Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Privreda Srbije porasla 2,0 odsto u trećem kvartalu
Realni rast bruto domaćeg perioda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2015. iznosio je dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine, prema danas objavljenoj fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Obračun kvartalnog BDP za treći kvartal 2015. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja metodom deflacije, biće objavljen 30. novembra 2015. godine u saopštenju Kvartalni BDP u Republici Srbiji,navodi se u saopšstenju RZS.


Na prodaju 53,6% kapitala "Mostogradnje"
Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za prodaju kapitala građevinskog preduzeća "Mostogradnja AD" iz Beograda. Kako je navedeno, prodaja će se obaviti metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, a predmet prodaje čini 53,61679% ukupnog kapitala subjekta privatizacije.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 6. avgusta 2015. godine donela Zaključak o uslovnom otpisu duga kojim su državni poverioci dužni da "Mostogradnji AD" otpišu dug sa stanjem na dan 31. decembra poslednje poslovne godine, ako se u postupku privatizacije proda kapital Subjekta privatizacije.

Početna cena kapitala koji se nudi na prodaju iznosi 2.915.186,49 EUR.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 3. decembra 2015. godine do 14 časova. Otvaranje ponuda zakazano je za 7. decembar 2015. godine u 12 časova, u prostorijama Agencije za privatizaciju.


"Elektroprivreda Srbije" dobila 200 mil EUR kredita od EBRD
Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je "Elektroprivredi Srbije" zajam od 200 mil EUR, a ugovor o tom kreditu je potpisan danas, saopšteno je iz EBRD.

- Ovaj zajam sa državnom garancijom će pomoći EPS-u da restrukturira svoje bilanse, oporavku od posledica katastrofalnih poplava koje su zadesile Balkan 2014. godine, a takođe će pomoći da EPS ostvari svoje dugoročne razvojne ciljeve kao što su komercijalizacija, rast standarda korporativnog upravljanja i poboljšanje energetske efikasnosti - piše u saopštenju.

Finansiranje EBRD-a će, kako je navedeno, podržati dalje reforme u energetskom sektoru Srbije i pomoći da se ostvari liberalizacija energetskog tržišta što je važan preduslov za ulazak u EU. Investicija će poboljšati i regionalnu integraciju Zapadnog Balkana preko stimulisanja međugranične distribucije i trgovine električnom energijom.

Ministar za energetiku i rudarstvo Srbije Aleksandar Antić rekao je da je ovo veoma važan korak za Srbiju.
- Zahvalni smo što je EBRD preuzela aktivnu ulogu u pružanju podrške EPS-u, zajedno sa Svetskom bankom i MMF - rekao je Antić.

U saopštenju je navedeno da je program veliki deo šireg plana srpskih institucija za fiskalnu konsolidaciju.

- Verujemo da će ovaj kredit učiniti EPS efikasnijim, da će kompanija biti modernizovana, a drago nam je i što poboljšavamo standarde zaštite životne i društvene sredine i korporativnog upravljanja. Vidimo veliki potencijal da se EPS razvije kao komercijalna kompanija i važno je da nastavi sa sprovodenjem reformi s kojim se započelo u prethodnih godinu-dve - rekla je Nandita Paršad, direktor EBRD za sektor energetike.

Danijel Berg, direktor EBRD za Srbiju, rekao je da je EPS morao hitno da odgovori na prošlogodišnje katastrofalne poplave istorijskih razmera koje su zadesile Srbiju.

- EPS je zbog poplava bio pod velikim pritiskom. Nadamo se da je ovaj zajam poslednji korak u EPS-ovom oporavku od šteta nacinjenih poplavom i da će refinansiranjem dugova, u koje je tom prilikom EPS morao da uđe, rukovodstvo biti u poziciji da ubrza sa sprovodenjem vizije kojom će EPS postati efikasnija kompanija - dodao je Berg.

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović zahvalio se direktorima EBRD-a, koji su, kako je rekao, dugogodišnji partneri.
- Puno rada je pred nama, ali želimo da od EPS-a napravimo modernog, efikasnog i konkurentnog regionalnog lidera u energetskom sektoru - rekao je Obradović

Od početka rada u Srbiji, EBRD je investirala preko 4 mlrd EUR u preko 190 projekata. Investira u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.


EPS gets EUR 200 million loan from EBRD
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is supporting a comprehensive reform programme for the power sector in Serbia by extending a €200 million restructuring line to Elektroprivreda Srbije (EPS), a state-owned utility that generates, distributes and supplies electricity across the country, the EBRD has said in a release.

- This sovereign-guaranteed loan will help EPS restructure its balance sheet and support its recovery after the devastating aftermath of the Balkan floods in 2014. It will also help the company reach long-term development objectives such as commercialisation, raising standards of corporate governance and improving energy efficiency - the release reads.

The EBRD’s financing will support further reforms in Serbia’s energy sector and will help achieve energy market liberalisation, an important condition for EU accession. It will also deepen regional integration in the Western Balkans by stimulating cross-border energy distribution and trade.

Aleksandar Antic, Serbia’s Minister of Energy and Mining, said: “This is a very important step for Serbia. We are grateful to the EBRD for taking such active role in providing support to EPS, alongside the World Bank and the IMF.”

The release also reads that the programme is a major part of a wider fiscal consolidation drive by the authorities of Serbia.

- We believe our financing will make EPS more efficient. We are pleased to be working on the modernisation of the company, increasing environmental and social standards and corporate governance. We see a lot of potential to further develop EPS as a commercial company and it is important EPS continues to implement the reforms started over the past year or two - said Nandita Parshad, EBRD Director Power and Energy.

- EPS needed to respond urgently last year to the unprecedented and catastrophic floods which hit Serbia. This put huge strains on EPS and we commend the resilience demonstrated by the company and management at that time. This loan is hopefully the final step to help EPS recover from the damage and by re-financing liabilities taken at the time, management will be in a position to press forward with a vision for a more efficient company - added Daniel Berg, EBRD Director for Serbia.

- We’re delighted to be working with our long-standing partner EBRD. A lot of hard work lies in front of us, but we are committed to making EPS a modern, efficient and competitive regional leader in the energy sector - said Aleksandar Obradovic, General Manager of EPS.

Since the start of its operations in Serbia, the EBRD has invested over €4 billion in over 190 projects across the country. The Bank invests in the financial sector, industry, commerce, agribusiness, energy and infrastructure.


Rok za privatizaciju medija ističe u subotu u ponoć
Rok za privatizaciju medija ističe sutra u ponoć, a do sada je kupce našlo 35 medija od 50 ponuđenih u javnim nadmetanjima, dok je potpisano 19 ugovora o prodaji.Uoči isteka roka neizvesno je kakav će biti dalji tok privatizacije za medije koji nisu prodati, među kojima su i veliki mediji poput novinske agencije Tanjug i novosadskog Dnevnika, s obzirom na različita tumačenja raspodela akcija u Ministarstvu kulture i Agenciji za privatizaciju.

Bivši direktor RTV Vranje Zoran Veličković 29. oktobra je na panelu o privatizaciji medija podsetio na problem ovog medija, koji je odlučio da bez prodaje na javnim nadmetanjima krene u podelu akcija, ali su zaposleni dobili samo 30 odsto akcija, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, a ne celokupan kapital u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

On je, kako je prenelo Udruženje novinara Srbije, rekao i da nije jasno definisano šta se podrazumeva pod završetkom privatizacije medija, navodeći da je za raspodelu akcija potrebno po zakonu najmanje 65 dana i dodatnih 30 dana za formiranje novog privrednog društva i preregistraciju u Agenciji za privredne registre.

Za podelu akcija u manjim medijskim firmama problem će predstavljati i pravilo da akcije mogu dobiti samo oni koji nisu iskoristili pravo na besplatne akcije javnih preduzeća, jer se može dogoditi da niko nema pravo na akcije svoje medijske kuće, a UNS je kao primer ranije naveo Radio Požarevac u kojem je ostalo pet zaposlenih od kojih niko nema pravo na akcije.

Nakon okončanja drugog kruga prodaje za većinu medija pojavili su se zahtevi za raspisivanje i trećeg kruga, ali je tu mogućnost dobio samo novosadski Dnevnik, koji ni u trećem krugu nije našao kupca.

Radoica Milosavljević, član SPS-a iz Kruševca, kupio je najviše medija osam, među kojima su radio-televizije iz Kragujevca, Kruševca, Pančeva, Dimitrovgrada, Brusa i Krušvca, a kablovsko-televizijski operater Kopernikus, koji se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije povezuje sa SNS-om, kupio je tri medija.

Pored biznismena i medijskih kuća, među kupcima medija u Srbiji su i neki potpuno neočekivani, pa je tako list Pančevac prodat Auto centru Zoki, a IPC iz Kule Radovanu Kovaču koji je po pisanju Novosti vlasnik firme za ćišćenje i održavanje poslovnih prostorija i veleprodaju ugostiteljske opreme Herero. Ova dva ugovora su i potpisana.

Portal Južne vesti postavio je pitanje regularnosti privatizacije Niške televizije, budući da su taj medij kupile Narodne novine koje su u 2014. kako se navodi 70 odsto prihoda dobile od države, a potencijalni kupci u privatizaciji moraju da dostave i izjavu da se ponuđač ne finansira ni delom ni u celosti iz javnih prihoda.

Koalicija za nadzor javnih finansija u oktobru je ukazala da detaljna pravila privatizacije, odnosno Uputstvo za ponuđače, nisu smela biti tajna i da su poreski obveznici čijim novcem su građena i održavana imali pravo da znaju i pravila prodaje.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta