Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Preduzeće Prva petoletka-Delovi prodato za 2,2 miliona evra
Preduzeće Prva petoletka Delovi prodato je za 2,2 miliona evra konzorcijum koji čine Fabrika nameštaja Numanović SNS i Pejić turs iz Novog Pazara, saopštila je danas Agencija za privatizaciju.Početna cena 70 odsto kapitala tog društvenog preduzeća bila je nešto veća od 292.000 evra, a kako je pristiglo više od jedne ponude, kupac je odredjen nakon javnog nadmetanja.

"Početna cena na javnom nadmetanju bila je 315.000 evra, a kao pobednik konzorcijum Fabrike nameštaja Numanović SNS i Pejić tursa se obavezao da će za kupovinu ovog preduzeća isplatiti 2,2 miliona evra u gotovini", rečeno je radiju Sto plus u Agenciji za privatizaciju.

Pre konačnog zaključenja ugovora o prodaji, Agencija za privatizaciju će morati da dobije pozitivno mišljenje Uprave za sprečavanje pranja novca.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Fabrika nameštaja Numanović SNS osnovana je 2014. a njen vlasnik je Sead Numanović. Zapošljava 85 radnika, a prošlu godinu su završili u plusu 50 miliona dinara.Turističku agenciju Pejić turs osnovao je Murat Pejić 2003. godine. Trenutno zapošljava 35 radnika, a prema finansijskom izveštaju objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre prošle godine je imala dobit od preko 61 miliona dinara.

Pogon trsteničke Prve petoletke u Novom Pazaru ima 26 radnika, a u vlasništvu te fabrike je, osim hale i 40 mašina starih preko 30 godina, i oko četiri hektara gradjevinskog zemljišta.

Fabrika Prva petoletka Delovi prodata je iz trećeg pokušaja, nakon što je početna cena smanjena sedam puta u odnosu na početnu i pošto se odustalo od uslova da kupac mora da se bavi metalo-preradjivačkom delatnošću.

Prvi oglas za prodaju tog preduzeća raspisan je maja ove godine, a početna cena je tada bila preko 2,1 milion evra.


Srbija najbrže rastuće tržište avio saobraćaja u Evropi
Međunarodna asocijacija vazdušnog transporta (IATA) saopštila je da je inovirala prognozu rasta broja putnika, te da do 2034. godine očekuje 7 milijardi putnika na globalnom nivou, odnosno prosečni godišnji rast od 3,8%.

Kako je objavio portal "EX-YU Aviation News", ovo je više nego duplo u odnosu na 3,3 milijarde putnika zabeležene prošle godine i tačno duplo više u odnosu na 3,5 milijardi putnika koji se očekuju ove godine. IATA prognozira da će Srbija postati najbrže rastuće tržište u Evropi u narednih 20 godina sa prosečnom stopom rasta od 7-8%, duplirajući broj putnika u svakoj dekadi. Na globalnom nivou, očekuje se da će Srbija biti peto tržište po stopi rasta, a ispred nje je nekolicina afričkih zemalja.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je zabeležio rast broja putnika od 105% u proteklih 10 godina, što daje prosečnu stopu rasta od 9%. Prošle godine ova vazdušna luka je povećala broj putnika za 1,1 milion (rast od 31%), dok se ove godine očekuje rast do 5%. Globalno posmatrano, Evropa će imati najslabiji rast u narednih 20 godina od 2,7%, ali će broj putnika biti uvećan za 591 milion. Ukupno tržište iznosiće oko 1,4 milijarde putnika.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta