Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 8 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da su na to u najvećoj meri uticali faktori s privremenim dezinflatornim dejstvom, kao što su niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, snažan pad cena nafte i nizak rast regulisanih cena. Kretanje međugodišnje bazne inflacije, koja je u decembru prošle godine iznosila 2,3% i približila se donjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja, ukazuje na kratkoročni dezinflatorni uticaj pomenutih faktora.

Do sada preduzete mere monetarne politike i postepeno slabljenje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova hrane, uz očekivane korekcije regulisanih cena, prema oceni Izvršnog odbora, doprineće da se inflacija vrati u granice cilja (4 ± 1,5%) sredinom ove godine. Na održanje niske i stabilne inflacije u srednjem roku uticaće niska domaća tražnja i niska inflacija u zoni evra.

Izvršni odbor je konstatovao da i dalje postoje rizici iz međunarodnog okruženja, koji su povećali osetljivost investitora prema ulaganjima u rastuća tržišta. Međunarodni tokovi kapitala zavisiće od karaktera monetarnih politika najvećih centralnih banaka, pre svega FED-a i Evropske centralne banke, kao i od geopolitičkih dešavanja.

Sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, s druge strane, doprineće smanjenju unutrašnjih i spoljnih neravnoteža i manjoj osetljivosti na uticaje iz međunarodnog okruženja, kao i održavanju makroekonomske stabilnosti, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 12. februara.


Do kraja januara tender za izbor privatizacionog savetnika za "Telekom"
Ministar privrede Srbije Željko Sertić danas je izjavio da će do kraja januara biti raspisan tender za izbor privatizacionog savetnika za "Telekom Srbije".

Sertić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za privredu kazao da će privatizacioni savetnik odrediti najbolji model za prodaju "Telekoma".

- Vlada Srbije u ovom trenutku ne razmišlja o prodaji manjinskog ili većinskog paketa akcija u "Telekomu" već želi da od eksperata na svetskom nivou dobije predlog šta je najbolje - istakao je Sertić. On je dodao da su ciljevi Vlade da se dobije dobra cena za akcije "Telekoma" i obezbedi dugoročan razvoj preduzeća.

Na sednici Odbora za privredu razmatrane su izmene Zakona o privrednim društvima koje se, kako je objasnio Sertić, donose da bi se "Telekomu" omogućilo da zadži 20% sopstvenih akcija.

Sertić je naglasio da izmene tog zakona neće imati retroaktivno dejstvo, pošto rok od tri godine za otuđenje više od 10% sopstvenih akcija za "Telekom" ističe 25. januara i ima dovoljno vremena da se zakon izmeni.

On je kazao i da pri prodaji sopstvenih akcija nema drugih preduzeća koja bi bila pogođena ranijim Zakonom o privednim društvima.

Izmenama Zakona o Fondu za razvoj, koje su takođe na dnevnom redu današnje vanredne sednice Skupštine Srbije, omogućava se da Fond garantuje sopstvenom imovinom za svoje obaveze.

- Izmene se rade na zahtev Međunarodnog monetranog fonda koji traži da država ubuduće ne garantuje za obaveze Fonda jer to utiče na fiskalnu stabilnost, odnosno povećava javni dug zemlje.


Er Srbija najbezbednija u regionu
Avio-kompanija Er Srbija svrstana je među najbezbednije prevoznike u regionu, prema oceni međunarodno priznatog sajta Erlajn Rejtings.

Prema rečima generalnog direktora srpskog avio-prevoznika, Daneta Kondića to je i bilo postavljeno kao najznačajniji prioritet kompanije.

Sajt Erlajn Rejtings dao je Er Srbiji šest zvezdica za kategoriju bezbednost i time je uvrstio među najbezbednije avio-kompanije u regionu, saopštilo je domaći avio-prevoznik i naveo da je Er Srbija dobila i pet zvezdica za ponudu proizvoda, što je takođe najviša ocena u regionu.

Er Srbija je popravila i unapredila kriterijum posmatranja i prvi put je sa statusa "Regional Carrier" (regionalni avio-prevoznik) prešala na status "Full-service Carrier" (avio-kompanija koja pruža pun dijapazon usluga).

Sistem ocenjivanja Erlajn rejtings uzima u obzir brojne faktore, počev od rezultata provera regulatornih tela u avio-industriji i vodećih sektorskih udruženja, uključujući kontrole vladinih organizacija, kao i dokumenta samih avio-kompanija.

Generalni direktor Er Srbije Kondić je, povodom najnovijeg uspeha kompanije, istakao da bezbednost postavljaju kao najznačajniji prioritet - od putnika u sedištima do zaposlenih na njihovim radnim mestima.

"Bezbednost je sastavni deo svih naših procedura i procesa i integrisana u sve što radimo", rekao je on i dodao da su u kompaniji posvećeni konceptu pružanja potpune usluge.

U Er Srbiji su, kako je ukazao, stavili naglasak na proizvode i usluge kao ključne faktore koji ih razlikuju od konkurencije.

"Naša Biznis klasa verovatno najbolje odslikava koliko smo posvećeni tome da budemo najbolji", rekao je Kondić i istakao da su počastvovani za odato priznanje u dve značajne komponente.

Internet sajt Erlajn Rejtings osnovan je kako bi na jednom mestu pružio sve značajne informacije koje se odnose na avio-kompanije. Osnovao ga je tim urednika iz oblasti avijacije koji su detaljno istražili gotovo svaku avio-kompaniju na svetu.

Njihov sistem ocenjivanja bezbednosti rangira avio-kompanije po sistemu dodeljivanja od jedne do sedam zvezdica, gde sedam predstavlja najvišu ocenu.

Internet portal trenutno procenjuje bezbednost 449 kompanija.

Pored toga, više od 230 aviokompanija koje prevoze više od 99 procenata putnika se takođe procenjuje kroz proizvod koji pružaju, sa različitim sistemom ocenjivanja koji se primenjuje u tri kategorije: "Low-cost Carriers" (niskotarifne avio-kompanije), "Regional Carrier" (regionalni avio-prevoznik) i "Full-service carrier" (avioprevoznik koji pruža pun dijapazon usluga).

Er Srbija, koja je počela da radi kao nacionalni avioprevoznik krajem oktobra 2013. godine, leti do više od 40 destinacija u Evropi, Mediteranu i Bliskom istoku sa matičnog međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla Beograd", kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju.

Nudi i prekookeanske letove do Azije, Australije i Južne i Severne Amerike u saradnji sa kod šer partnerima i kompanijom Etihad ervejz, svojim akcionarom sa 49 procenata vlasničkog udela.

Avio-kompanija trenutno ima flotu od deset uskotrupnih i pet turboelisnih aviona.


Key Policy Rate Kept at 8 Percent
At its meeting today, the NBS Executive Board decided to keep the key policy rate at 8 percent.

In making this decision, the Executive Board was guided by the fact that y-o-y inflation continues to move below the lower bound of the target tolerance band, reflecting largely the factors with a temporary disinflationary effect, such as low prices of primary agricultural commodities, a sharp fall in oil prices and weak administered price growth. Y-o-y core inflation, which measured 2.3% last December, approached the lower bound of the target tolerance band, attesting to the short-term disinflationary effect of the said factors.

In the Executive Board’s best collective judgement, inflation will return within the target tolerance band (4±1.5%) around mid-year as a result of past monetary policy measures, gradual weakening of the disinflationary effect of low food production costs and the anticipated adjustment of administered prices. Depressed domestic demand and low euro area inflation will help keep domestic inflation low and stable in the medium run.

The Executive Board stated that the risks from the international environment, which have heightened investor risk aversion to emerging markets, persist and that international capital flows in the coming period will depend on the character of monetary policies pursued by the leading central banks, notably the Fed and the ECB, as well as on geopolitical events.

The Executive Board concurred that the implementation of fiscal consolidation measures and structural reforms in Serbia, on the other hand, will contribute to the reduction of internal and external imbalances and lesser sensitivity to developments in the international environment, as well as to maintaining the country’s macroeconomic stability.

The next rate-setting meeting will be held on 12 February.


PKS: Germany's Toennies to open firm in Serbia by week's end
The German company Toennies, Europe's largest private meat producer, will establish a firm in Serbia by the end of this week, the Serbian Chamber of Commerce (PKS) said on Thursday.

During today's meeting, a Toennies delegation talked with representatives of relevant institutions and the PKS about the realization of business plans, reads the release.

Ulrich Greve, a representative of Toennies, said that after opening the firm, the Group plans large investments.

Major investments in pig farms, facilities for producing animal feed lie ahead of us. After reaching the required standard of primary production, we will invest in a meat processing plant that will meet Toennies standards for domestic, regional and world markets. One of our strategic objectives is also collaboration with suppliers from Serbia and knowledge transfer to Serbian producers, he said.

PKS President Marko Cadez noted that investments of this company are of strategic importance for ensuring a recovery of the domestic meat production, technological upgrade, higher competitiveness of Serbia's agriculture industry, involving Serbian producers into the Toennies supply chains, and increasing Serbian exports.

“The Toennies farms and facilities will become, I am sure, a model for building and modernizing the existing plants in Serbia,” Cadez said.

President of the German-Serbian Business Association Ronald Seeliger, and representatives of the Delegation of the German Economy to Serbia also took part in the meeting at the PKS on Thursday, reads the release.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta