Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Hemijska industrija "Župa" obnavlja proizvodnju plavog kamena od 8. septembra
Nakon desetogodišnjeg prekida, u Hemijskoj industriji "Župa", od naredne nedelje, biće obnovljena proizvodnja plavog kamena, najpoznatijeg brenda ovog kruševačkog preduzeća, javlja RTV "Kruševac".

- Remont postrojenja za proizvodnju plavog kamena privodi se kraju i u planu je da se stranom i domaćem tržištu, u prvoj fazi rada, ponudi do 7 hiljada tona tog preparata godišnje, kaže generalni direktor Bojan Cvetković.

Proizvodnja se obnavlja uz pomoć i na insistiranje lodonskog "Nutrihem"-a, jednog od najvećih distributera plavog kamena na svetu i uz čiju će se finansijsku podršku, po najavama, do 2016. duplirati obim proizvodnje.

Hemijska industrija "Župa" je, u odnosu na početak godine, duplirala isporuku ksantata za domaće rudnike, a u regionu je najveći snabdevač preduzeća za proizvodnju vodovododa hlorom.

Agencija za privatizaciju uputila je 15. avgusta javni poziv za privatizaciju "Župe" i do sada je više stranih i domaćih firmi pokazalo interesovanje za kupovinu, navodi RTV "Kruševac".


U "Fabrici bakarnih cevi" i 13. plata - Majdanpečko preduzeće izvozi gotovo 90% proizvodnje
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posetio je juče Majdanpek i "Fabriku bakarnih cevi" i tom prilikom izjavio da je ta firma pravi primer uspešne privatizacije.

On je dodao da veruje da će uz agresivnu politiku Vlade majdanpečki kraj doživeti renesansu "jer se nalazi na ležištu vrednom na desetine milijardi evra".

- Ovo je jedna od uspešnijih privatizacija u Srbiji i u potpunosti je dala odgovor na pitanje zašto smo išli u privatizaciju, a to je da bismo očuvali proizvodnju i proizvode učinili konkurentnijim - rekao je Antić.

On je razgovarao i sa zaposlenima u fabrici od kojih je, kako kaže, čuo samo pozitivne komentare.

- Zaposleni su rekli da su uslovi rada odlični, da poslodavac vodi računa o svim segmentima počev od bezbednosti na radu do politike zarada i da su privilegovani što rade u ovoj firmi jer su primili i trinaestu zaradu, što u našoj zemlji nije čest primer - rekao je Antić.

Ministar je za lokalnu "Radio-televiziju Bor" podsetio kako u "Fabrici bakarnih cevi", u zavisnosti od sezone, radi između 350 i 400 radnika. On je naveo i kako preduzeće izvozi gotovo 90% svoje proizvodnje (vrednost izvoza oko 80 mil EUR).


Pad konsolidovane dobiti Komercijalne banke u prvih 6 meseci
Komercijalna banka, druga najveća banka po veličini aktive u Srbiji, objavila je juče konsolidovane polugodišnje rezultate za 2014. U bilansima se navodi da je aktiva 30. juna iznosila 403,8 milijardi dinara što je povećanje od 4% u odnosu na prethodni uporedni period.

Dobit od kamata je bila viša za 11,1% (7,48 milijardi dinara) dok je dobit od naknada i provizija imala dvoprocentni rast (2,34 milijarde dinara).

Zbog pojačanih otpisa i operativnih rashoda, neto dobitak je bio niži za 6,5% spustivši se na 2,55 milijardi dinara.

Ostvareni dobitak iz poslovanja obezbedilo je grupi Komercijlna banka, u prvih šest meseci prinos na ukupan kapital od 7,5%, odnosno prinos na akcijski kapital od 12,7%.

Inače, grupa Komercijalna banka, pored centrale u Srbiji, obuhvata filijale u Crnoj Gori i Republici Srpskoj ali i društvo za upravljanje investicionim fondovima locirano u Beogradu.

Od početka godine akcije pomenute banke su dobile na vrednosti 24 procenta i na ceni od 1.870 dinara tržišna kapitalizacija koja uključuje obične i preferencijalne akcije iznosi 16,5 milijardi dinara (140 mil EUR).


Komercijalna banka reports 1H 2014 consolidated profit decrease
Komercijalna banka, the second largest bank in Serbia when it comes to active capital, published yesterday consolidated 1H 2014 results. The balance sheet shows that active capital totaled RSD 403,8 billion on June 30 which is an increase of 4% u compared to last year’s same period.

Interest rates profit upped by 11, 1% (RSD7,48 billion) while compensations and fees profit increased by 2% (USD 2,34 billion).

Due to increased write offs and operational expenditures, net proffer it was lower by 6, 5% down to RSD 2, 55 billion.

In 1H 2014, business profit provided Komercijalna banka group yield on total capital of 7, 5%, i.e. yield on share capital of 12, 7%.

Apart from its headquarters in Serbia, Komercijalna banka group, comprises branch offices in Montenegro, the Republic of Srpska and the association for investment funds management in Belgrade.


Since the beginning of the year, shares of the bank increased in value of 24% to RSD 1.870 market capitalization which comprises basic and preferential shares totals RSD 16,5 billion (EUR 140 mil).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta