Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U maju za 77 preduzeća prestaje zaštita od naplate dugova
U maju prestaje da važi zaštita od naplate potraživanja za 77 od ukupno 144 preduzeća u restruktuiranju, najavio je danas direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

On, međutim, nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da li će ta preduzeća biti pošteđena od naplate dugovanja, ukoliko budu objavljeni pozivi za privatizaciju.

- Ja to sad ne mogu da kažem zato što zakon to sada ne predviđa. Ako budemo našli zakonsko rešenje da to uradimo, uradićemo - rekao je Šubara za RTS.

Prema njegovim rečima, od 144 preduzeća, koja su bila u restrukturiranju, oko 40 je predviđeno akcionim planom za stečaj, a 20 će biti pod specijalnim režimom.

Tokom maja će, kaže, biti objavljeni podaci za pomenuta 77 preduzeća u stečaju, za ona koja budu prikupiljena dokumentacija u skladu sa zakonom.


Todorić potpuno izašao iz otkupa voća i povrća
Hrvatski koncern Agrokor, vlasnika Ivice Todorića, napustio je posao otkupa voća i povrća u dolini Neretve, koji će da preuzme AgroFruktus grupa iz Donjeg Miholjca, u većinskom vlasništvu Denisa Matijevića.

Matijević je ovom akvizicijom AgroFruktus grupi, s listom od šest firmi u Hrvatskoj, Makedoniji i BiH dodao sedmu, Kor Neretvu, preneo je sajt poslovni.hr, navodeći da konkretni detalji o vrednosti transakcije još nisu saopšteni.

Todorić i Matijević sarađuju duže od decenije, proteklih godina bili su partneri u više projekata od kojih je AgroFruktus najznačajniji.

Agrokor se okrenuo novom poslovnom konceptu u kome nastavlja proizvodnju povrća u Belju i Vinkovcima, ali više ne otkupljuje, dok je Matijević preduzetničku strategiju zacrtao upravo na ukrupnjavanju tog sektora, pa je nakon preuzimanja AgroFruktusa u portfelj stavio i Kor Neretvu.

Ovim poslovnim potezom, AgroFruktus postaje najveći proizvodač i otkupljivač voća i povrća na hrvatskom tržištu budući da sarađuje i sa oko od 3.000 kooperanata od kojih godišnje otkupi više od 100.000 tona voća i povrća, a raspolaže sa 90.000 tona rashladno-skladišnih kapaciteta.

AgroFruktus izvozi u Australiju, Kanadu, SAD, Švajcarsku, Nemačku, Sloveniju, BiH, Srbiju, Libiju i Izrael.

U proteklih 15-ak godina u skladišta i hladnjače, kao i u opremu za pakovanje i preradu, raspoređenih od Slavonije do Istre, investirano je oko 500 miliona kuna (66 miliona evra).


PKB će biti prodat do kraja godine
Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) iz Padinske Skele biće do kraja godine prodat strateškom partneru po principu prodaje imovine, izjavio je u ponedeljak pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević.

"Privatizacija PKB-a će podrazumevati prodaju zemljišta, ali uz obavezu preuzimanja i odredjenih uslova, a to je da se zadrži kontinutet proizvodnje poljoprivredne delatnosti u odredjenom periodu, odredjeni broj radnika, a tražiće se jaka bankarska garancija kako bi se obezbedili jaki investitori", kazao je on.

Milosavljević je na Trgovinsko-investicionom forumu Beograd-Šangaj održanom u Privrednoj komori Beograda naglasio da novi vlasnik PKB-a neće naslediti bilo kakve obaveze iz prethodnog perioda poslovanja korporacije.

On je dodao da je PKB najatraktivnija kompanija za privatizaciju, jer je u neposrednoj blizini Beograda i raspolaže sa oko 30.500 hektara obradive površine, velikim brojem stočnih grla, a proizvodnja mleka iz PKB-a zadovoljava 10 odsto potreba tržišta Beograda za mlekom.

Direktor PKB-a Dragiša Petrović izjavio je ranije agenciji Beta da novom vlasniku kapitala te kompanije ne bi trebalo dozvoliti da dovede do uništenja stočnog fonda PKB-a i da bi on trebao da nastavi sa proizvodnjom mleka jer je PKB najveći proizvodjač mleka u Srbiji i da proizvodi 10 do 12 odsto mleka koje se u zemlji preradi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta