Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Obustavljen stečaj u "Beohemiji-Inhem"
Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o usvajanju unapred pripremljenog plana reorganizacije i obustavljanju stečaja u zrenjaninskoj kompaniji "Beohemija – Inhem", saznaje "Dnevnik". Sudija Milan Pajtašev potvrdio je juče za naš list da je održano ročište radi razmatranja i glasanja o planu reorganizacije, koji je podneo menadžment fabrike za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata.

- U svim klasama, s ubedljivom većinom, poverioci su izglasali plan reorganizacije, tako da nije preostalo ništa drugo nego da bude doneto rešenje o obustavljanju stečaja - ističe Pajtašev, uz napomenu da su na ovu odluku uložene dve žalbe poverilaca, koji se nisu složili sa planom reorganizacije, i da će o njima odlučivati apelacija.

Na naše pitanje ko će kontrolisati da li se predloženi način reorganizacije "Beohemije – Inhem" odvija po zacrtanom planu, sudija Pajtašev je odgovorio da je samim planom predviđeno formiranje tela, u kojima će sedeti poverioci, mahom predstavnici banaka, koji će se time baviti.

Poslovodstvo "Beohemije - Inhem" je prošle godine predložilo pokretanje stečajnog postupka u fabrici kako bi bili prevaziđeni ozbiljni poslovni problemi u koje je zapao proizvođač poznatih robnih marki, kao što su "spin" i "duel". Upozoravano je da bi, u slučaju da ne bude izglasan unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji je u međuvremenu par puta dorađivan, postojala realna opasnost da pogoni stanu sa radom i da se proglasi bankrot preduzeća, kao i da imovina bude rasprodata da bi bila namirena potraživanja poverilaca.

Kako ova firma u većinskom vlasništvu beogradskog biznismena Željka Žunića duguje bankama, državi, dobavljačima i zaposlenima ova firma, blizu 28,7 milijardi dinara, i da je dug potpuno nesrazmeran vrednosti imovine od 1,3 milijarde, jasno je da poveriocima više odgovara da fabrika nastavi sa radom. Jer, ukoliko bi bankrotirala, poverioci bi bili namireni rasprodajom njene imovine, što znači da bi mnogi među njima ostali "kratkih rukava".

Mnoge je, inače, iznenadila vest o poslovnim nedaćama firme o kojoj se do tada govorilo samo u superlativima. Kad je nastupila kriza "Beohemija - Inhem" je morala da se finansira iz skupih kratkoročnih kredita, poveća rabate trgovini, produži rokove plaćanja… Stoga i ne čudi da su brojne banke upravo najveći poverioci, a među njima prednjači Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj.


Bankrupcty procedure at Beohemija-Inhem halted
Trade court in Zrenjanin made a decision on adoption of prepack plan and bankruptcy procedure halt in Zrenjanin-based Beohemija – Inhem, Dnevnik finds out. The judge Milan Pajtasev confirmed yesterday that the hearing was held for consideration and voting over prepack plan which the management of the plant for production of powder and liquid detergents submitted.

When asked who will control whether the proposed reorganization method of Beohemije – Inhem is in line with the defined plan, the judge Pajtasev replied that the plan itself implies set up of the body where trustees, mainly bank reps will sit and deal with it.

Since the company which Belgrade’s businessmen, Zeljko Zunic, owns, has debts towards the banks, state, suppliers and staff, nearly RSD 28,7 billion and that debt is not proportional at all to the value of the property of 1,3 billion, it is clear that it is more convenient for trustees if the plant continues working. If it would go bankrupt, trustees would be settled through property sale which means that many of them would not get it.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta