Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EPS akcionarsko društvo već u 2016.
Elektroprivreda Srbije će već naredne godine funkcionisati kao akcionarsko društvo, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

Prema njegovim rečima, sprovešće se i reorganizacija Srbijagasa koji ima gubitak veći od milijardu evra.

EPS je već dobio program rada za restrukturiranje i do juna će biti završena neophodna korporativna i pravna dokumenta za taj proces, rekao je Sertić podsetivši da je već smanjen broj direktora u tom preduzeću.

Prema njegovim rečima, više od 15 preduzeća EPS - a biće objedinjena na dva, a jedno će biti formirano u najbržem roku.

"Ideja je da već sledeće godine imamo EPS kao akcionarsko društvo podeljeno po svim segmentima, funkcionalno i operativno, i od tog memonta bi mogli da razmišljamo o eventualnom strateškom partnerstvu ili nekim drugim partnerstvima", kazao je ministar privrede novinarima na Kopaonik biznis forumu.

On je naveo da je Srbijagas veliki problem, koji mora da se rešava sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa MMF - om zbog dugova Srbijagasa iz prethodnog perioda.

"Jedna od najvažnijih stvari koje smo preduzeli je, takođe, korporativna reorganizacija, a druga da kompanije moraju da počnu da plaćaju gas. Srbijagas više ne može da bude socijalno preduzeće koje će pomagati drugim preduzećima", istakao je Sertić.

On je dodao da zato treba rešiti pitanje Petrohemije, Azotare, MSK, Železare i drugih preduzeća.


Najveći neto izvoznici FAS, Petrohemija i Jura
Fijat automobili Srbija, HIP Petrohemija i Jura korporacija najveća su tri neto izvoznika u Srbiji, pokazuje istraživanje Biznis info grupe o 100 najvećih srpskih izvoznika i uvoznika.

Od 100 najvećih izvoznika u Srbiji oko trećina je istovremeno i na listi 100 najvećih uvoznika, rečeno je na predstavljanju istraživanja na Kopaonik biznis forumu.


O strukturi našeg izvoza govori i očekivanje da će najveći izvozni adut i u narednom periodu biti kukuruz, maline, jabuke i bakar.


Prema listi 30 najvećih neto izvoznika, odnosno kompanija koje više izvoze nego sto uvoze, u 2014. godini, FAS iz Kragujevca je realizovao izvoz vredan 1,36 milijardi evra i uvoz od 929 miliona evra.


HIP Petrohemija iz Pančeva, koja je u restrukturiranju, imala je izvoz vredan 148, a uvoz 21 milion evra. Na trećem mestu je Jura korporacija iz Rače sa 119 miliona evra izvoza u prošloj godini i 42 miliona evra uvoza.


RTB invest je na četvrtom mestu, zatim Sojaprotein iz Bečeja, na šestom mestu je Hemofarm iz Vršca sa 149 miliona evra izvoza i 89 uvoza i na sedmom mestu je Jugoimport SDPR sa 67 miliona izvoza i 12 miliona evra uvoza.


Profesor na Univerzitetu Singidunum i na Fakultetu za finansije, ekonomiju i administraciju (FEFA) Zoran Jeremić je na prezentaciji istakao da će izvoz ubuduće biti jedina mogućnost opstanka.


"To važi i za kompletnu ekonomiju zemlje koja se mnogo više nego do sada mora orijentisati na izvoz", poručio je Jeremić.


"Đerdap" obara rekorde - U februaru proizvedeno 51% struje više od planiranog
U februaru HE "Đerdap 1" isporučila je 538,9 miliona kilovat-časova električne energije - 51% više od plana, koji je u drugom mesecu u godini iznosio 359 miliona kilovat-sati struje. Od početka godine, hidrocentrala kod Kladova proizvela je 1,1 milijardu kilovat-časova električne energije ili 57,4% više od plana za taj period.

Pri trenutnom dotoku od 7.500 kubika vode u sekundi, dunavska fabrika struje proizvodi dnevno 20 miliona kilovat-sati električne energije. To nagoveštava prebačaj i martovskog plana, jer je za realizaciju norme od 499 miliona, potrebno da moćne mašine dnevno isporuče 16 miliona kilovata struje.


Kravčenko: NIS nastavlja modernizaciju Rafinerije Pančevo
Naftna industrija Srbije (NIS) nastaviće u ovoj godini modernizaciju Rafinerije Pančevo, u šta će biti uloženo 300 miliona dolara, najavio je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Posao je već počeo, pre nedelju dana je na tenderu izabrana kompanija partner sa kojom treba da se uvede proces duboke prerade nafte u pančevačkoj rafineriji, a radi se o tehnologiji koksovanja, rekao je Kravčenko i najavio da ceo posao treba da bude završen početkom 2019. godine.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate poslovanja NIS-a u 2014. godini, za ovu godinu najavio i nastavak realizacije projekta Termoelektrane-toplane Pančevo u saradnji sa ruskim partnerom, u šta će biti uloženo 150 miliona evra i koja će biti završena do kraja 2017, kao i ulaganja u vetropark Plandište u saradnji sa partnerom iz Kine, u šta će biti investirano oko 150 miliona evra.

NIS će ulagati i Rafineriju baznih Novi Sad, koja će biti spasena, iako ima dosta problema sa tim projektom zbog zaostalih eksplozivnih naprava od NATO bombardovanja Srbije, rekao je Kravčenko i najavio investicije i u istraživanje i rast rezervi nafte, razvoj i modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu, kao i u nekoliko kogenerativnih postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Kravčenko je napomenuo da će ukupne investicije NIS-a u 2015. biti manje nego prethodnih godina i iznosiće najmanje 25 milijardi dinara, zbog spoljnih okolnosti, kao što su drastičan pad cena nafte na svetskom tržištu, pad vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar, sankcija uvedenih Gasprom njeftu, koji je većinski vlasnik NIS-a, dugova državnih kompanija prema NIS-u, kao i celokupnog pogoršanja ekonomskih prilika u zemlji i svetu.

Zato će NIS, kako je rekao, morati da nađe druge izvore finansiranja, kao što su partnerstva sa drugim kompanijama i novac od vraćanja dugova koje druge firme imaju prema NIS-u.

On je naveo da su investicije u 2014. iznosile oko 40 milijardi dinara i da su oko 30 odsto manje nego prethodne godine, zbog navedenih razloga, zbog kojih je i neto dobit kompanije u 2014. bila manja 42 odsto i iznosila je 27, 8 milijardi dinara.

Zahvaljujući povećanju efikasnosti unutar kompanije, NIS je uspeo da održi EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) na nivou od 63, 4 milijarde dinara, što je osam odsto manje nego prethodne godine.

Kravčenko je naveo da su u prošloj godini povećana i izdvajanja NIS-a u budžet Srbije i da ona sada premašuju 15 odsto prihoda nacionalnog budžeta i ukupne poreske obaveze NIS-a su iznosile 136, 2 milijarde dinara.

Dugovanja državnih preduzeća prema NIS-u iznose 59 milijardi dinara, istakao je on i dodao da očekuje da će najveća stara dugovanja Petrohemije i Srbijagasa biti vraćena za 2,5 godine, jer je NIS sa državom sklopio Memorandum o vraćanju tih dugova, dok je polovina duga Er Srbije od 30 miliona evra već vraćena NIS-u, a druga polovina će biti do kraja marta.

Kravčenko je odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio da NIS planira da u narednih nekoliko meseci otpusti nešto više od 200 zaposlenih, koji su tehnološki višak i koji će dobiti 400 evra po godini staža, što je dvostruko više od otpremnine koju dobijaju radnici preduzeća u restrukturiranju.

On je podsetio da NIS zapošljava ukupno 11.000 ljudi, od kojih su njih 5.000 stalno zaposleni, a ostali su angažovani na lizing.

I ostale naftne kompanije u svetu su prinuđene zbog pogoršanja uslova na tržištu da smanjuju broj zaposlenih za čak 10 odsto, kazao je on i dodao da je to kod NIS-a prinudna i poslednja mera, koja se preduzima, jer će pre toga biti preduzete sve druge uštede i podizanje efikasnosti, kao i smanjenje broja stranaca menadžera za dodatnih oko pet odsto i prepuštanje tih pozicija menadžerima iz Srbije.

Kada je reč o ceni goriva, Kravčenko je rekao da to niko sa sigurnošću ne može da je prognozira, istakavši da je u biznis planu NIS-a cena nafte računata na 50 dolara za barel i da ako se zadrže takve cene nafte, neće doći do poskupljenja goriva u Srbiji.

NIS je, kako je istaknuto, u prošloj godini očuvao obim prodaje naftnih derivata od tri miliona tona, dok je udeo motornih goriva povećan na 58 odsto, a obim prerade bio je nešto viši i iznosio je 3,1 milion tona.

Kompanija je u 2014. povećala rezerve ugljovodonika za devet odsto u odnosu na prošlu godinu, a proizvodnja nafte i gasa u Srbiji bila je 1,59 miliona uslovnih tona, što je tri odsto manje nego prethodne godine.

Kravčenko je rekao i da neće biti povećanja izdvajanja NIS-a za sportske klubove u Srbiji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta