Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa ostaje na 8,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5% i ocenio da će donošenje i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi ublažiti rizike koji sada nalažu vođenje oprezne monetarne politike.

Pri donošenju odluke da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu i dalje prisutne neizvesnosti iz domaćeg i međunarodnog okruženja, navodi se u saopštenju NBS.

Geopolitička dešavanja i smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike američke Uprave federalnih rezervi, mogu značajno da utiču na kretanja na međunarodnom tržištu novca i kapitala, što se posebno može odraziti na zemlje u razvoju, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Takođe, aktuelne geopolitičke tenzije smanjuju optimizam u pogledu brzine ekonomskog oporavka zone evra i naših drugih važnih spoljnotrgovinskih partnera. Niža eksterna tražnja verovatno bi vodila slabijim izvoznim rezultatima i nešto većem spoljnotrgovinskom deficitu u odnosu na očekivani, navedeno je u saopštenju.

Izvršni odbor očekuje da će donošenje i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, koje su neminovne, pozitivno uticati na očekivanja tržišnih subjekata u pogledu održivosti javnih finansija, a time i na premiju rizika zemlje. To bi doprinelo ublažavanju rizika koji u ovom trenutku nalažu vođenje oprezne monetarne politike.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja - 4,0 plus-minus 1,5%.

Prema projekciji NBS inflacija će se do kraja godine postepeno vratiti u granice cilja, prvenstveno pod uticajem iscprljivanja efekta pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i očekivanih korekcija regulisanih cena, pre svega električne energije.


Litvanski "SBA Concern" hoće da kupi "Simpo"
"SBA Concern" iz Litvanije, vlasnik sedam fabrika nameštaja, zainteresovan je za kupovinu "Simpa", saznaje "Blic".

Litvanci su dostavili pismo o namerama za preuzimanje u julu ove godine, a 21. avgusta su posetili fabriku "Simpo". Tada je menadžment "SBA Concern"-a bio u centrali "Simpa" u Beogradu, a potom i u fabrikama nameštaja i tapetarskih proizvoda u Vranju i fabrici dušeka u Bujanovcu.

"SBA Concern" se bavi proizvodnjom nameštaja, vune i konca, ali i trgovinom naftnim tečnim gasom. Poseduje 27 kompanija sa ukupno 4.900 zaposlenih. Grupa koja se bavi nameštajem objedinjuje sedam preduzeća u Litvaniji, Rusiji i Belorusiji. Po proizvodnji nameštaja su najveći koncern u baltičkim zemljama, a u istočnoj Evropi su prvi u primeni inovativnih rešenja. Izvoze 95% proizvodnje u dugogodišnji su partneri kompanije IKEA.

Poslovodstvo "Simpa" istovremeno pregovara i sa ruskom kompanijom "Delo", koja je prošle godine pokazala interes za kupovinu državnog udela.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta