Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija napredovala za 32 mesta na listi Svetske banke
Na novoj "Duing listi" Svetske banke Srbija se danas nalazi na 59. mestu, što je napredak za 32 mesta, u odnosu na prošlu godinu i pokazatelj da Srbija pruža ozbiljan i siguran poslovni ambijent, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vucić.

Vučić je na sastanku ruskih i srpskih privrednika u Moskvi istakao da u taj napredak čak nije ni obuhvaćen deo reformi koji je urađen u poslenjem periodu.

"To je važna vest, ne samo za građane Srbije, već i za one koji žele da dođu u Srbiju i investiraju, jer mogu da računaju na ozbiljan i siguran poslovni amnbijent, gde se investicija isplati i gde mi garantujemo sigurnost ulaganja", poručio je Vučić.

On je podsetio da je prošle godine Srbija imala pad od 15 mesta na "Duinglisti", ali da je ove godine postignut najveći napredak od svih zemalja.

"To znači da smo mnogo toga radili i uradili i to će biti jasan signal svim investitorima, da je Srbija danas sigurno mesto za investiranje i sigurnost njihovog ulaganja", rekao je Vučić.

On je dodao da je želja Vlade Srbije da naša zemlja bude u prvih 40 zemalja u svetu.

"I kada budemo u toj superligi, onda ćemo moći da kažemo da će Srbija uspeti da obezbedi dovoljno investicija i dodatno pobedi nezaposlenost i zaposli značajno veći broj ljudi", zaključio je Vučić.


Sporazum Sberbanke sa NIS-om i Energoprojektom
U okviru srpsko-ruskog poslovnog foruma u Moskvi, Sberbank Srbija potpisala je sporazume o saradnji sa kompanijama NIS i Energoprojekt Holding.

Cilj sporazuma je unapređenje i jačanje strateške saradnje sa tim kompanijama, navodi se u saopštenju Sberbanke Srbija.

Ta ruska banka odobrila je garancijski potencijal za Energoprojekt u iznosu od 50 miliona evra, objavljeno je na potpisivanju tih dokumenata u Moskvi.

"Realizacija ovih značajnih sporazuma daće veliki podsticaj saradnji između Sberbank i ove dve kompanije, a dodatne pogodnosti koje je banka za njih obezbedila imaju za cilj da podrže njihov dalji razvoj i sve buduće poslovne uspehe," rekao je predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija i jedan od potpisnika sporazuma Valerij Ovsjannikov.

S obzirom na to da sve tri potpisnice ova dva sporazuma zauzimaju istaknuto mesto na tržištu Srbije, verujemo da će naša uzajamna saradnja imati pozitivnog efekta i na privredu čitave zemlje“, rekao je Ovsjannikov.

Na srpsko-ruskom poslovnom forumu u Moskvi, koji se održava u okviru posete delegacije Srbije Rusiji, učestvuje oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 kompanija iz Rusije.


Vucic: Serbia climbs 32 positions in WB rankings
Serbia now ranks as No. 59 in the World Bank Ease of Doing Business list, up by 32 positions compared to last year, which is an indicator that Serbia provides a safe business environment, Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic said Tuesday.

The score did not even take into account the reforms carried out in the most recent period, Vucic pointed out at a meeting with Serbian and Russian businessmen in Moscow.

"This is important news, not only for the citizens of Serbia, but also for those who want to invest in the country, because they can count on a serious and safe business environment," said Vucic.

Stressing that Serbia made the strongest progress of all countries, Vucic added that the government of Serbia will strive to further improve its ranking and enter the top forty in the world.


Prodate državne obveznice za 50 miliona evra
Uprava za javni dug Srbije prodala je danas sve ponudjene petogodišnje obveznice denominovane u evrima ukupne vrednosti 50 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija.

Zapisi su prodati po stopi prinosa od četiri odsto godišnje, a na naplatu dospevaju 29. oktobra 2020. godine.

Ukupan obim tražnje bio je 135,9 odsto obima emisije, odnosno 67,9 miliona evra.

Naredna aukcija državnih hartija od vrednosti zakazana je za 5. novembar, kada će na prodaju biti ponuđeni tromesečni zapisi ukupne vrednosti tri milijarde dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta