Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Amerikanci bi Telekom ili Železaru
Pojedine američke kompanije su zainteresovane za kupovinu smederevske Železare, ali i ih zanima i Telekom, rekao je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Prema njegovim rečima, poslovna klima u Srbiji je dobra i da će ona, kako se bude približavala EU, biti sve privlačnija za američke investitore.

"Pojedine američke kompanije su zainteresovane za kupovinu smederevske Železare, a za naše investitore zanimljiv je i Telekom. Takođe, šansa za ulaganje postoji i u rudarstvu, pogotovo u okolini Bora", izjavio je ambasador SAD.

On je ocenio i da će novi Zakon o radu razjasniti neke nejasnoće i doprineti smanjenju nezaposlenosti.

"Zakon o radu treba podjednako da tretira i zaposlene i nezaposlene, a kako mi se čini, novi Zakon je fleksibilniji i daje veće šanse za zapošljavanje", rekao je Kirbi.

Po njegovim rečima, to se posebno odnosi na starije "koji sada imaju bolju priliku da dobiju posao, jer poslodavci neće preuzimati rizik isplaćivanja otpremnina za celokupan staž radnika u slučaju otkaza", te će moći da "bez straha zaposle i starije ljude".

Kirbi je govorio i o odnosima Srbije i Rusije, krizi u Ukrajini, ali o i imenovanju ambasadora. Opširnije čitajte u našoj posebnoj vesti na strani INFO.


Telenor ostvario prihod od 10,236 milijardi dinara
Kompanija Telenor Srbija ostvarila je prihod od 10,236 milijardi dinara u drugom kvartalu 2014. godine, saopšteno je danas iz te kompanije.
Ne računajući promenu cena interkonekcije, prihodi u tom periodu bili su na istom nivou u poređenju sa drugim kvartalom 2013. godine.

Bazu pretplatnika čini 3,1 milion korisnika, što je pad za jedan odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

- Srbija je u velikoj meri pogođena nesrećnim i katastrofalnim poplavama u maju. U sprezi sa drugim mobilnim operatorima, Telenorov prioritet bio je da svoje usluge učini dostupnim tokom vanredne situacije i neposredno nakon nje, kao i da obezbedi tekuću finansijsku i humanitarnu pomoć - rekao je izvršni direktor finansija u kompaniji Telenor Srbija, Erlan Neten.

On je, kako se navodi u saopštenju, dodao da su poplave nanele štete privredi, što je donelo nove izazove već konkurentnom tržištu telekomunikacija.

- Ostajemo usredsređeni na jačanje naše vodeće tržišne pozicije i održavanje zdravih nivoa profitabilnosti. Nastavićemo da pružamo izuzetno korisničko iskustvo, daljim jačanjem kvaliteta naših usluga i uvođenjem inovativnih digitalnih servisa - rekao je Neten.

U drugom kvartalu 2014. godine Telenor grupa ostvarila je prihode od 26,8 milijardi norveških kruna, što predstavlja organski rast prihoda od 1,6 odsto.

Operativni i neoperativni profit pre odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova amortizacije (EBITDA) iznosi 9,616 milijardi norveških kruna, dok je EBITDA marža 36 odsto, a operativni novčani tok je 5,6 milijardi norveških kruna.

Telenor Srbija deo je Telenor grupe, jednog od najvećih svetskih mobilnih operatora koji ima više od 176 miliona korisnika na 13 tržišta. Najveći je pojedinačni investitor u Srbiji sa početnim ulaganjem od 1,53 milijarde evra.


Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" najviše skočile od početka godine
Od ukupno 8 akcija koje su kotirane na "prime" i "standard" listingu Beogradske berze, od početka godine su najviše skočile akcije Aerodroma "Nikola Tesla".

Naime, zaključno sa jučerašnjim danom, akcije pomenute kompanije su u 2014. godine dobile na vrednosti čak 23,1%, uz podsećanje da je reperni indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, u istom periodu porastao za 5,43%.

Putnički saobraćaj na Aerodromu "Nikola Tesla" porastao je za rekordnih 32% na 1,99 miliona putnika u prvoj polovini 2014. godine, a dodatni razlog za optimizam ulagača je i sve češće spominjanje prodaje državnog udela ili davanja aerodroma u koncesiju, čime bi se značajno podigla vrednost kompanije. Na jučerašnjoj ceni od 602 dinara tržišna vrednost kompanije iznosi 20,64 milijarde dinara (177 mil EUR).


Americans interested in "Telecom" and "Zelezara"
Certain American companies are interested in purchase of "Zelezara" Smederevo, as well as "Telecom", said the Ambassador of the USA to Serbia Michael Kirby, reports B92.

According to him, business climate in Serbia is good and it will be even more favourable for the investors as the country gets closer to EU.

Except the steelmill and "Telecom", there are other attractive sectors, as well.

-There are chances to invest in mining industry, especially near Bor – said the USA Ambassador.


Banke u prvom kvartalu 2014. imale profit od 8,1 mlrd. RSD
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je domaći bankarski sektor ostvario profit od 8,1 milijardu dinara ili oko 70 miliona evra u prvom tromesečju 2014. godine, što je oko 25 odsto manje nego u istoj periodu prošle godine.

U prvom kvartalu 2014. godine, od ukupno 39 banaka na srpskom tržištu, 19 je poslovalo sa dobitkom od ukupno 9,3 milijarde dinara, dok je 10 imalo zbirni gubitak od 1,2 milijarde dinara.

Na čelu liste pet banaka sa najvećim profitom nalazi se Banka Inteza sa ostvarenom dobiti od dve milijarde dinara, a zatim slede Rajfajzen banka (1,9 milijardi), Unikredit banka (1,6 milijardi dinara), Komercijalna banka (1,2 milijarde dinara) i Evrobanka sa 573 miliona dinara.

Najveće gubitke su imale NLB banka (370 miliona dinara), Srpska banka (246 miliona dinara), Pireus banka (243 miliona dinara), Marfin banka (182 miliona dinara) i KBC banka (71 milion dinara).

Prema Izveštaju NBS za prvi kvartal 2014. godine, ukupna neto aktiva bankarskog sektora Srbije na kraju marta 2014. iznosila je 2.842 milijarde dinara, a ukupan kapital 604 milijarde dinara.


Bankers earned EUR 70 million in first quarter of 2014 – Decrease in 25%
Banking sector gained profit of RSD 8.1 billion (EUR 70 million) in the first quarter of 2014, reports National Bank of Serbia.

As it is quoted, profit of banking sector is by 25% less than in the same period last year.

According to NBS report, in the first quarter of 2014, about 19 banks out of 39 in the Serbian market, have operated with profit of RSD 9.3 billion, while 10 of them had a loss of RSD 1.2 billion.

On the top of the list is Intesa bank with profit of RSD 2 billion, then Raiffeisenbank (RSD 1.9 billion), UniCredit (RSD 1.6 billion), Commercial bank (RSD 1.2 billion) and Eurobank with RSD 573 million.

Top five with the biggest loss are NLB bank (RSD 370 million), Serbian bank (RSD 246 million), Piraeus bank (RSD 243 million), Marfin bank (RSD 182 million) and KBC bank with RSD 71 million loss.

Total net assets of banking sector at the end of March 2014 amounted RSD 2,842 billion and the total capital RSD 604 billion.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta