Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
“Fiat automobili Srbija” u prvoj polovini 2014. prihodovala 774 mil EUR - See more at: bif.r
Kompanija "Fiat automobili Srbija" (FAS) imala je promet od 774 mil EUR u prvoj polovini 2014. godine, dok je izvoz iznosio 753 mil EUR, saopštilo je u u Kragujevcu rukovodstvo tog preduzeća. To predstavlja rast prometa od 23%u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz porastao za 25, a proizvodnja za 20%, rečeno je novinarima u FAS-u.

"Postigli smo uspeh nakon više godina rasta i poslovanja kao aktivni investitor u Srbiji", rekla je generalna direktorka FAS-a Silvija Verneti. Ona je istakla da je privremeni prekid proizvodnje koji se dogodio početkom septembra "normalna stvar", jer potražnja na tržištu nije u stalnom porastu i dodala da je rad nastavljen normalnim tempom.

Prema njenim rečima, FAS će ponovo privremeno prekinuti proizvodnju ako to bude potrebno i imaće "fleksibilne planove". Upitana da li ta fleksibilnost takođe podrazumeva otpuštanja, Verneti je kazala da ne postoje takvi planovi, ali da ne može da predvidi budućnost. "Posmatramo pažljivo razvoj tržišta", rekla je Verneti


Saradnja rumunske "Luke Konstanca" i "Luke Pančevo"
Rumunska "Luka Konstanca" i "Luka Pančevo" potpisale su danas Memorandum o razumevanju, koji predviđa saradnju dve luke u pomorskom transportu i zajednički pristup projektima Evropske unije namenjenim razvoju lučke delatnosti u Rumuniji i Srbiji.

Memorandum su u Beogradu potpisali generalna direktorka "Luke Pančevo" Sanja Đurišić i generalni direktor "Luke Konstanca" Valeriu Nikolae Jonesku (Valeriu Nicolae Ionescu), koji je istakao da se novom evropskom politikom otvaraju značajne mogućnosti za bolje pozicioniranje i razvoj vodnog saobraćaja u regionu.

- "Luka Konstanca" se, kao pomorska i rečna luka, može smatrati izlazom Srbije na more u ekonomskom smislu - istakao je Ionescu i dodao da ona obezbeđuje jeftiniji alternativni prevoz prometu robe u Aziju i centralnu Evropu, kao i transport iz Azije i centralne Evrope.

"Luka Konstanca" okupila je danas u Beogradu više od 200 privrednika iz Rumunije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, BiH i Srbije koji su razgovarali o prednostima poslovanja preko ove rumunske luke i mogućoj privrednoj saradnji.

U predlogu Strategije razvoja vodnog saobraćaja Srbije od 2015. do 2025. godine, koje je izradilo Ministarstvo saobraćaja, "Luka Konstanca" je označena kao veoma značajna. U tom dokumentu se navodi da bi razvoj kontejnerskog prevoza na Dunavu, od srpskih luka do "Konstance" kao pretovarne luke, a preko nje i do svih crnomorskih luka doprineo boljoj povezanosti srpskog tržišta poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda sa brojnim tržištima, posebno velikom ruskom tržištu. Transport robe između Rumunije i Srbije koji se obavlja kroz "Luku Konstanca" značajno se povećao poslednjih godina.

Za prvih sedam meseci ove godine transport robe između "Luke Konstanca" i Srbije iznosio je 2,5 milliona tona. U ukupnom transportu, najvažnije su žitarice (više od 1,1 miliona tona), a odmah zatim ruda gvozđa i otpada (725.000 tona).


"Strabag" kupuje firme oduzete Đuraškoviću
Austrijski "Strabag" hoće da kupi putarska preduzeća koja je država oduzela Milu Đuraškoviću i koja zapošljavaju 900 radnika, saznaje "Blic".

"Strabag" je na adresu Agencije za privatizaciju posao ponudu za preduzimanje PZP "Beograd" i "Vojvodinaput-Bačkaput". Obema firmama je do novembra 2011. rukovodio Milo Đurašković, vlasnik "Nibens grupe", koji je optužen za malverzacije i utaju poreza u putarskim firmamma. Tada su oba putarska preduzeća dobila status firmi u restrukturiranju.


Srbiji 7,7 milijardi evra od Juznog toka
Srbija će od tranzitnih taksi i poreza od gasovoda Južni tok imati prihode od oko 300 miliona evra godišnje ili 7,7 milijardi evra u narednih 25 godina, izjavio je danas portparol preduzeća "Južni tok transport" Jasper Jansen.

Na izgradnji srpske deonice Južnog toka, u koju će biti uloženo oko dve milijarde evra, treba da bude uposleno oko 2.500 ljudi, rekao je Jansen novinarima iz Srbije, Mađarske i Bugarske, prilikom obilaska Severnog toka, na obali Baltičkog mora u Nemačkoj.

On je istakao da će Južni tok više nego bilo koji drugi energetski projekat obezbediti potrebe Evrope za gasom, koje su u porastu.

“Potražnja za gasom je u porastu, Evropi sada treba oko 500 milijardi kubika gasa godišnje, a procenenjeno je da će godišnja potražnja za gasom do 2030. porasti za oko 100 milijardi kubika”, rekao je Jansen.

U tom periodu smanjivaće se domaća proizvodnja gasa u Evropi, što će povećati potrebe za uvozom za oko 150 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Jansen je ukazao da je Južni tok jedan od najvažnijih energetskih projekata u Evropi i da će biti najduži gasovod na svetu.

On je naveo da će najveća korist od Južnog toka biti energetska bezbednost jugoistočne Evrope, otvaranje novih radnih mesta, jer je u Bugarskoj planirano angažovanje 2.500, a u Mađarskoj između 1.500 i 2.500 radnka, a biće značajan i dopirnos tog gasovoda održivom razvoju i smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Jansen je napomenuo da će taj projekat biti koristan za sve zemlje učesnice i za svih 11 akcionara Južnog toka.

Južni tok je gasovod kojim će se direktno dopremati ruski gas iz Sibira do potrošača u centralnoj i jugoistočnoj Evropi po dnu Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Austrije i Slovenije.

Radovi na Južnom toku u Bugarskoj su obustavljeni zbog zhateva Evropske komisije da se na taj gasovod primene evropska energetska pravila.

Jansen je rekao da akcionari Južnog toka, među kojima su ruski Gasprom i nemački Vinteršal koji su i akcionari Severnog toka, imaju značajno iskustvo u realizaciji tog projekta koja mogu da primene i na Južnom toku.

“Oba projekta najbojla su u svojoj klasi i u bezbednosnom, energetskom i ekološkom smislu i mešavina su evropskih i ruskih akcionara”, rekao je Jansen.

Odgovarajući na pitanja novinara o značaju Južnog toka, direktor za komunikacije i odnose sa javnošću Severnog Toka Ulrih Lisek istakao je da svaki infrastrukturni energetski projekat unapređuje energetsku bezbednost Evrope, sa čim se složio i generalni direktor kompanije OPAL gastransport Bernd Fogel, istakavši da svaka nova gasovodna trasa poboljšava i unapređuje situaciju na gasnom i energetskom tržištu.

”Ako postoji razrađen projekat u tehničkom i finansijskom pogledu, ne vidim razlog zašto se ne bi realizovao”, kazao je Lisek, iznoseći lično mišljenje o Južnom toku i precizirao da ne vidi ni tehničke, niti finansijske probleme za realizaciju Južnog toka, jer taj projekat ima "jake akcionare".

On je preneo i da je u početku javnost u zapadnoj i severnoj Evropi imala otpor prema Severnom toku, ali da je vremenom uz potpunu transparentnost i ukazivanje na ekonomske koristi od tog gasovoda, ta percepcija promenjena i Severni tok sada predstavlja primer izuzetne saradnje zemalja EU i Rusije.


Agrokor za mesec dana vlasnik 88,1 odsto Merkatora
O dokapitalizaciji Merkatora biće odlučivano na vanrednoj skupštini deoničara, zakazanoj za 21. oktobar, čime bi Agrokor stekao 88,1 odsto vlasničkog udela u slovenačkom trgovinskom lancu.

Skupština će odlučivati o konverziji zajma u iznosu od 200 miliona evra, koji je Agrokor osigurao Merkatoru u sklopu dogovora s bankama o restrukturiranju Merkatorovog duga. U skladu s tim, Agrokor ima pravo da taj iznos konvertuje u osnovni kapital Merkatora.


Reč je o 2.325.582 novih akcija, čime će Agrokor svoj vlasnički udeo u Merkatoru povećati na 88,1 posto. To mu još neće biti dovoljno da ide na istiskivanje preostalih akcionara, s obzirom na to da mu za to, po slovenačkom zakonu, treba najmanje udeo od 90 odsto.


Udeo malih akcionara će nakon dokapitalizacije biti smanjen s 1,59 na 0,98 posto, javlja portal Seebiz


Strabag to acquire firms taken from Djuraskovic
Austrian Strabag wants to acquire road companies the government took from Milo Djuraskovic and which employ 900 people, Blic finds out.

Strabag delivered to the Agency for Privatization the offer for takeover of PZP Beograd and Vojvodinaput-Backaput. Until November 2011, Milo Djuraskovic, the owner of Nibens group accused for misdealing and tax evasion in road companies, was managing both companies. Then, both companies got the status of companies in restructuring.


Fiat generates EUR 774 m in 1H 2014
In 1H 2014, Fiat automobili Srbija (FAS/Fiat cars Serbia) generated turnover of EUR 774 mil while the exports totaled EUR 753 mil, the company management said on Wednesday, September 24, 2014, in Kragujevac.

It is a turnover increase of 23% compared to the same period last year while exports rose by , 25, and production by 20%, journalists were told at FAS.

- We achieved success after a number of years of growth and business activities as the main investor in Serbia – GM at FAS, Silvia Vernetti, said.

She outlined that temporary production halt in early September is a “normal thing ”because market demand is not always on the increase and added that the work continued at normal pace.

According to her, FAS will again halt the production if necessary and will have “flexible plans”.

When asked whether flexibility means layoffs as well, Vernetti said there are no such plans but that she cannot foresee the future.

- We are carefully monitoring market development – Vernetti said.


Privatizacija Čačanske banke do kraja godine
Predsednik Izvršnog odbora Čačanske banke Dragan Jovanović izjavio je u sredu (24. septembra 2014. godine) u Čačku da proces privatizacije te banke ulazi u završnu fazu i da bi trebalo da bude okončan do kraja ove godine.

On je na konferenciji za novianre povodom 58 godina postojanja te banke rekao da je tender za prodaju 76,74 akcija koje se nalaze u vlasništvu države oglašen krajem oktobra prošle godine i da bi tenderska procedura trebalo da bude okončana do kraja ove godine.

Jovanović je dodao da ne može da govori o detaljiima privatizacije zbog zaštite reputacije svih učesnika u postupku koji je još uvek u toku.

Prema njegovim rečima, Čačanska banka je u prvoj polovini ove godine ostvarila bruto dobitak u iznosu od 9,7 miliona dinara, što je za 4,6 miliona dinara manje od dobitka ostvarenog u istom periodu prošle godine.

- Razlozi za to su poslovno okruženje, mi se nalazimo u jednom recesivnom procesu prouzrokovanom opštim lošim privrednim trenutkom. Veliki su problemi u naplati kredita - kazao je predsednik Izvršnog odbora Čačanske banke.

On je naveo i da je bankarski sektor prošle godine, prvi put posle 2001. ostvario gubitak od preko 18,5 miliona evra.

- Čačanska banka ne može biti nezadovoljna ostvarenim rezultatima za prvih šest meseci. Banka je imala rast kreditnog portfolija za oko 5% i povećala je svoje učešće u bakarskom sektoru sa 1,33 na 1,41% - rekao je Jovanović.


The end of the year to see Cacanska banka go private
President of the Executive Board at Cacanska banka, Dragan Jovanovic, said on Wednesday September 24, 2014, in Cacak the privatization process of the bank has entered into the final stage and that it should end until the end of the year.

At the press conference upon 58 years of the bank, he said that tender for the sale of 76,74 state-owned shares was advertised in late October last year and that tender procedure should end by the end of the year.

Jovanovic added that he cannot speak about the details of the privatization for the protection of all participants in the process which is still ongoing.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta