Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Misija MMF-a počela razgovore
Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je u ponedeljak u Beogradu zvanične razgovore s delegacijom Srbije povodom prve reviziju aranžmana u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

Na čelu misije MMF-a je Zuzana Murgasova, a u delegaciji Srbije na sastanku u Narodnoj banci Srbije su guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić sa saradnicima.

Misija MMF-a je u Beogradu od 29. aprila, a planirano je da razgovori traju do 12. maja.

Glavne teme prve revizije trogodišnjeg aranžmana biće stanje u javnim finansijama Srbije, restrukturiranje javnih preduzeća, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i privatizacija.

MMF je Srbiji 23. februara odobrio stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Po dogovoru sa MMF-om bilo je planirano da struja u Srbiji poskupi za 15 odsto, ali je Vlada Srbije to odložila i najavila da će sapredstavnicima te finansijske institucije tokom prve revizije aranžmana razgovarati o odlaganju ili manjem procentu poskupljenja struje.

Još nije objavljen plan racionalizacije javnog sektora, a kasne privatizacioni postupci preostalih društvenih preduzeća.


"Tonnies" uskoro počinje da gradi 5 farmi - U planu 20 uzgajivačnica
Potpisivanje memoranduma sa nemačkom kompanijom "Tonnies" značajan je korak u oživljavanju i unapređenju stočarstva – gajenju svinja i proizvodnji svinjskog mesa u Srbiji, izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Investicija nemačke kompanije u proizvodnju u Srbiji iznosiće oko 420 mil EUR, a namera te kompanije da proizvodi tri miliona tovnih svinja. Najavljeno je da će uskoro početi izgradnja prvih pet od ukupno 20 farmi svinja.

- To je prilika da se primene nove tehnologije, dobra genetika, da se poveća proizvodnja hrane za životinje, primene novi pristupi u zaštiti životne sredine i rešavanju otpadnih voda, a sve ovo zahteva i nova radna mesta - kazao je Budimović.

Budimović je dodao da paralelno treba raditi na inteziviranju izvoza i olakšavanju realizacije izvoza svinjskog mesa i prerađevina od svinjskog mesa, kao i pristup novim tržištima.

- Ovo treba da bude i dobar signal za buduće ulagače u srpsko stočarstvo, kao što je proizvodnja junećeg mesa kvaliteta "baby beef" i proizvodnja jagnjećeg i ovčijeg mesa - naveo je Budimović.

Vlada Srbije i nemačka kompanija "Tonnies", najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su 27. aprila u Beogradu Memorandum o razumevanju, uz poruku premijera Srbije Aleksandra Vučića da je ta investicija veoma važna za Srbiju i da će se u našoj zemlji proizvoditi najbolje meso u Evropi.

Svinje se u Srbiji velikim delom uzgajaju na tradicionalan način, a u strukturi registrovanih objekata za uzgoj svinja u Srbiji, koje prati Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, objekti kapaciteta za uzgoj od 100 - 500 grla, zauzimaju učecće od 73% od ukupnog broja objekata sa definisanim kapacitetima, odnosno 43,8% od ukupno registrovanih objekata u svinjarstvu.

Po podacima PKS, broj grla svinja u Srbiji na početku 2014. godine bio je 3,14 miliona, a na kraju godine 3,2 miliona. Lani je u Srbiju uvezeno 330.000 svinja, što je više nego duplo povećanje u odnosu na 2013, kada je uvezeno 118.000 svinja.

U 2014. godini je izvezeno 26.000 grla, što je smanjenje u odnosu na 2013. kada je izvezena 31.000 svinja.


Uzlet dobiti "Pošte Srbije"
Generalni direktor "Pošta Srbije" Milan Krkobabić izjavio je da je to javno preduzeće u prva tri meseca 2015. godine ostvarilo 8 mil EUR neto dobiti.

Ako se taj tempo nastavi do kraja godine, dobit će biti veća za 32 mil EUR, ističe Krkobabić.

Navodeći da je u istom periodu prošle godine dobit tog preduzeća bila rekorodnih 5,8 mil EUR, Krkobabić je za "Pink" rekao da ako se nastavi ovim tempom kao u prva tri meseca 2015. godine, na godišnjem nivou biće ostvaren impozantan rezultat, jer će neto dobit biti veća od 32 mil EUR.

- Takav rezultat ne bismo ostvarili da nismo maksimalno štedeli na svemu - rekao je Krkobabić navodeći da je preduzeće profitabilno, raste i razvija se i društveno je odgovorno. Kako je naveo, ključna reč za javni sektor i javna preduzeća je odgovornost.

Krkobabić kaže da je uspešno završena organizacija u "Pošti Srbije" uz punu saglasnost menadžmenta, zaposlenih i uprave tako da 15.000 ljudi koji rade u tom preduzeću mogu da budu više nego zadovoljni.

- Plata nam je i dalje redovna, a kolika će biti plata zavisi i od menadžmenta i od zaposlenih i od toga da nađemo posao - rekao je Krkobabić.

Povodom Međunarodnog praznika rada, Krkobabić kaže da u celini u Srbiji imamo malo zaposlenih, i mora se nastojati da se poveća odgovornost i pronađu novi poslovi i nove investicije.

- Sudbina radnika je u njihovim rukama. Vlada Srbije radi svoj deo posla, menadžment mora da radi svoj deo posla, a radnik, on treba da se trudi da ono što je pred njega stavljeno uradi valjano - zaključio je Krkobabić.


Gubitak NIS-a od 4,7 milijardi dinara zbog kursnih razlika
Naftna industrija Srbije (NIS) zabeležila je u prvom kvartalu ove godine neto gubitak od 4,7 milijarde dinara, zbog negativnih kursnih razlika i korišćenja skupih zaliha nafte koja je bila kupljena po višim cenama, saopštilo je danas NIS.

BEOGRAD,- Naftna industrija Srbije (NIS) zabeležila je u prvom kvartalu ove godine neto gubitak od 4,7 milijarde dinara, zbog negativnih kursnih razlika i korišćenja skupih zaliha nafte koja je bila kupljena po višim cenama, saopštilo je danas NIS.

Kao posledica nepovoljnih makroekonomskih trendova, EBITDA (prihod pre oporezivanja) u prvom kvartalu 2015. godine iznosio 7,2 milijarde dinara, što je 53 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Investicije NIS-a u prva tri meseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže.

NISje potpisao i ugovor sa kompanijom CB&I za izradu baznog i proširenog baznog projekta za Duboku preradu, a u toku januara je završen i remont postrojenja Bitumen u Rafineriji nafte Pančevo.

Komentarišući rezultate poslovanja NIS-a u prvom kvaratlu 2015. godine, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da se kriza iz prošle godine prenela i u prve mesece 2015. godine i da ovi rezultati zato bili očekivani.

"Naš glavni zadatak je povećanje operativne efikasnosti i sprovođenje programa ušteda u svim oblastima poslovanja. Ali, bez obzira na to, nastavićemo da investiramo, pre svega u povećanje rezervi nafte i gasa i bićemo siguran snabdevač našim potrošačima", rekao je Kravčenko.

On je najavio da će uprkos teškoj situaciji, obim ulaganja u projekte društvene odgovornosti i dalje ostati u fokusu NIS-a, jer, kako je rekao,"mi brinemo i o zaposlenima i zajednici u kojoj poslujemo".

NIS grupa je u prvom kvartalu ove godine povećala obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza, koja su iznosila 29,5 milijarde dinara, što je 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

NIS je, kako se navodi, u prva tri meseca ove godine poslovao u veoma složenim makroekonomskim uslovima i taj kvartal obeležile su veoma niske cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo 10 puta veće nego u istom periodu prošle godine.

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, NIS je uspeo da poveća ukupan promet naftnih derivata za šest odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2014. godine, dok je učešće na maloprodajnom tržištu Srbije povećano za dva odsto.

Značajno je, za 12 odsto, povećan obim prodaje premijum goriva i za 17 odsto obim prodaje u inostranim aktivima u poređenju sa istim periodom 2014. godine.

Kompanija je uštedela 800 miliona dinara na merama povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova u prvom kvartalu ove godine.

U Bloku Promet je u oblasti bunkerisanja ostvarena rekordna prodaja evro dizela, a u Bloku Energetika su nastavljene aktivnosti na osnivanju projektne kompanije za realizaciju Termoelektrane-toplane Pančevo, a u rad je puštena mala elektrana na naftno-gasnom polju Velebit.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u prva tri meseca su privedeni kraju radovi na Aminskom postrojenju u Elemiru, saopštio je NIS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta