Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Državi i građanima samo četvrtina zarade
„Naftna industrija Srbije” namerava da isplati dividendu akcionarima iz svog prošlogodišnjeg profita, objavljeno je na sajtu NIS-a. NIS je lane zaradio 52 milijarde dinara, a od toga će akcionarima pripasti 25 procenata, odnosno 13,1 milijardi dinara.

Enlarge

Kako se navodi u predlogu odluke o raspodeli dobiti NIS-a iz 2013. godine, pripremljenom za Skupštinu kompanije, po jednoj akciji dividenda će iznositi 80,2 dinara, a kada se oduzme porez na dobit, akcionarima će pripasti 68 dinara po akciji. Tako će mali akcionari koji su od države dobili po pet besplatnih akcija NIS-a ove godine na dividendi zaraditi 340 dinara, odnosno oko tri evra. NIS će, kako se navodi, platiti i porez na dobit za sve male akcionare.

To je, doduše, još uvek samo predlog rukovodstva kompanije. Skupštini akcionara koja će biti održana 30. juna, kada će biti doneta i konačna odluka o isplati dividende. Većinski vlasnik NIS-a je, podsetimo, ruska kompanija „Gaspromnjeft” s učešćem od 56 odsto u akcijskom kapitalu, sledi država Srbija sa skoro 30 odsto akcija, te ogroman broj malih akcionara. Država je za oko 4,8 miliona građana podelila 15 odsto akcija NIS-a, vlasništvo nad njima se donekle ukrupnilo pošto je veliki deo građana prodao svoje vlasničke hartije, ali nijedan od malih akcionara i dalje nema više od pola procenta vlasničkog udela u kompaniji.

Državni buyet će od te dividende dobro zaraditi: kao vlasniku 48.712.059 akcija, državi će pripasti nešto više od 3,9 milijarde dinara, odnosno oko 34 miliona evra. NIS je i lane podelio deo dobiti akcionarima: tada je profit kompanije iznosio 49,5 milijardi dinara, a akcionarima je pripalo 12,36 dinara, pa su mali akcionari za svojih pet akcija dobili 322,5 dinara, neto. To je, u ukupnoj sumi, bila do tada ubedljivo najveća dividenda ikada isplaćena od neke kompanije koja je listirana na Beogradskoj berzi, a sada je taj rekord premašen.

Država je lane od te dividende inkasirala nešto više od 3,7 milijarde dinara. Ipak, predsednik Vlade Aleksandar Vučić je u aprilu naveo da se s ruskim partnerima u NIS-u vode razgovori o visini dividende koju bi ta kompanija trebalo da uplaćuje u buyet Srbije, uz obrazloženje da je njihov „profit najvećim delom napravljen kroz eksploataciju domaće, srpske nafte, a ne zahvaljujući genijalnim menayerskim rezultatima”.

Jasno je da procenat profita isplaćen za dividendu ove godine nije povećan, odnosno da je ostao 25 odsto, dok je ostatak dobiti ostao „neraspoređen”, što znači da će ga kompanija reinvestirati. U NIS-u su lane pojasnili da dividenda nije jedini prihod države od dobiti te kompanije, pošto je NIS je uplatio porez za račun „Gaapromnjefta”, ali i manjinskih akcionara, tako da je država Srbija po tom osnovu dobila još nešto manje od 600 miliona dinara, odnosno ukupno oko 4,3 milijarde dinara.

NIS je, otkako su ga Rusi preuzeli 2008. godine, od jednog od najvećih gubitaša domaće privrede postao ubedljivo najprofitabilnija srpska kompanija. Samo u poslednje četiri poslovne godine NIS je ostvario neto dobit veću od 180 milijardi dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta