Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aerodrom se hvali rekordima
Na Aerodromu Nikola Tesla završen prolećni investicioni ciklus tokom koga je u infrastrukturu uloženo oko 3,6 miliona evra sopstvenih prihoda, bez zaduživanja.

"Najobimniji radovi izvršeni su u projektu proširenja i modernizacije pristanišne zgrade kojima je u ovoj fazi obuhvaćeno skoro 3.000 kvadratnih metara korisnog prostora. Radovima su obuhvaćene sve instalacije, enterijer i fasada, povećana je korisna površina terminalne zgrade, a značajno je poboljšana energetska efikasnost i efektivnost objekta", navodi se.

Modernizovan je, dodaje se, deo transportnih sistema za preuzimanje prtljaga, što je unapredilo efikasnost opsluge putnika.

Završetkom rekonstrukcije najduže rulne staze obuhvaćeno je oko 2.5 kilometara kolovozne konstrukcije, a čime je kako se navodi, pojačana nosivost i vek trajanja manevarskih površina za najmanje pet godina.

"Smanjeni su troškovi tekućeg održavanja i poboljšani uslovi odvijanja vazdušnog saobraćaja u aspektima bezbednosti i komfora", poručuju sa aerodroma Nikola Tesla.

Infrastrukturno opremanje Aerodroma Nikola Tesla nastavljeno je ugradnjom 11 najsavremenijih uređaja za vizuelno navođenje (takozvanog VDGS sistema), koji će omogućiti pilotima da avione parkiraju na najprecizniji i najbezbedniji način.

"Dinamika izvođenja svih radova pažljivo je planirana tako da ne utiče na redovnost avio-saobraćaja i udobnost putnika", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da će ovaj mesec biti rekordan u 52-godišnjoj istoriji beogradskog aerodroma i procenjuju da će biti opsluženo oko 455.000 putnika ili oko 30 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Time Aerodrom Nikola Tesla, ističu, nastavlja da beleži daleko najveći procentualni porast obima saobraćaja i broja putnika u odnosu na sve prestoničke aerodrome u Evropi.

"Ovakav napredak ostvaren je velikim delom zahvaljujući obimu poslovanja i širenju operacija nove nacionalne kompanije Air Serbia", zaključuje se u saopštenju.


"Telenor" uložio 40 mil EUR u pokretanje banke u Srbiji
U projekat izgradnje i pokretanja Telenor banke uloženo je oko 40 mil EUR, kaže za "Novosti" Uve Fredhajm, generalni direktor "Telenora".

- Ova investicija uključuje cenu kupovine banke, finansijsku injekciju dok banka ne postigne pozitivno poslovanje, a potom obezbeđenje savremenih informacionih tehnologija i nabavku najsavremenijih bankomata.

Fredhajm ne želi da precizira tačan datum otvaranja šaltera ističući da je u pitanju obiman IT projekat i da sve mora savršeno da funkcioniše u trenutku kada ponude usluge građanima.

Specifičnost ponude nove Telenor banke koja će, kako pišu Novosti, vrata otvoriti u drugoj polovini godine, biće online mobilno bankarstvo preko najsavremenijih mobilnih uređaja i mreža bankomata, na kojima novac neće moći samo da se podiže već i deponuje.

Kompanija "Telenor Srbija" preuzela je KBC banku, koja je prethodno bila deo belgijske KBC grupe, decembra 2013. godine.


Šećerana "TE-TO Senta" deli dividendu
Skupština akcionara fabrike šećera "TE-TO Senta" donela je 25. juna 2014. odluku o raspodeli dividende.

Godišnjim izveštajem, utvrđeno je da je u poslovnoj 2013. godini ostvarena dobit od 611,156 miliona dinara, od čega je 368,025 miliona dinara izdvojeno za akcionare i dividende.

Prema ovoj odluci, na ime obične dividende isplaćuje se 781 dinar po akciji (bruto). Za preferencijalne akcije, uz običnu dividendu isplaćuje se i 14,4 dinara preferencijalne (bruto), odnosno ukupno 795,4 dinara (bruto).

Za dan dividende, određen je 22. maj 2014. Akcionarima će dividenda biti isplaćena u periodu od 9. jula do 30- septembra 2014.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta