Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srpski izvoz u Rusiju porastao 22%
Robna razmena Srbije sa Ruskom Federacijom prošle godine prešla je 3 mlrd USD, uz povećanje izvoza od 22,2% u odnosu na prethodnu godinu, naveo je potpredsednik Miroslav Miletić.

On je te podatke izneo na na zasedanju Saveta rukovodilaca trgovinsko-industrijskih komora Zajednice nezavisnih država (ZND), koje je održano 20. maja u Minsku, odajući da je u razmeni sa Belorusijom, srpski izvoz, u istom periodu porastao 17,7%, a sa Kazahstanom čak 113%, rekao je Miletić.

PKS je prvi put je u svojstvu pozvanog gosta učestvovala na tom zasedanju, na kojem je Miletić učesnike upoznao sa katastrofalnim posledicama poplava u Srbiji, kao i činjenicom da je raseljeno više od preko 30.000 ljudi, a da će se krajnja šteta meriti milijardama.

- Zahvalio sam se ruskoj i beloruskoj komori, jer su njihove zemlje prve pritekle u pomoć i pozvao sam predstavnike drugih komora , koje su učestvovale na zasedanju u Minsku da se priključe akciji solidarnosti - rekao je Miletić, koji je u bilateralnim razgovorima imao prilike da vidi interesovanje i poznavanje situacije u Srbiji.

Miletić je istakao da je Srbija jedina zemlja van ZND-ea, koja sa zemljama Carinske unije (Rusija, Belorusija, Kazahstan) ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, što se odrazilo na rast robne razmene.

On podseća da su potpisani sporazumi "širom otvorena vrata", da postoji pozitivan odnos potrošača prema robi iz Srbije, ali da mi do sada nismo dovoljno iskoristili te prednosti. "Ono što nama nedostaje, a jedino se može ostvariti preko PKS, jeste naš zajednički nastup".

U okviru beloruskog privrednog foruma, održana je i Međunarodna izložbu "Belpromenergo", na kojoj su bila izožena nova dostignuća iz oblasti energije, među kojima i najmodernija japanska vozila na hibridni pogon", naveo je Miletić, ukazujući na otvorenost ZND tržišta i za robu visokih thnologija.

On jeistakao da izlazak na tržišta ZND zahteva poseban nastup i zajedničku strategiju, koja mora pre svega da pode iz odbora i udruženja Privredne komore Srbije.

Miletić je najavio je da će se 13. juna u Novom Sadu pod pokroviteljstvom PKS i Beloruske trgovinsko-industrijske komore održati Poslovni forum i bilateralni poslovni susreti beloruskih i srpskih privrednika, u okviru posete visoke državno-privredne delegacije Belorusije Srbiji, saopštila je PKS.


Er Srbija osnovala sektor za održavanje aviona u Beogradu
Srpska nacionalna avio-kompanija, Er Srbija, osnovala je sopstveni sektor za tehničko održavanje aviona, Er Srbija Tehnika, na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, saopšteno je danas iz te kompanije.

Nova organizaciona jedinica, opremljena najnovijom tehnologijom, upošljava 20 inženjera i 20 mehaničara, koji će raditi sedam dana u nedelji na poslovima redovnog i vanrednog linijskog održavanja za avione tipa Airbus A319 i A320 u floti Er Srbije.

Er Srbija Tehnika će takođe, kako se dodaje, pružati usluge linijskog održavanja kompanijama Etihad ervejz i Etihad Regional za avione koji obavljaju saobraćaj iz Beograda, a u perspektivi je i pružanje usluga održavanja drugim aviokompanijama koje lete iz Beograda.

Linijsko održavanje u Beogradu uključivaće tranzitne, dnevne i nedeljne preglede, usluge redovnog i vanrednog tehničkog održavanja, kao i popravku sistemskih kvarova na avionima i onih vezanih za kabinu, objašnjava se u saopštenju.

Generalni direktor Er Srbije, Dane Kondić, kaže da raste potražnja za uslugama tehničkog održavanja aviona, tako da osnivanje sektora tehnike predstavlja logičan korak u susret zahtevima tržišta.
"Naš novi sektor i sposobnost da pružamo ekonomične usluge održavanja drugim aviokompanijama još više će učvrstiti temelje na kojima Er Srbija razvija svoje poslovanje i njenu pozicijiu kao jedne od vodećih aviokompanija u regionu", navodi Kondić.

Angažovanjem visokokvalifikovanih i iskusnih stručnjaka i korišćenjem napredne tehnologije i opreme iz oblasti vazduhoplovne industrije, kako dodaje, novi sektor će doprineti bržem razvoju Er Srbije i boljoj redovnosti i performansama aviona nacionalnog avio-prevoznika.

Er Srbija Tehnika poseduje uverenje Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Er Srbija je počela sa radom kao nacionalni avio-prevoznik 26. oktobra 2013.

Leti do više od 34 destinacije u Evropi, Mediteranu i Bliskom istoku sa matičnog međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla Beograd", kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju.

Nudi i prekookeanske letove do Azije, Australije i Južne i Severne Amerike u saradnji sa kod šer partnerima, i sa kompanijom Etihad ervejz, svojim akcionarom sa 49 procenata vlasničkog udela. Avio-kompanija trenutno ima flotu od deset uskotrupnih i pet turboelisnih aviona.


Neimari na Prokopu posle 14 godina
Domaći konzorcijum, koji predvodi "Energoprojekt“ spreman je za nastavak radova na izgradnji železničke stanice "Beograd centar“ u Prokopu.
 
Naši neimari, koji su pobedili na tenderu, očekuju da će posao krenuti za desetak dana, pišu Novosti.

Do tada, sa investitorom, "Železnicama Srbije“, treba da potpišu ugovor i izdaju garancije za avans i za dobro obavljen posao, kaže za "Novosti“ Vladimir Milovanović, generalni direktor „Energoprojekta“.

Tako će, posle pauze od punih 14 godina, Prokop ponovo postati gradilište.

Na tenderu za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice "Beograd - Centar“ u Prokopu stigle su tri ponude - "Baunjesen“ iz Lazarevca, "Sitimont“ iz Zemuna i konzorcijum firmi okupljenih oko "Energoprojekta“, koji je obuhvatio "Energoprojekt niskogradnju“, "Energoprojekt visokogradnju“, "Energoprojekt opremu“, ZGOP i AŽD.

"Dobra je vest što je Kuvajtski fond za razvoj, koji sa 26 miliona evra kreditira radove u Prokopu, dao "zeleno svetlo“ za realizaciju zajma i početak radova. U konzorcijumu je šest domaćih kompanija. Čim potpišemo ugovor i "Železnice“ uplate avans mogu da počnu radovi", ističe Milovanović.

Posao u Prokopu može da se završi u roku do 420 dana. Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u novoj železničkoj stanici. To znači kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture.

"Nakon dobijanja saglasnosti kuvajtskog kreditora na izveštaj tenderske komisije, predstoji nam priprema i zaključivanje ugovora za izvođenje radova u Prokopu", potvrdio je za "Novosti“ Dragoljub Simonović, generalni direktor "Železnica Srbije“.

Prema pisanju lista, to praktično znači da će nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova kuvajtski kredit postati operativan. Radovi u Prokopu uskoro će početi, jer za to više nema nikakvih prepreka. Na ovaj način "Železnice“ intenziviraju aktivnosti na završetku beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta "Beograd na vodi“.

Kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom, u Prokopu će se izgraditi četiri i obnoviti postojeća dva koloseka. Planirana je nabavka materijala gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek, završni i zanatski radovi na pothodnicima i na peronima, izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika...


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta