toj razmeni bio je vredan 148 mil USD.

Privreda Šumadije je najviše sarađivala sa Italijanima, Slovacima, Nemcima, Slovencima, Bosancima, Poljacima, ali i Crnogorcima, Rusima i Francuzima. Ipak, najverniji partner i u izvozu i u uvozu Šumadiji bila je Italija. Njihov udeo u ukupnom izvozu šumadijske privrede u EU čini 78,5%. Na tako plodnu saradnju najviše je uticala kragujevačka fabrika automobila FAS. Italijanski "Fiat" je učinio da automobilska industrija bude izvozni adut ne samo Šumadije, već i čitave Srbije. Ova kompanija je povećala izvoz za 50% u prva tri meseca ove godine. Najuspešniji je srpski izoznik i jedan od najvećih poslodavaca u regionu.

Ipak, uz automobile, uzdanica šumadijske privrede je i metalna industrija. Upravo u ovoj grani, prva tri meseca ove godine zaležen je rast od 14% i suficit od 15 mil USD. Tako je u proizvodnji mašina i oružja izvoz porastao za čak 71%.

- Najbolji izvozni rezultati u ovom delu metalne industrije ostvareni su kod lovačkog i sportskog oružja, mašina i uređaja za dizanje i prenošenje i mašina za rudnike - kaže sagovornica "Novosti".

- Prerađivačka industrija, na primer, zabeležila je šest puta veći izvoz u odnosu na isti period prethodne godine. Suficit je 10,4 mil USD. To se, pre svega, odnosi na dobar izvoz nameštaja, ali je i reciklaža metalnih otpadaka ostvarila pozitivne rezultate. Prerada drveta je četiri puta povećala izvoz i ostvarila suficit od šest miliona dolara. Najveći deo odnosi se na pločaste materijale, a zatim na građevinsku stolariju.

I nameštaj kao adut

Viška u razmeni sa Evropom ima i prehrambena industrija i poljoprivreda Šumadije i Pomoravlja. U izvozu hrane "zarađena" su četiri miliona dolara, a u agraru izvoz je porastao za 56%.

- Pre neku godinu istakli smo izvoz nameštaja kao izvozni adut Šumadijskog okruga, sada već pouzdano možemo govoriti i o ekspanziji izvoza nameštaja u Pomoravskom okrugu - kaže Stančićeva. - Na tom području imamo čitav niz novih privrednih društava i radnji u ovom sektoru, uključujući i italijanska ulaganja u proizvodnju kuhinja i njene prve efekte na izvoz.

Industrija

Industrijska proizvodnja u Šumadiji i Pomoravlju za tri meseca ove godine, u poređenju sa istim periodom 2013, veća je za 15,8%, dok je taj rast na nivou Srbije iznosi 2,1%. U martu 2014. godine, u odnosu na isti period 2013. godine, industrijska proizvodnja veća je za 21,5%, dok je na nivou Republike 3,8%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta