Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BIP može da radi kao da stečaja nije bilo
Privredni apelacioni sud ukinuo je presudu Privrednog suda kojom je proglašen stečaj u Beogradskoj industriji piva i predmet je vraćen na ponovno razmatranje.

Mali akcionari najavili da borbu za opstanak firme nastavljaju na dva fronta - putem pravosudnog sistema i na ulici.

Mi smo zadovoljno odlukom Privrednog apelacionog suda i smatramo da je ona ispravna i pravedna.

Očekujemo da će Privredni sud u novoj proceduri poništiti odluku o stečaju BIP-a jer za to ne postoji nijedan ekonomski razlog te da će fabrika nastaviti da egzistira i proizvodi - kaže za Danas Vojislav Ćorović, predsednik udruženja "Novi akcionari BIP-a".

Prema njegovim rečima, Privredni apelacioni sud je poništio prvostepenu presudu nakon žalbe malih akcionara, zbog kršenja odredaba Zakona o stečaju.

"Mi smo od samog starta tvrdili da ne postoje zakonske osnove da se u BIP-u proglasi stečaj. Na sastanku koji smo imali sa premijerom Aleksandrom Vučićem u julu dogovoreno je da se učini sve da fabrika nastavi sa radom. To nije učinjeno već je proglašen stečaj. Mi smo digli svoj glas protiv toga i podneli žalbu nadležnom sudu i ona je usvojena. Za nas je to pokazatelj da smo bili u pravu. Isto tako smo uvereni da BIP može da opstane na tržištu. Ne mora da bude prvi proizvođač piva, kao nekada, ali treba da radi i zapošljava ljude jer za to postoji ekonomska osnova. Postoje strane kompanije koje su zainteresovane da kupe BIP, što je takođe dokaz da ne treba da ide u stečaj", navodi sagovornik lista.

On dodaje da mali akcionari nastavljaju svoju borbu za opstanak BIP-a "na dva fronta".

"Za očuvanje fabrike borićemo se sudskim putem dokazujući i dalje da je istina i pravda na našoj strani. Međutim nastavićemo i našu borbu na ulici, pa ćemo tako 18. novembra organizovati novi protest ispred Vlade Srbije. Zbog donošenja odluke o stečaju u BIP-u i drugih nezakonitih radnji tražimo smenu ili ostavku ministra privrede Željka Sertića i drugih odgovornih. Tražimo razgovor sa premijerom Vučićem na tu temu. Čujem da je ministar privrede izjavio da će novo suđenje biti organizovano u najkraćem mogućem roku. U kom svojstvu Sertić zakazuje suđenja i određuje kada će ona biti održana? Smatramo to potpuno neprihvatljivim jer je sudstvo nezavisno od izvršne vlasti", kaže Ćorović.

Branko Pavlović, privatizacioni savetnik i pravnik, ističe da odluka Privrednog apelacionog suda u potpunosti poništava proglašeni stečaj u BIP-u do donošenja nove odluke nadležnog sudskog organa.

"Nakon donošenja rešenja Privrednog apelacionog suda, BIP više nije u stečaju. To znači da fabrika može normalno da funkcioniše i da radnici dolaze na posao i proizvode pivo. To je moguće i u samom stečajnom postupku ako dozvole poverioci, odnosno ako ne donesu odluku da se ide u bankrotstvo. U konkretnom slučaju, nakon usvajanja žalbe malih akcionara, bilo kakva odluka poverilaca u smislu bankrotstva ili onemogućavanja normalnog rada fabrike je nemoguća. Situacija je takva kao da BIP nikad i nije bio u stečaju", zaključuje sagovornik lista Danas.

Kontaktirali smo i Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju kako bismo saznali kako će te nadležne institucije reagovati na novonastalu situaciju. U Ministarstvu privrede nam je rečeno da ministar Željko Sertić ne može da nam odgovori za današnje izdanje lista zbog unapred zakazanih obaveza, a u Agenciji za privatizaciju nam je rečeno da će nas kontaktirali čim pribave tražene informacije.


"Air Serbia" i "Air Baltic" potpisale kod-šer sporazum
Nacionalna aviokompanija Republike Srbije "Air Serbia" i letonski nacionalni avio-prevoznik "Air Baltic" potpisali su kod-šer sporazum koji korisnicima njihovih usluga pruža nove pogodne mogućnosti za putovanja između Beograda i baltičkih prestonica Rige i Talina.

Po tom sporazumu, "Air Serbia" će dodati svoj "JU" kod na 47 letova nedeljno koje "Air Baltic" obavlja između Rige i Amsterdama, Berlina, Kopenhagena, Stokholma, Beča i Varšave, kao i između Talina i Beča, navedeno je u saopštenju iz kompanije "Air Serbia".

S druge strane, "BT" kod kompanije "Air Baltic" će se pojaviti na 56 letova nedeljno koje "Air Serbia" obavlja između Beograda i sedam ključnih gradova u Evropi - Amsterdama, Berlina, Brisela, Kopenhagena, Štokholma, Beča i Varšave.

Te konekcije će zajedno omogućiti putnicima da lete između glavnih gradova Estonije, Letonije i Srbije sa samo jednim presedanjem i istom kartom za celokupno putovanje.

- Naša kod-šer partnerstva predstavljaju kamen temeljac našeg poslovnog modela i sa nestrpljenjem očekujemo da uskoro poželimo dobrodošlicu gostima "Air Baltic"-a na našim letovima", rekao je povodom potpisivanje sporazuma generalni direktor kompanije "Air Serbia" Dane Kondić.

Generalni direktor kompanije "Air Baltic" Martin Gaus (Martin Gauss) podsetio je da su domaća tržišta tog avio prevoznika Letonija, Estonija i Litvanija i da ta kompanija brojnim svakodnevnim letovima povezuje baltičke prestonice sa značajnim centrima.

- Na ovim čvorištima se sastajemo sa našim partnerskim avio-kompanijama koje prevoze naše putnike do i iz gotovo svih aerodroma na svetu. Drago nam je što ćemo biti u prilici da se udružimo sa "Air Serbia"-om i da zajedno unapredimo veze između Beograda i prestonica baltičkih država - rekao je Gaus.

U saopštenju se ističe da putnici mogu da rezervišu mesta na kod-šer letovima putem veb sajta kompanije "Air Serbia" www.airserbia.com, kao i preko turističkih agenata ili u bilo kojoj poslovnici te kompanije.


Agreement with China on Zelezara in late November
Serbian Economy Minister Zejko Sertic stated on Tuesday that the memorandum with Chinese company HBIS which is interested in purchasing Zelezara Smederevo steel plant would be signed in late November, during the visit of Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic to China.

Negotiations are underway and I hope that we will have very clear and tangible results concerning the matter in the next few weeks and that we would be able to sign the memorandum during the prime minister-s visit to China, Sertic told reporters after the opening of the Belgrade Furniture Fair.

Asked about the partnership model in question, the minister said that this is a classic privatisation case.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta