Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Energoprojekt is planning profit of EUR 276 m in 2015
The Executive Board at Energoprojekt holding adopted annual business plan which implies consolidated profit of EUR 276,2 m, gross profit of EUR 7,6 m and contracting new business of 279,5 mil EUR.

It was planned that local market participates in profit with 41%, and foreign with 59%. Last year, Energoprojekt generated consolidated profit of EUR 288,4 m while consolidated net profit totaled EUR 8,8 m. At the last share price of RSD 1.151, company market capital increase je totals RSD 12,6 billion (EUR 104,3 m).


Nemački "Tonnies" će graditi farmu u Zrenjaninu
Nemački proizvođač svinjskog mesa "Tonnies" gradiće u Zrenjaninu jednu od svojih pet planiranih farmi, a najverovatnije i prerađivački pogon, potvrdio je za "Danas" zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić koji kaže da je pred gradom novi investicioni ciklus.

- Dobra vest je da je nemački "Tonnies" odlučio da jedna od lokacija njegovih pogona bude u gradu Zrenjaninu, gde bi se gradila velika farma svinja. Paralelno pregovaramo da se pravi i velika klanica, koja bi bila pravi podsticaj za naše stočare a sigurno bi i zaposlila veliki broj Zrenjaninaca. Mislim da su ovo dobre vesti, kruna našeg rada na promociji industrijskih zona u prethodne dve godine. Sve odluke koje smo donosili, a ticale su se podsticaja za investitore, urodile su plodom. Industrijska zona "Ečka" uskoro će se puniti manjim i većim firmama, sve u cilju da se reši naš najveći problem, a to je nezaposlenost. Do sada kod nas u industrijskim zonama posluje 25 kompanija - objašnjava Janjić.

Prema njegovim rečima, razmišlja se i korak dalje, o stimulisanju individualne stambene gradnje, čime bi se u lokalnoj sredini uposlile građevinske firme. Gradu je u interesu da se pokrene gradnja stanova i porodičnih kuća. Jedan od bitnih uslova za poslovanje industrije, a tiče se nedvosmisleno i građana Zrenjanina, jeste kvalitetna pijaća voda. Na ovaj dugogodišnji zahtev nadovezuje se problem sa kvalitetom domaćeg gasa, koji je slabiji od uvoznog.

- Rešićemo decenijski problem pijaće vode u ovoj godini, što nije samo problem kod nas, već je kvalitet vode problematičan na većem delu teritorije Vojvodine. Dakle, zdravu pijaću vodu rešiće ova administracija, na šta sam ponosan, a samim tim su se stekli bolji uslovi i za prerađivačku industriju. Što se tiče prirodnog gasa, to nije u našoj ingerenciji, ali mi ipak pokušavamo da nađemo rešenje - naveo je Janjić.

On dodaje da se na listi prioriteta gradske administracije nalazi obilaznica koja će rešiti problem sa teretnim saobraćajem. Od 2008. godine nije urađen ni jedan novi metar puta, ali su prethodne dve godine iskorišćene da se stvore uslovi za nastavak izgradnje obilaznice. Najveća investicija u celom projektu je most na Begeju, koji će finansirati Vlada Republike Srbije i to je ušlo u program za ovu godinu.


Odložen stečaj rudnika "Resavica" i RTB "Bor" na godinu dana
Tokom sastanka sa MMF-om Vučić je odlučio da RTB "Bor" i rudnik PEU "Resavica" stavi na spisak firmi čiji će period zaštite od naplate poverilaca biti zaštićen do godinu dana.

Vučić je poslušao rudare rudnika "Resavica" koji su ranije danas od njega tražili da poseti rudnike kako bi se upoznao sa nagomilanim problemima i pomogao da se spreči siguran stečaj.

Naime, sindikat JP PEU Resavica, koji objedinjuje devet jamskih rudnika uglja u Srbiji, uputio je danas pisani poziv premijeru Aleksandru Vučiću da poseti rudnike. Sindikalci su ukazali na problem tužbi rudara za smenski rad, koji su blokirali račun preduzeća, a istakli su da su neki "nesavesni" radnici počeli i da plene rudničku imovinu.

Reprezentativni sindikati pozvali su poslovodstvo i rudare da pronađu sporazumno rešenje kako ne bi došlo do prekida proizvodnje u rudnicima.


Sertić: Mira bank u Srbiji do kraja ove godine
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će Mira bank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) najverovatnije početi da radi u Srbiji ove godine, što će, istakao je, pomoći da privrednici te zemlje budu još bliži sa Srbijom.

Sertić je rekao da je Mira bank investicija iz UAE od 300 miliona dolara, i da će unaprediti privrednu saradnju i olakšati transakcije.

"Premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije čine sve da poslovni ambijent bude još bolji i da poslovi idu lakše, što će unaprediti saradnju sa Emiratima", rekao je Sertić na Poslovnom forumu Srbija - UAE održanom u Privrednoj komori Srbije.

Sertić je rekao da samo njegovo ministarstvo trenutno ima pet zakona u proceduri koji će na leto biti usvojeni, a sve u cilju da se poslovni ambijent u Srbiji poboljša.

Ističući koliko je saradnja Srbije i Emirata važna, Sertić se osvrnuo i na spajanje Etihada iz UAE i srpske aviokompanije Jat ervejza.

"Danas smo svi ponosni na zajednickcu kompaniju Er Srbiju, ne samo kada je reč o prevozu putnika i njihovom broju, već i to kako naši avioni izgledaju", kazao je ministar.

Sertić je naveo da je važno da Srbija bude dobar domaćin i da od toga imaju korist naše kompanije, ali i investitori koji ovde dolaze.

"A imaće korist ako smo korektni... sve što smo do sad uradili govori da imamo potencijal", rekao je Sertić.

Sertić je podsetio da je danas završni sastanak sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da u tom smislu mora da se vodi računa o ekonomskim performansama zemlje.

On je rekao da je za određene rezultate i MMF odao priznanje Vladi Srbije, ali da vlada takođe mora da vodi računa i o svojim građanima.

"Vlada radi odgovorno u interesu građana, ali i privrede i države, tako ćemo i dalje raditi", rekao je Sertić i ukazao da na saradnju sa UAE treba da budemo ponosni.


Delez razgovara s Aholdom o spajanju?
Lanci supermarketa, belgijski Delez (Delhaize) i holandski Ahold u početnoj su fazi pregovora o spajanju, objavio belgijski dnevnik Eho.

Dnevnik podseća da su ta dva distributera prehrambenih proizvoda već vodila takve razgovore u veoma poodmaklom fazi 2006. i 2007. godine, ocenivši da su promene nastale unutar dve grupe nakon tog perioda njih učinile komplementarnijim.

"Približavanje bi moglo da učini da nova grupacija postane lider ispred Kolrijta u Belgiji (Colruyt), dok je svaka od dve grupe veoma prisutna u SAD", istakao je analitičar Orel BGC.

Dnevnik smatra da spajanje ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem za konkurenciju u Belgiji, jer AH (Albert Heijn), ogranak Aholda, drži samo 30-tak prodavnica u toj zemlji, preneto je danas na veb sajtu votreargent.lexpreš.fr.


Referentna kamatna stopa smanjena na nivo od 6,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 6,5 odsto.

Odluku da smanji referentnu kamatnu stopu Izvršni odbor je doneo imajući u vidu kretanje inflacije ispod donje granice cilja, kao i dalje niske inflatorne pritiske. Takva kretanja rezultat su niske agregatne tražnje i izostanka većih troškovnih pritisaka, čemu doprinosi izuzetno niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda, ali i nizak rast regulisanih cena. Inflaciona očekivanja koja su stabilizovana u granicama cilja duže od godinu dana dodatno su snižena u poslednjih nekoliko meseci.

Izvršni odbor je konstatovao da su i kretanja u međunarodnom okruženju povoljnija i da se povećava globalna likvidnost usled kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, ali i odloženog povećanja referentne kamatne stope FED-a. Uz povoljnije cene sirovina i energenata, to doprinosi izvesnijem ekonomskom oporavku naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera i smanjuje rizike koji mogu doći iz međunarodnog okruženja.

Po oceni Izvršnog odbora, pozitivni efekti mera fiskalne konsolidacije, uz aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, potvrđuju usmerenost nosilaca ekonomske politike ka jačanju javnih finansija i obezbeđenju održivog oporavka domaće ekonomije. Istovremeno, time se stvara povoljnija percepcija investitora i povećava njihovo interesovanje za ulaganja u Srbiju.

Izvršni odbor je na današnjoj sednici usvojio i izmenu Odluke o kamatnim stopama Narodne banke Srbije, kojom je smanjen koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa ± 2,5 odsto na ± 2,0 odsto. Ta mera, po oceni Izvršnog odbora, treba da stabilizuje kamatne stope na međubankarskom novčanom tržištu.

Izvršni odbor je usvojio i majski Izveštaj o inflaciji, u kome su predočena aktuelna makroekonomska kretanja i mere monetarne politike. Izveštaj će biti predstavljen javnosti 20. maja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. juna.


Key Policy Rate Lowered to 6.5 Percent
At its meeting today, the NBS Executive Board lowered the key policy rate by half a percentage point, to 6.5 percent.

The Executive Board’s decision to cut the rate was taken in consideration of the fact that inflation is moving below the lower bound of the target tolerance band and that inflationary pressures are persistently subdued. These movements reflect low aggregate demand and the absence of major cost-push pressures in an environment of exceptionally low inflation abroad, low prices of primary commodities and weak growth in administered prices. Inflation expectations, which have been within the target tolerance band for over a year, declined still further in the course of several recent months.

The Executive Board stated that developments in the international environment have improved and that global liquidity is rising on the back of the ECB’s quantitative easing programme and the deferral of the increase in the Fed’s rate. Along with more favourable prices of raw materials and energy, the above reinforces the prospects for the economic recovery of our key foreign trade partners and diminishes the risks which may evolve from the international environment.

As assessed by the Executive Board, the positive effects of fiscal consolidation measures and the conclusion of the arrangement with the IMF confirm the commitment of the Serbian economic policy makers to strengthening public finances and ensuring sustainable recovery of the domestic economy. This, at the same time, contributes to better perception of investors and their increased interest in Serbia.

At its meeting today, the Executive Board also adopted an amendment to the Decision on Interest Rates Applied by the National Bank of Serbia in the Implementation of Monetary Policy, narrowing the corridor of interest rates set in reference to the key policy rate from ± 2.5% to ± 2.0%. As assessed by the Executive Board, this measure should help stabilise interest rates in the interbank money market.

The Executive Board also adopted the May Inflation Report, containing an overview of current macroeconomic trends and monetary policy measures. The Report will be presented to the public on 20 May.

The next rate-setting meeting will be held on 11 June 2015.


Još 15 privatizacija do kraja maja
Ministar privrede Željko Sertić najavio je danas da će do kraja ovog meseca biti objavljeno još petnaestak privatizacija preduzeća, dodajući da je do sad država precizno utvrdila sudbinu za 338 svojih preduzeća.

"Za tačno 338 preduzeća smo definisali na koji način će biti restrukturirana i privatizovana", rekao je Sertić novinarima na Sajmu tehnike, dodajući da je ostalo još 188 preduzeća za koja će se tek videti šta će sa njima biti.

Sertić je rekao da će, nažalost, jedan deo njih morati da ode u stečaj, dok se za preostale država snažno bori kako bi im obezbedila strateške partnere, a pogotovo za one najvažnije i najveće, za koje je država u načelu za MMF-om već dogovorila da deo dobije neku vrstu zaštite.

"Za svako preduzeće imamo akcioni plan i ukoliko u određenom periodu ne nađemo strateške partnere ili nemamo način za njihovu restrukturiranje, ta preduzeća će doživeti sudbinu kao i sva ostala (stečaj)", rekao je Sertić.

Ministar je podsetio da smo do sad imali 12 objavljenih privatizacija, od kojih je jedna propala, ali je nedavno već objavljen novi poziv.

Sertić je naveo da su za firme Ferero i FAP u toku završni razgovori.

On je dodao da je Srbija u prethodnom periodu dobila od MMF puno priznanje, pre svega za fiskalne rezultate i strukturne reforme u javnim preduzećima, na primer za EPS, Srbijagas i druge, a da je ostalo, između ostalog, da se završi reforma Železnica Srbije.


Kinezi zainteresovani za poljoprivredne kombinate u Srbiji
Kineska Hen Čang Grupa zainteresovana je za privatizaciju poljoprivrednih kombinata u Srbiji, a pre svega za Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB), izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima te kompanije i Kineske razvojne banke rekla da su investitori iz te zemlje zainteresovani i za PIK Bečej i PIK Zemun.

Bogosavljević Bošković je rekla da su Kinezi zainteresovani i za uzimanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, kao i grinfild investicije.

"Naš sektor poljoprivrede traži velike investicije kako bi bio što konkurentniji na međunarodnom tržištu", rekla je Bogosavljević Bošković.

Predstavnik Kineske razvojne banke u Srbiji Vang Jašeng rekao je novinarima da je ta finansijska institucija veoma zainteresovana za ulaganje u poljoprivredno zemljište i infrastrukturu u Srbiji.

"Naša banka će obezbediti sredstva za srednje i velike projekte", rekao je Jašeng dodajući da će aktivnosti te banke biti usmerene na uspostavljanje bolje saradnje dve zemlje i ostvarivanje zajedničkih interesa.

On je dodao da će kineskim investitorima ukazati na prednosti ulaganja u Srbiju.

Predsednik Hen Čang Grupe Vei Jušan istakao je da je ta kompanija veoma zainteresovana za ulaganja u poljoprivrednu i organsku proizvodnju u Srbiji i da smatraju da naša zemlja ima velike potencijale u agrobiznisu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta