Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stečaj kraći i jeftiniji - Šta će doneti izmene u Zakonu o stečaju koje bi trebalo da budu usvojene
Izmene u Zakonu o stečaju, koje bi trebalo da budu usvojene do kraja juna, smanjiće troškove i vreme trajanja stečajnog postupka.

Radnici preduzeća u stečaju, sindikalni predstavnici tih firmi, kao i bankari kao najveći poverioci bili su juče glavni učesnici javne rasprave u Privrednoj komori Srbije.

Raspravljalo se i o nacrtu Zakona o privatizaciji. Ono što je zaposlene u propalim preduzećima najviše razočaralo jeste činjenica da se Zakon o stečaju neće primenjivati retroaktivno. To znači da nema povratka iz procesa koji je već počeo naopako i uz brojne zloupotrebe koje je pojedincima aktuelni zakon omogućio.

Nacrt je predstavio član radne grupe koja je radila na izradi zakona Branko Radulović, kasnije se uključio i ministar privrede Dušan Vujović.

- Statistika je porazna. Na deset pokrenutih stečajeva imamo samo jedan otvoren. Najveći problem je taj što mnogi nemaju novca za stečajni postupak, zbog čega i odustaju od njegovog pokretanja. Da nešto ne funkcioniše pokazuje i podatak po kome od skoro 10.000 firmi u blokadi samo u 184 je pokrenut stečajni postupak - objasnio je Radulović.

On napominje da je postojeći zakon dobar, ali da su nadzor i primena loši. Zbog toga će novim zakonom brojne rupe i dileme biti jasno definisane. Krupna promena odnosi se i na troškove i vreme trajanja stečajnog postupka, koji će biti jasno ograničen rokovima. Zakonom će biti promenjen i tretman povezanih pravnih lica.

- U praksi su uočene zloupotrebe jer su treća lica, preko povezanih pravnih lica, uspevala da preglasaju poverioce i izglasaju plan reorganizacije koji je obično bio na štetu preduzeća - objašnjava Radulović.

Ubuduće, kako to zakon predviđa, povezana lica će biti u četvrtoj klasi poverilaca tako da ne mogu zloupotrebljavati svoj položaj.

Učesnici su tokom rasprave najviše insistirali na jasnom određivanju rokova za sve procedure koje se sprovode tokom stečajnog postupka. Ono što se izdvojilo kao opšti utisak jeste da mnoga rešenja, ipak, nisu "zakucana" i da za neke probleme postoji i po nekoliko rešenja. Ono koje je, ipak, sigurno jeste to da će poverioci ubuduće imati rok od 60 dana da izaberu ili prihvate predloženog stečajnog upravnika. Sud više neće biti u mogućnosti da ga imenuje jer se u praksi pokazalo da je takvo rešenje loše.

Za reč su se najčešće javljali predstavnici bankarskog sektora. Njihova zainteresovanost za ovaj zakon ne bi trebalo da čudi jer su ove finansijske institucije u najvećem broju slučajeva i najveći poverioci propalih preduzeća. Članovi radne grupe koja je radila na izradi Zakona o stečaju pozvali su ih na kraju da sve svoje predloge dostave u pisanoj formi kako bi svi bili na taj način uzeti u razmatranje. Javna rasprava o zakonima o stečaju i privatizaciji trajaće do 14. jula.


Agrokor completes acquisition of Slovenian retailer Mercator - EUR 544 million transaction
On Friday (27 June 2014), the Agrokor concern successfully closed the acquisition of 53-percent stake in Slovenia's Mercator Business System in a EUR 544 million financial transaction, thus becoming its majority owner, the Croatian company said in a release.

- Of the total value of this transaction of EUR 544 million, 324 million euro is used to acquire the 100% stake, EUR 200 million to reduce the financial obligations of the Slovenian retailer, and 20 million euro is set aside for operational funding of Mercator's current operations - Agrokor specified in a release submitted to Tanjug news agency.

The two companies will together generate an annual revenue of nearly EUR 7 billion, employing in excess of 64,000 people, and will become a leading company in the food retail and production sector in the region and beyond.

The president of the Agrokor group, Ivica Todoric, pointed out that Agrokor's takeover of majority stake in Mercator had resulted in the establishment of "the largest business system in transition countries."

Todoric noted that Croatia's membership in the European Union had secured a new dimension for his company's performance and development.

- Agrokor considers its employees the most important part of its business success and, therefore, enables them to develop personally and make progress - he said.

As he stressed, the merger of Agrokor and Mercator will increase the employment rate and also open up big opportunities for enhancing the quality of regional supply structure and enlarging the food and other industries.

- Finally, this integration will make it possible for all manufacturers in the region to further boost their sales and open up new markets - Todoric assessed.

Agrokor signed an agreement in June 2013 with a consortium of 12 owners of Mercator to acquire 53.12 percent of that company's shares from them. Based on some later arrangements with banks holding a stake in Mercator, Agrokor paid for a majority package of shares.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta