Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Deutsche Telekom" hoće kompaniju "Telekom Srbija" - Nemci favorit Vlade Srbije?
"Deutsche Telekom" je zainteresovan za preuzimanje "Telekoma Srbija", piše današnji "Blic" i dodaje da je ta nemačka telekomunikaciona kompanija "favorit" srpske vlade.

Izvor lista kaže da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zainteresovana za ulazak u "Telekom Srbije", ali da je u Vladi Srbije "favorit" "Deutsche Telekom" koji posluje u 50 zemalja i zapošljava 230.000 ljudi.

- "Deutsche Telekom" je vlasnik telekomunikacionih kompanija u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Pre dve nedelje je dao ponudu i za privatizaciju "Telekoma Slovenije", pa je logična njegova namera da ulaskom u Srbiju zaokruži poslovanje na Balkanu - naveo je neimenovan sagovornik "Blica".

Isti izvor je istakao da bi "Deutsche Telekom" kupio većinski deo u kompaniji "Telekom Srbija", dok je EBDR institucija koja je u Srbiji, do sada, kupovala manjinski udeo u kompanijama i bankama.

Plan je da se kupac "Telekoma Srbija" nađe do kraja godine, a procena je da bi se njegovom prodajom moglo dobiti najmanje 1,4 mlrd EUR, na koliko je ta kompanija procenjena 2011. godine, piše "Blic".


Deutsche Telekom to by Serbia Telekom
The German telecommunication company the Deutsche Telekom is interested in takeover of the Serbia Telekom.
The Blic source says that the EBRD (European Bank for Renewal and Development) is also interested in the Telekom Serbia, but the Serbian Government’s favorite is the German company that employees 230,000 people in 50 countries.

- The Deutsche Telekom is the owner of telecommunication companies in Croatia and Montenegro. Two weeks ago it gave an offer for privatization of the Slovenia Telekom. So the company’s intention to start business dealing in Serbia and thus round up the business in the Balkans is only logical – our source says.

This source points out that the Deutsche Telekom would purchase the major stake of the Serbia Telekom, while the EBRD is an institution that has been purchasing minor share in companies and banks in Serbia until so far. The plan is that a buyer for the Serbia Telekom is found until the end of the year. It is estimated that the sale could be worth 1.4 billion Euros, the amount assessed in 2011.

Milenko Dzeletovic, President of the SNS Economic Council and the Serbia Telekom Finance Director says that the sale of that company is certain and that it has to be organized well so as to avoid mistakes that occurred during the previous tender.

According to his words, some omissions in the organization of the tender were made what cost the Serbia Telekom loses a strategic partner and also 800,000 users.

Dzeletovic says that the money got from the sale of the Serbia Telekom will not be used to fill the holes in the republican budget.

The FEFA Professor Nebojsa Savic says that the money should go either to financing of development of infrastructure or re-financing of the existing Serbia’s obligations.

Vladimir Gligorov of the Vienna Institute for International Economic Cooperation says that the best is that the money is re-invested in developing projects.
- However, a different scenario might happen having in mind the announcements from the Government about the economic policy in the following couple of years. This money shall probably be used for financing social expenses since employees in public sector are to be sacked, then for subsidies and finally for pays and pensions – Gligorov says.

The citizens entitled to free shares would get 70 Euros each from the sale of the Serbia Telekom. The Blic source says that the Serbia Telekom shall not go to stock exchange, but the new owner would purchase shares of citizens entitled to free shares. Every one of them got last year 31 shares at the price of 2.27 Euros per share.


Antić: Gaspromnjeft planira da NIS bude energetski lider
Rukovodstvo Gasromnjefta, na čelu sa direktorom Aleksandrom Djukovim, i ruski ministar energetike Aleksandr Novak predstavili su danas u Moskvi srpskom ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću planove razvoja i investicija u Naftnu industriju Srbije s ciljem da NIS postane energetski lider na Balkanu.
"Postoje ozbiljni razvojni planovi i Gaspromnjeft, koji je pre svega gasno-naftna kompanija, spreman je da, ukoliko su interesi Srbije kao partnera toj kompaniji takvi da NIS postane i energetska kompanija, uđe u određene energetske projekte, što može biti interesantno za nas s obzirom da u NIS-u Srbija ima 30 odsto vlasništva", rekao je Antić Tanjugu.

Ministar je istakao stav obe strane da je zajednički interes da se jača NIS.
Antić, koji učestvuje na Kongresu nacionalnih naftnih kompanija iz celog sveta, rekao je da je na sastanku sa rukovodstvom Gaspromnjefta napravljen presek otvorenih pitanja i postojećih dugovanja, pre svega od strane Srbijagasa i Petrohemije iz Pančeva za isporučene energente.

"Moram istaći da sam stekao jednu ozbiljnu predstavu da sa ruske strane postoji veliko razumevanje da Srbija zbog poplavnog talasa i čitave katastrofe koja je zadesila našu državu i naš narod, ima visok stepen razumevanja za sve to", preneo je srpski ministar energetike.

Dodao je da će dinamika rešavanja tih otvorenih pitanja sa ruskim partnerima biti prilagođena ukupnom ekonomskom ambijentu u Srbiji, koja ima prioritet da obnavlja zemlju posle katastrofalnih poplava.

"I verujem da će i NIS i Gaspromnjeft, biti naši veliki partneri u tom poslu", istakao je Antić.

On je naveo da se na Kongresu nacionalnih naftnih kompanija upoznao sa novim tehnološkim rešenjima, sa dešavanjima na tom planu širom sveta i sa nizom inovacija koje će, kako je rekao, naravno i Gaspromnjeft i NIS biti u prilici da primenjuju u narednom periodu.

Antić je za sutra najavio niz bilateralnih sastanaka, najpre sa ministrom energetike Ruske federacije Aleksandrom Novakom, kao i sa rukovodstvom Lukoila, koji je, takođe, velika naftna kompanija prisutna na srpskom tržištu.

Tokom sutrašnjeg dana, ministar će se, kako je dodao, sastati i sa rukovodstvom kompanije Silovije mašini, koja radi ključne remonte na hidroelektrani Đerdap, što je za Srbiju izuzetno važno.

Antić je naglasio da remont hidroelektrana "moramo da ubrzamo kako bi domaću proizvodnju električne energije iz hidropotencijala što pre doveli na maksimalan nivo, s obzirom na činjenicu da je naš energetski sistem prenapregnut i u dobroj meri ugrožen, pred zimsku sezonu".

Kongres nacionalnih naftnih kompanija iz celog sveta, koji je počeo 15. juna i završava se danas, okupio je 4.800 delegata, među kojima je 30 ministara i više od 500 izvršnih direktora naftnih kompanija.


Beograd -- Agencija za privatizaciju donela je odluku o privremenom prekidu postupka privatizacije p
Kako se navodi, privremeni prekid privatizacije "C marketa" biće sve dok se u saradnji sa Ministarstvom privrede ne utvrde bitni elementi postupka privatizacije, kako bi se stvorili preduslovi za postizanje veće cene prodajnog paketa akcija.
Dodaje se da je Agencija za privatizaciju informisala Ministarstvo privrede o dosadašnjem postupku sprovođenja tenderske prodaje i zatražila instrukcije za dalje postupanje.

U saopštenju se podseća da je javni poziv za prodaju društvenog kapitala "C market" putem tendera, objavljen 10. avgusta 2012, a Tenderska komisija donela je 1. marta 2013. odluku o započinjanju pregovora sa jedinim ponuđačem, belgijskom Delez grupom.

Početna cena vrednosti akcija "C marketa", u tenderskom postupku koji je započet 2012. utvrđena je na osnovu procene vrednosti kapitala na dan 31. decembar 2011, a početna cena preostalog dela paketa akcija "C marketa" iznosila je 9.576.190,72 evra, odnosno 295,45 evra po akciji.

Naglašava se da je Agencija za privatizaciju je tokom 2013. dva puta donosila odluke o privremenom prekidu postupka privatizacije s obzirom da je za vreme sprovođenja postupka pregovora sa jedinim ponuđačem na tenderu, od strane pravosudnih organa obaveštena da je potrebno da se postupak privatizacije privremeno obustavi do okončanja istražnih radnji povodom transakcije iz 2005.

Prema poslednjem izveštaju nadležnih organa, kako se dodaje, prvobitne pravne smetnje za sprovođenje tenderske prodaje preostalog paketa akcija "C Marketa" više ne postoje.

"S obzirom na kratke rokove za okončanje transakcije i vremenski protok duži od dve godine od momenta procene vrednosti kapitala subjekta, Agencija za privatizaciju je ocenila da su se stekli uslovi za privremeni prekid postupka", naglašava se u saopštenju.

Podseća se i da je odredbom člana 25a stav 1. Zakona o privatizaciji predviđeno da prekid postupka privatizacije traje dok postoje razlozi koji onemogućavaju prodaju kapitala, odnosno imovine, a najduže 180 dana od dana donošenja odluke o prekidu postupka, kao i da, dok traje prekid postupak privatizacije, prestaju da teku svi propisani rokovi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta