Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U izgradnji pruge Beograd-Budimpešta 46% biće srpska roba i rad
Okvirnim sporazumom za izgradnju pruge Beograd-Budimpešta koji je potpisan između Srbije i Kine predviđeno je učešće od 46% za na naš rad i našu robu, a 54% na kinesku robu, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da još nije usaglašena cena.

- Još oko cene treba da se usaglasimo. Verujem da ćemo sutra u razgovorima sa (premijerom) Li Kećangom moći da približimo te stavove oko celog projekta - naveo Vučić i dodao da su jasni uslovi kredita kineske Eksim banke za finansiranje izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, sa godišnjom kamatom do 2%.

On je kazao da je Srbija, kada je reč o planskoj dokumentaciji za izgradnju pruge od 10 do 11 meseci ispred Mađara i da će ranije krenuti u taj posao.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Kini razgovarala sa predstavnicima najvećih kineskih kompanija i da je ponosan na Srbiju zbog tretmana koji je imala u Kini, gde je održan Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srbije ne samo što su uspeli da razgovaraju sa najvišim zvaničnicima već će imati i niz bilateralnih kontakata, gde će to "biti i bolje naznačeno".

Premijer je rekao i da je bilo razgovora sa predstavnicima kineskih kompanija sa kojima Srbija već sarađuje, kao i sa onima sa kojima bi trebalo da se nastavi saradnja.

Vučić je naveo da je danas bilo razgovora da predstavnicima kompanije za izgradnju puteva i mostova CRBC o izgradnji deonica Koridora 11.

- To je trasa Surčin-Obrenovac u dužini 17,8 kilometara, u vrednosti oko 209 miliona zbog izgradnje novog mosta na Savi, plus 350 miliona za deonicu Čačak-Požega, čime bismo najveći deo Koridora 11 završili. To predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju i za njenu infrastrukturu - dodao je on.

Vučić je kazao da su bili posebno značajni razgovori sa kompanijom HBIS koja je zainteresovana za "Železaru Smederevo" i zamenikom guvernera pokrajine Hebej sa severa Kine.
- Oni su najveći proizvođači čelika u vreme kada cena čelika pada u svetu. Za nas je to spasonosno rešenje. Izvanredna je stvar što su oni toliko zaintresovani za "Železaru". Potpisaćemo prvi akt koji je suštinski za preuzimanje "Železare" - naveo je on i naglasio da je to od ključnog strateškog interesa za razvoj Srbije.


Construction of Belgrade-Budapest railroad starts in 2015
Construction of the fast railroad between Serbia and Hungary is starting this year, Chinese Prime Minister, Li Keqiang has said today at the Summit in China. In his addressing at the beginning of the fifth summit of China and CEE countries, Li said that the railroad is a connection which will decrease time for more than a half current time essential to get from Belgrade to Budapest, Blic reports.

Railroad should be completed in two years.

Chinese Prime Minister said that this year China is on the track to achieve targeted economic growth of 7%. Li added that economy is suffering adaptation so that sustainable mid-term growth would be achieved.

Today, as of today Chinese town Suzhou is hosting the summit of China and 16 CEE countries’ leaders , where Aleksandar Vucic, the prime minister of Serbia is participating as well.

The prime minister said for RTS that Summit is a huge opportunity and that Serbia is a country which is signing the biggest number of agreements at the summit in the fields of energy, road and railway infrastructure, agriculture and tourism.

Reuters states that China is exploring options for set up of mutual multilateral financial institution with CEE countries as well as a mutual fund where foreign currencies would be provided in yuans.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta