Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pripremljen model privatizacije za 226 preduzeća
Za 226 državnih preduzeća je određen model privatizacije i već sledeće nedelje kreću prve objave privatizacionih procesa, izjavio je u subotu ministar privrede Željko Sertić i dodao da za njih već ima zainteresovanih.

On je rekao da je na spisku za privatizaciju 512 preduzeća sa 85.000 zaposlenih i da će od tog broja 188 otići u stečaj, ali da u njima ima svega oko 5.000 radnika, tako da je to, kako je naveo, minimalan procenat.

Sertić je napomenuo da tih 188 preduzeća nemaju funkcionalnu aktivnosti već godinama unazad i da faktički ne rade.

Prema njegovim rečima, postoji i 90 preduzeća u kojima je trenutno iz raznih razloga zaustavljena privatizacija.

- Ako neko preduzeće ne bude privatizovano biće pripremljen model reorganizacije - rekao je Sertić za RTS objasnivši da je dozvoljeno da se za njih naknadno dogovore modeli kako mogu da nastave da posluju.

- Nije sve crno belo, uvek postoji prelazni model - poručio je Sertić i pozvao menadžmente preduzeća i sindikate da ne dozvole da se ona uguše u dugovima već da počnu da rešavaju svoje probleme.

Govoreći o javnim preduzećima, Setić je potvrdio da su samo tri javna preduzeća predala plan nove reorganizacije dodajući da je država bila stroga sa uslovima da je i očekivala da neće svi dostaviti planove.

On je kazao da, na primer, predstoji reorganizacija "Železnica Srbije", "Srbijagasa", zatim da je "Telekom" u fazi izbora privatizacionog savetnika...

- U naredne tri godine ćemo anulirati sve gubitke, koji su ogromni u javnom sektoru - rekao je Sertić ističući da već sada postoje uštede od oko 35 milijardi dinara, jer je država tražila od preduzeća drugačije ponašanje i napravila timove ljudi koji znaju kako privreda funkcioniše.

On je, takođe, najavio da bi Strategija malog i srednjeg biznisa trebalo da bude na vladi već naredne nedelje, a koja predviđa oživljavanje tog sektora.


Bez otkaza u "Železari" do 2020. godine - "Esmark" nudi investiciju od od 400 mil USD i sigurna radn
Američka kompanija "Esmark" za preuzimanje "Železare Smederevo" nudi investiciju od 400 mil USD i sigurna radna mesta u narednih pet godina.

Ponude za dokapitalizaciju "Železare Smederevo" otvorene su u petak u Agenciji za privatizaciju. Kako se ispostavilo, jedina validna bila je ponuda kompanije "Esmark".

Od deset kompanija koje su poslale pisma zainteresovanosti, samo su Amerikanci otkupili tendersku dokumentaciju i platili 10.000 EUR. Istu uplatu izvršio je i izvesni Imran Imrani iz Berlina, ali je ponuda odbijena jer prethodno nije podneo zahtev za otkup dokumentacije.

Kako "Blic" saznaje, biznis plan "Esmarka" napisan je na više od stotinu kucanih strana i sadrži sve detalje ulaganja u srpsku čeličanu. Plan Amerikanaca je da do kraja 2015. ulože 28 mil USD u pokretanje peći koja ne radi, uz obavezu da do kraja 2016. obe funkcionišu. Do tada će uložiti 250 mil USD u kapital za rad, a ostalih 130 miliona investiraće u naredne četiri godine. Kako saznaje "Blic", "Esmark" se obavezao i da neće otpustiti nijednog radnika do 2020. godine.

S druge strane, Srbija će morati da otpiše dugove "Železare" državnim poveriocima, zaključno sa 31. decembrom 2013. godine. Da li će Srbija morati da investira u čeličanu zasad se još ne zna. To će zavisiti od zahteva "Esmarka" i rezultata pregovora koji treba da budu završeni do 31. januara. Ministra finansija Dušana Vujovića nije zabrinulo to što se na tender javila samo jedna kompanija.

- Ovo je pokušaj da se čeličani da treći život. Prodaja 80% udela "Železare" povećaće proizvodnju do dva miliona tona godišnje, sačuvaće radna mesta i povećati BDP. Za mene je važno to što će srpska čeličana početi redovno da plaća obaveze, uključujući i plate - rekao je Vujović.

Dugovanja "Železare" su oko 370 mil EUR a država mesečno tu kompaniju dotira sa oko 10 mil EUR. "Železara" trenutno radi sa 30% kapaciteta i obrtom od 340 mil EUR godišnje. S punom proizvodnjom obrt bi bio 1,5 mlrd EUR.

"Esmark" među gigantima

"Esmark steel group" jedan je od vodećih prerađivača i distributera američkog valjanog čelika i treći po veličini proizvođač čeličnih ploča u SAD. Vlasnik Džejms Bušar, koji je kompaniju osnovao 2003. godine, potiče iz pitsburške porodice poznate po poslovima sa čelikom. Bave se i istraživanjem gasa i nafte, ali i prodajom nekretnina.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta