Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Nissal" menja vlasnika - Švajcarski "Newmet AG" preuzima nišku fabriku aluminijumskih proizvoda
Privredni sud u Nišu usvojio je nedavno Unapred pripremljeni plan reorganizacije "Nissal"-a što za ovo preduzeće znači finansijski opravak, ali i to da će uskoro dobiti novog vlasnika.

Naime, usvajanje takozvanog UPPR-a uslov je da akcije ovog preduzeća kupi švajcarska kompanija "Newmet AG", njihov višegodišnji poslovni partner.

U preduzeću "Nissal" ističu da sa kompanijom "Newmet" već imaju ozbiljnu poslovnu saradnju, te da bi Švajcarci narednih nedelja trebalo da postanu većinski vlasnici fabrike u Nišu.

Švajcarska kompanija je prošle nedelje objavila javni oglas o svojoj nameri da preuzme akcije "Nissal"-a i obavezala se da će u roku od dve nedelje objaviti ponudu za preuzimanje akcija Komisiji za hartije od vrednosti.

"Nissal" je 2003. godine na tenderu kupila beogradska kompanija "Domal inženjering". Nakon 2009. godine fabrika je zapala u tešku ekonomsku situaciju, zbog drastičnog tražnje za proizvodima od aluminijuma. U vreme izrade Unapred pripremljenog plana reorganizacije, račun preduzeća je bio blokiran za 845,6 miliona dinara.

U preduzeću "Nissal" ističu da je "Domal inženjering" uspeo da pronađe strateškog partnera iz Švajcarske krajem prošle godine, upravo u vreme kada im je stečaj ozbiljno pretio. Direktor "Nissal"-a Dragan Jovanović objašnjava da je poslovna saradnja sa kompanijom "Newmet" koja je ugovorena novembra prošle godine već donela bolje dane radnicima ove fabrike.

- "Newmet" je obezbedio sirovinu za pokretanje proizvodnje, dok je posredstvom novoosnovane zajedničke firme "Nissal-Newmet" zakupio naše proizvodne kapacitete - istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, "Nissal" je u vreme dolaska švajcarske kompanije imao mesečnu proizvodnju od 120 tona i kasnio je sa isplatom svih poslovnih obaveza.

- Sada se radi se u tri smene, a mesečna proizvodnja već je dostigla 450 tona. Zbog povećanog obima proizvodnje zaposleno je 40 novih mladih radnika, a uskoro će posla biti za još 20 - rekao je Jovanović.

On je istakao da su nakon potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji sa švajcarskom kompanijom zaposlenima isplaćene dve plate i nakon toga je krenula redovna isplata zarada, ali i ostalih poslovnih obaveza. Uporedo sa isplatom tekućih obaveza, "Nissal" sada mesečno isplaćuje i 5,3 miliona dinara na ima zaostalih poreskih obaveza, a nakon što ti zaostali dugovi budu isplaćeni preći će na isplatu osam zaostalih zarada radnicima i isplatu kredita.


NIS uložio 250 mil EUR u mrežu benzinskih pumpi u poslednje tri godine
Naftna industrija Srbije (NIS) investirala je oko 250 mil EUR u razvoj maloprodajne mreže u poslednje tri godine, izjavio je u petak (5. septembra 2014. godine) generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

On je na otvaranju nove NIS-ove pumpe, na autoputu kod "Sava centra", rekao da je time započeto ulaganje u benzinske stanice i u Beogradu.

Kravčenko je dodao se to nije desilo ranije jer je bilo puno problema sa imovinskim pitanjima.

On je rekao da su nove gradske vlasti u Beogradu za pet meseci uradile više nego što su prethodne za nekoliko godine, što je omogućilo da NIS realizuje svoju investiciju.

Kravčenko je najavio da će NIS u 2015. nastaviti rekonstrukciju benzinskih pumpi u glavnom gradu Srbije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da NIS i Grad Beograd i uspešno sarađuju i dodao da očekuje da će NIS nastaviti ulaganja u nove i moderne benzinske pumpe, jer čine da Beograd bude lepši i savremeniji.

U NIS-u su naveli je benzinska stanica kod "Sava centra" kupljena na tenderu i renovirali je u skladu sa strogim ekološkim propisima, tako da ima separatore za prečišćavanje otpadnih voda, a rezorvoari za gorivo imaju dvostruki plašt za zaštitu podzemnih voda i zemljišta.

Maloprodajna mreža NIS-a obuhvata više od 400 benzinskih stanica u Srbiji i zemljama regiona (Bosna i Hercegovina, Rumunija, Bugarska) i posluje pod dva brenda - "NIS Petrol" i "Gazprom". Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija "Gazprom Neft" sa 56,15% akcija, Vlada Srbije ima 29,9%, a preostale akcija su u vlasništvu malih akcionara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta