Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nova nada za pirotski "Tigar" - Najavljena reorganizacija proizvodnje i izgradnja fabrike smeše vred
Kompanija "Tigar" iz Pirota pripremila je plan reorganizacije za period od sedam godina, zahvaljujući kome rukovodstvo očekuje poslovnu konsolidaciju i pojednostavljivanje organizacije rada. Takođe, uskoro će početi izgradnja fabrike gumene smeše, koja bi trebalo da bude završena 2015. godine, kazali su u petak (26. septembra 2014. godine) predstavnici te kompanije,

- Pirotska kompanija je povratila poverenje poverilaca, što je potvrđeno prihvatanjem Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) - kazao je generalni direktor "Tigra" Nebojša Đenadić.

Plan je napravljen na predlog najvećih poverilaca sa ciljem reprogramiranja dugova, očuvanja i rasta proizvodnje. Odluka o prihvatanju UPPR-a, znači da će kompanija u narednih sedam godina poslovati u skladu sa odredbama tog plana, a pre svega servisirati dugove (prve dve godine podrazumevaju grejs period, a preostalih pet samu otplatu), saopštio je "Tigar".

- Po dolasku u "Tigar" u martu 2013. shvatio sam da proizvodni program svih fabrika u sistemu ima tržišnu perspektivu, ali je neophodno unutar same kompanije sprovesti niz neophodnih mera, kako bi se ta tržišna pozicija valorizovala. U protivnom, kompanija bi bila u stečaju. Iako su mnogobrojne mere bile neprijatne, ali preko potrebne, ubrzo su i zaposleni i moji saradnici shvatili da je to jedini način opstanka firme koja zapošljava 1.600 radnika. Tek nakon prvih rezultata koje su ove mere dale, poverioci, a među njima ističem i državu kao jednog od najvećih, su bili spremni da sednu sa nama i razgovaraju o reprogramu dugova. Rezultati koje smo postigli ubedili su ih da "Tigar". kao kompanija može i treba da funkcioniše. Nadamo se i želimo da ovakav model oporavka može poslužiti kao primer i drugim preduzećima u Srbiji, koja su u sličnom problemu - izjavio je Nebojša Đenadić

Rezultati koje je kompanija ostvarila u periodu od januara do juna ove godine su ohrabrujući, budući da je prodaja programa obuće u prvoj polovini 2014. godine za 23% veća u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je izražen trend rasta prodaje na inostranim tržištima.

Prvu polovinu ove godine, uz redovno servisiranje postojećih izvoznih kupaca, obeležili su i sporazum o obnovi saradnje sa firmama "Battistini" iz Italije i "Euro PM" iz Nemačke i početak saradnje sa kanadsko-francuskom firmom "Hound & Craft". Intenzivirani su pregovori za isporuku značajnih količina lovačkih čizama sopstvenog brenda na tržiste Kanade i u toku su pregovori sa potencijalnim kupcem iz Irske, saopštio je "Tigar".

"Tigar" planira i realizaciju neophodnih investicija zahvaljujući kojima bi, sa projektovanih 27 mil EUR prihoda u ovoj godini, taj iznos bio dupliran do kraja 2019. U planu je izgradnja nove fabrike gumene smeše, vredne 1,6 mil EUR. Pri kraju je izrada projektne dokumentacije, a fabrika će biti izgrađena naredne godine. Ona će biti u potpunosti kompatibilna sa postojećom fabrikom obuće, saopštio je "Tigar".

Cena "Tigrovih" akcija na berzi je u septembru 2014. ubeležila skok od 66,67%, uz istovremeno povećanje obima trgovanja.


New hope for Pirot-based Tigar – Production reorganization and rubber mix plant totaling EUR 1,6m un
Pirot-based Tigar prepared reorganization plan for the period of seven years thanks to which the company management is expecting business consolidation and simplification of organization of work. Apart from that, the construction of the plant for production of rubber mix will start soon and it should end in 2015, company reps said on Friday, September 26, 2014.


- Pirot-based company returned the trust of trustees which was confirmed with the acceptance of the Prepack Plan - GM of Tigar, Nebojsa Djenadic, said.

Plan was generated upon the suggestion of the biggest trustees with an objective to reprogram debts and maintain production growth.

Tigar is also planning implementation of necessary investment thanks to which, with forecast of EUR 27m of profit this year, the amount would double by the end of 2019. They are planning construction of new rubber mix plant totaling EUR 1,6 m. They are finishing development of project documentation and the plant will be built next year. It will be fully compatible with the existing shoe plant, Tigar announced.

In September 2014, Tigar’s share price at the stock market generated rise of 66,67%, with the trading scope increase at the same time.


Završni pregovori o prodaji kompanije "Radenska"
Slovenačka grupa "Pivara Laško" (PL) ovih dana završava pregovore o prodaji "Radenske" češkoj kompaniji "Kofola", nakon što jer svoju raniju ponudu povukla "Coca-Cola Hellenic", dok je manje izgledan uspeh porodične firme "Polič", koja za sada ostaje u igri, objavio je u četvrtak (25. septembra 2014. godine) ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom poslovnom prilogu pozivajući se na nezvanične informacije.

"Kofola", sa 700 zaposlenih, druga je najveća češka kompanija za punjenje i prodaju pića, a kupovinom "Radenske" želi da ojača svoj položaj u regionu. "Radenska" godišnje proda stotinak miliona litara mineralne vode i drugih pića, a PL, koja i nakon prodaje svojih deonica "Mercator"-a ima još visoke obaveze prema bankama, dobijenim sredstvima namerava da poboljša svoje finansijsko stanje.

Knjigovodstvena vrednost "Radenske" zasad je oko 100 mil EUR, dok vrednost koju je ponudio potencijalni češki kupac nije poznata, preneo je Seebiz.eu.

Kako navodi "Dnevnik", "Pivara Laško" čije su deonice na "Ljubljanskoj berzi" u poslednja tri meseca pet puta skočile, nakon uspešne prodaje "Mercator"-a planira i dokapitalizaciju i ulazak strateškog partnera, ali nije izgledno da će se to dogoditi ove godine.


Kineska kompanija zainteresovana za ulaganje u gumarsku i hemijsku industriju u Srbiji
Kineska kompanija "Huaxia Hanhua Chemical Equipment Corporation" izrazila je danas zainteresovanost za ulaganje u gumarsku i hemijsku industriju u Srbiji.

Predstavnici te kineske kompanije sastali su se u Beogradu sa predstavnicima Privredne komore Beograda i Privredne komore Srbije, Agencije za privatizaciju i Agencije za strana ulaganja promociju izvoza Srbije (SIEPA).

Zamenik generalnog direktora te kompanije, Čen Jue (Chen Yue) kazao je da je za njihovu zainteresovanost za ulaganje u Srbiji najzaslužniji regionalni direktor Kineske razvojne banke za Balkan Vang Jašeng (Wang Yasheng), koji je prisustvovao sastanku.

Ta kompanija deo je korporacije "China National Chemical Equipment", i radi na rukovođenju projektima i učešće na javnim nadmetanjima, a specijalizovana je za kargo transport, uvoz, izvoz, kao i snabdevanje hemijske opreme, elektromehaničkih uređaja, automatizovane opreme i hemijskih proizvoda.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Muamer Redžović kazao je da postoji mogućnosti ulaganja u Srbiju u kompanije koje će biti privatizovane, one koje će ići u prodaju po principu stečaja ili one koje su već privatizovane.

Osim kupovine kapitala, Redžović je kineskoj delegaciji ponudio mogućnost strateškog partnerstva, gde bi Srbija ponudila znanje, stručnjake, infrastruktuiru, tržište, a investitor opremu.

Redžović je predstavnicima kineske kompanije predao spisak kompanija u Srbiji koje mogu biti zanimljive za ulaganje u gumarskoj i hemijskoj industriji, poput "Azotare", "Župe", "Trayala", a Čan Jue je naveo da će po povratku u Kinu razgovarati sa predstavnicima drugih sektora korporacije i javiti se sa konkretnim predlozima.

Na sastanku su predočene i brojne povoljnosti za strane investitore u Srbiji, poput poreskih olakšica za novozaposlene, "slobodnih zona" i izvoza oslobođenog carine na rusko tržište, na osnovu sporazuma sa Ruskom federacijom.

Predstavnici SIEPA-e istakli su da je poljoprivreda u Srbiji u razvoju i predložili da kineska kompanija, koja se između ostalog bavi i proizvodnjom agrohemikalija, razmisli i o ulaganju u taj sektor.


NIS najuspešniji u Srbiji, a za njim FAS - "SeeNews" objavio listu 100 najboljih kompanija u jugoist
Naftna industrija Srbije (NIS) zadržala se među 10 najvećih kompanija u regionu jugoistočne Evrope po visini ukupnih prihoda u 2013. godini, pokazuju objavljeni podaci "SeeNews", nezavisnog medija za poslovne informacije.

Na listi Si top 100 (SEE TOP) NIS se, kao i godinu dana ranije, nalazi na devetom mestu, sa 2,3 milijarde evra ukupnih prihoda, što je sedam odsto više nego u 2012.

Na toj listi, koja se objavljuje sedmu godinu zaredom, rangirane su nefinansijske kompanije u jugoistočnoj Evropi (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i Slovenija) prema ukupnim prihodima za fiskalnu 2013. godinu.

Podatke o njihovim prihodima "SeeNews" je prikupio iz nacionalnih komercijalnih registara, s berzi, internet stranica vlada i kompanija, od industrijskih regulatora i iz samih kompanija, navodi se u izveštaju.

Na prvom mestu po prihodima i dalje je rumunski "OMV Petrom", sedmu godinu uzastpno, i to uprkos padu ukupnih prihoda za bezmalo tri odsto, na 4,27 milijardi evra u 2013. godini.

Na drugom mestu je rumunski proizvođač vozila "Dacia", s porastom prihoda od 44 odsto, na 4,2 milijarde evra. Od 3. do 7. pozicije zauzimanju redom naftne i gasne kompanije - Lukoil Neftochim (Bugarska), Petrol (Slovenija), OMV Petrom Marketing (Rumunija), Ina (Hrvatska) i Rompetrol (Rumunija). Na osmom mestu je bugarska metalska firma Aurubis, NIS je deveti a na desetoj poziciji je rumunsko preduzeće za puteve.

Među 100 kompanija s najvećim prihodom u 2013. u jugoistočnoj Evropi nalazi se 10 srpskih kompanija, među kojima je na 17. mestu "Fiat automobili Srbija", koja je ostvarila ogroman skok, s obzirom na to da je 2012. godine bila na 88. mestu.

Elektropriveda Srbije se na novoj listi nalazi na 21. mestu (ranije 24.), Telekom Srbija je na 38. poziciji (ranije 39.) a prvi put se na listi, na 47. mestu, našlo novoformirano preduzeće EPS Snabdevanje.

Tačno na sredini liste, na 50. mestu je Termoelektrana "Nikola Tesla" (61), Srbijagas je sa prethodnog 47. mesta pao na 53. poziciju, Delhaize Srbija je na 54. (55), Mercator S na 70. (68) i Idea na 94. mestu (89).

Ukupni su prihodi 100 najvećih nefinansijskih kompanija u tom regionu u 2013. godini uglavnom su stagnirali na 103,98 milijardi evra. Njihova čista dobit smanjena je sa 2,85 milijardi evra u 2012. na 2,63 milijarde u 2013. godini, navodi se u izveštaju "SeeNews".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta