Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Henkel" ostvario dobar učinak u drugom kvartalu
"Henkel" je u drugom kvartalu 2014. godine nastavio sa dobrim rezultatima. Uprkos konstantno teškom tržišnom okruženju, svi naši sektori su izvestili o rastu organske prodaje i poboljšanoj profitabilnosti. Uz snažan rast organske prodaje, rastuća tržišta su i ovog puta zabeležila doprinos rastu koji je bio iznad proseka. Takođe smo zabeležili rast na razvijenim tržištima. Međutim, negativni efekti kursnih razlika su nastavili snažno da utiču na zabeleženu prodaju, rekao je izvršni direktor kompanije "Henkel", Kasper Rorsted.

U drugom kvartalu 2014. godine, valute tržišta u razvoju, kao i američki dolar, nastavili su dodatno da slabe. Zbog negativnih efekata kursnih razlika, vrednost prodaje je iznosila 4,137 mlrd EUR, što je 3,5% slabije od rezultata u prethodnom kvartalu. Nasuprot tome, organski rast prodaje, koji isključuje uticaj strane razmene i akvizicije/prodaje, porastao je za 3,3%.

Sektor deterdženata i kućne hemije zabeležio je snažan organski rast prodaje od 4,2%. Sektor beauty care zabeležio je snažan organski rast od 2,1%, dok je sektor adhezivi tehnologije takođe zabeležio snažan organski rast prodaje sa povećanjem od 3,7%.

Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit povećan je za 2,1%, sa 660 mil EUR na 674 mil EUR. Zabeleženi operativni profit (EBIT) iznosio je 589 mil EUR, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 607 mil EUR.

Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) povećan je za snažnih 0,9 procentnih poena, sa 15,4 na 16,3%. Zabeležen prihod od prodaje porastao je za 14,2% i dostigao prošlogodišnji nivo.

Finansijski rezultat iznosio je -11 miliona evra, naspram -27 miliona evra iz drugog kvartala 2013. godine. Ovaj pozitivan razvoj poslovanja je prvenstveno rezultat snažnijeg neto prihoda od kamate. Neto prihod od kamata je povećan delom zbog otplate starih obveznica u junu 2013. i martu 2014. godine. Poreska stopa iznosila je 22,8 odsto u poređenju sa 25,5% u istom periodu prošle godine.


GAZPROM: Preuranjene spekulacije o promeni trase Južnog toka
Pripreme za gradnju srpske deonice gasovoda Južni tok teku po planu i rano je da se spekuliše o bilo kakvim novim potencijalnim trasama, rečeno je u četvrtak (21. avgusta 2014. godine) Tanjugu u kompaniji "Gazprom".

- Rano je da se spekuliše o potencijalnim novim trasama Južnog toka, jer su razgovori o regulatornim pitanjima vezanim za taj projekat na raznim lokalnim i evropskim nivoima još u toku - kažu u "Gazprom"-u, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Južni tok zaobiđe Srbiju.

Kompanija "Južni tok" d.o.o, kako ističu, nadgleda gradnju srpskog dela gasovoda i pripreme za gradnju se sprovode prema planu.

- Trasa Južnog toka odabrana je nakon nekoliko godina detaljnog geološkog, geofizickog i ekonomskog istraživanja. Odabrana trasa pokazala se kao najodrživija po komercijalnim, ekološkim, socio-ekonomskim i tehnickim kriterijumima - kažu u kompaniji "Gazprom".

Pojedini srpski mediji, pozivajući se na ruski portal "Vzgljad" ("Pogled"), preneli su da bi gasovod Južni tok, umesto kroz Bugarsku i Srbiju, mogao da ide preko Turske i Grčke, do Italije i Austrije, ako Bugarska nastavi da ometa izgradnju tog gasovoda.

Na pitanje da li obustava radova na Južnom toku kroz Bugarsku može uticati na kasnjenje radova u Srbiji, u ruskoj kompaniji navode da je "rano da se govori o mogućim značajnim odlaganjima gradnje tako velikog i kompleksnog projekta", i ponavljaju da se pripreme za gradnju srpske deonice gasovoda sprovode prema planu.

Bugarsko Ministarstvo za ekonomiju i energetiku u ponedeljak je odlučilo da svi radovi na projektu gasovoda Južni tok budu obustavljeni, sve dok projekat ne bude u potpunosti usaglašen sa evropskim propisima.


GAZPROM: Early speculations on South Stream route change
Preparations for the construction of the Serbian South Stream gas pipeline section are developing as planned and it is early to speculate on any kind of new potential routes, Gazprom said on Thursday, August 21, 2014 to Tanjug.


The Juzni tok do.o. company, as they point out, supervises construction of Serbian part of the gas pipeline and preparations for construction are running as planned.


Some Serbian media, quoting the Russian portal Vzgljad, that the South Stream gas pipeline could, instead through Bulgaria and Serbia, could go through Turkey and Greece, to Italy and Austria if Bulgaria continues to distract the gas pipeline construction.

When asked whether works halt on the South Stream through Bulgaria could affect delay in the works through Serbia, the Russian company says it is "too early to speak about potential significant delays in construction of such a large and complex project "and repeat that preparations for the construction of Serbian gas pipeline section are running as planned.


Dnevnik: Nemci kupuju Aerodrom Ljubljana, merkaju i beogradski
Nemačka kompanija Fraport ponudila je najbolje uslove za kupovinu "Aerodroma Ljubljana", pa je izgledno da će ugovor o preuzimanju potpisati već iduće sedmice, a zainteresovani su i za kupovinu Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, piše ljubljanski Dnevnik.

Fraport je u zaključnim pregovorima za "Aerodrom Ljubljana" ponudio znatno više od konkurenata na tenderu iz Italije i Francuske, i nekoliko financijskih fondova koji su takođe bili zainteresovani, a cena po kojoj će ta vazdušna luka biti prodata službeno nije poznata, navodi slovenački list.


Kako se dodaje, Fraport će po svemu sudeći iduće sedmice potpisati ugovor o preuzimanju ljubljanskog aerodroma sa Slovenskim državnim holdingom (SDH), agencijom vlade koja upravlja portfeljem državne imovine i privatizacijom.


Aerodrom Ljubljana jedna je od 15 kompanija koje je slovenačka vlada uključila u prvi krug privatizacije državne imovine, a Dnevnik navodi da s aerodromom u Sloveniji nemačka kompanija ima velike planove, posebno u oblasti teretnog saobraćaja, budući da ima velike planove u celom regionu, a najbliži aerodrom kojim upravlja i čiji je vlasnik nalazi se u Bugarskoj.


Fraport je zainteresovan i za kupovinu Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, i jedan je od najozbiljnijih konkurenata za njegovo preuzimanje, navodi ljubljanski dnevni list.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta