Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbiji iz IPA fondova dostupno oko 200 mil EUR godišnje
Srbija preko IPA fondova EU za besplatnu finansijsku pomoć zemljama kandidatima može da očekuje godišnje oko 200 mil EUR, ali pod uslovom da imamo dobro urađene projekte, rekla je ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je objasnila da je za 2014. godinu preko IPA fondova, gradovima i opštinama u našoj zemlji, na raspolaganju ukupno 180 mil EUR.

- Dobar deo ovih sredstava preusmerili smo za sanaciju poplava u Obrenovcu, Krupnju i ostalim područjima - rekla je Joksimović Tanjugu.

- Napominjući da približan iznos imamo na raspolaganju svake pomoći, ona je istakla da smo ta sredstva procentualno dobro iskoristili.

- Međutim, kada pogledate strukturu iskorišćenih sredstava, moglo je biti bolje. Mislim da novac nismo dovoljno koristili za neke infrastrukturne projekte, koji su važni za lokalne samouprave, jer nismo bili pripremljeni . objasnila je Joksimovićka, naglašavajući da ima spremnih i manje spremnih opština.

Lokalne samouprave zato, kako je ukazala, moraju da jačaju i da se pripremaju, jer smo od ove godine prvi put u situaciji da IPA fondove koristimo decentralizovano.

- Do sada je EU, koja odobrava novac, bila i ta koja sprovodi ceo postupak i preko koje sredstva idu. Od ove godine taj novac će ući u naš budžet i mi ćemo biti odgovorni za trošenje, za reviziju i nadgledanje - rekla je ministarka Joksimović.

Ona je juče u Vladičinom Hanu posetila Centar za razmenu informacija o prekograničnoj ekonomskoj saradnji – Connection, koji je izgrađen novcem iz evropskih fondova.


"Sava Re" razmatra nove akvizicije u regionu - Slovenačka osiguravajuća kuća zainteresovana i za "Du
Vodeći slovenački reosiguravač "Sava Re" stalno povećava svoj kapital i želi stabilno vlasništvo, a potencijalno razmišlja i o novim akvizicijama u regiji, naveo je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka predsednik uprave Zvonko Ivanušič.
- Neke hrvatske osiguravajuće kuće se trenutno prodaju, ali su premale da bismo razmišljali o njihovoj kupovini. Što se tiče privatizacije "Dunava", najveće osiguravajuće kuće u Srbiji, u to bismo ušli samo ako ocenimo da je to preuzimanje korisno i ako bi nam kapital za preuzimanje odobrili deoničari - rekao je Ivanušič.

Otprilike 15% deonica "Sava Re" kupilo je nedavno "Croatia osiguranje", no Ivanušič ne veruje da je reč o planu da se preuzme "Sava Re" u celini.

- O tome ne pregovaramo, a interes za kupovinu naših deonica pokazuju i mnogi drugi domaći i strani ulagači, ne samo "Croatia osiguranje" i "Adris grupa" - dodao je Ivanušič, rekavši da je interes njegove kompanije u stabilnoj vlasničkoj strukturi u kojoj dominira država kao vlasnik, zbog čega prema svakom potencijalnom strateškom investitoru imaju određenu distancu.

- Želimo očuvati disperzivnu vlasničku strukturu, u kojoj bi uz penzijeske i državne fondove bili i drugi vlasnici sa dugoročnim planovima - kazao je Ivanušič.

Po njegovim rečima, najbolji način obrane od "neprijateljskog preuzimanja" neke firme je stalan rast njenog kapitala, što je slučaj i sa "Sava Re", čija je deonica ove godine porasla za više od 80%.

"Sava Re" je u prvoj polovini ove godine, uz 268,5 mil EUR konsolidirane bruto premije, što je više od 40% bolji rezultat nego lani, ostvarila i 13 mil EUR čiste dobiti.


Usvojen plan za "Tigar"
Odlukom poverilaca kompanije "Tigar" obuća a.d. iz Pirota prihvaćen je plan reorganizacije ove kompanije na današnjem ročištu u Pirovrednom sudu u Nišu.

Kako je danas saopštila kompanija "Tigar" a.d, takozvani Unapred pripremljeni plan reorganizacije ove kompanije (UPPR) usvojen je većinskom odlukom poverilaca kompanije, koju je prethodno rukovodstvo ostavilo u dugovanjima koja se mere desetinama miliona evra.

To praktično znači da su se poverioci potvrdno izjasnili o planu za izlazak iz krize koji je kreiralo novo rukovodstvo, a koji podrazumeva odobrenje "grejs perioda", odnosno perioda mirovanja otplate dugovanja prema najvećim poveriocima. Taj period, kompanija "Tigar" a.d. treba da iskoristi za oporavak.

Direktor kompanije "Tigar" a.d. Nebojša Đenadić ranije je izjavio da ova kompanija poslednjih meseci posluje stabilno o čemu svedoči i ponovno interesovanje investitora za kupovinu akcija ove kompanije zbog čega je došlo i do rasta cene akcija na berzi.


Vucic, Kuwaiti MPs on promotion of cooperation
Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic conferred Tuesday with a delegation of the Kuwaiti Parliamentary Friendship Group on promoting bilateral political and economic relations.

Vucic thanked on the flood relief funds that arrived from Kuwait, the government's press office announced.

The Serbian prime minister also called for fostering cooperation in the fields of economy, agriculture, health, tourism, sports and education.

Members of the parliamentary group pointed to the great interest of Kuwaiti investors, adding that they view Serbia as a very interesting spot on the tourist map of Europe and the region.

In this respect, the Serbian government will try to provide simplified procedures in the shortest time possible so that Kuwaiti investors and tourists could arrive in the greatest possible numbers, reads the statement.


Canadian RGMI and Dundee Capital Markets are interested in RTB Bor
Canadian RGMI and Dundee Capital Markets are interested in cooperation with the Mining and melting basin (RTB) "Bor", it was said on Monday, September 22, 2014, in Belgrade at the meeting between the companies’ representatives and the minister of mining and energy, Aleksandar Antic.

In the discussion, where the Ambassador of Canada, Roman Vascuk, participated, it was outlined the companies are interested in cooperation through long-standing, previously agreed purchase of products made in RTB Bor and that they have provided financial assets for that.


Antic confirmed the state is ready to find strategic parent with the tendency to develop RTB Bor business operations. He said he will inform the Government of Serbia on the proposal of the Canadians, the Ministry of Mining and Energy announced.


Canadian companies’ representatives will meet the management of RTB Bor during their visit to Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta