Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za PKB se "bore" Arapi, Rusi i Kinezi - Tender u drugoj polovini 2015. godine
Za privatiziciju PKB-a zainteresovani su investitori iz Rusije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i iz Srbije i regiona rekao je gradonačelnik Siniša Mali, objavljeno je na sajtu Beoinfo.

Mali je istakao da očekuje da će u drugoj polovini godine biti raspisan javni poziv za potencijalne investitore.

On je rekao da je na bazi preliminarnog ispitivanja tržišta i ponuda koje su stigle Agenciji za privatizaciju, PKB jedno od najatraktivnijih preduzeća u njenom portfoliju.

Kako je istakao, trenutno se radi na sređivanju imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se privatizacija PKB-a privela kraju, a Odluka o privatizaciji biće razmatrana na Skupštini grada početkom jula.

Model privatizacije je, prema njegovim rečima, jako dobar, jer za razliku od prethodnih privatizacija, koje su podrazumevale prodaju kompletnog kapitala, sada se štiti gradsko gradjevinsko zemljište, koje neće biti na prodaju.

- Idemo na prodaju samo poljoprivrednog zemljišta sa pripadajućim objektima i stočnim fondom, dakle samo deo imovinskog paketa, ono što nije strateška delatnost grada - rekao je Mali.

Grad Beograd kao osnivač u saradnji sa Agencijom za privatizaciju će, istakao je, tražiti da se zadrži kontinuitet delatnosti, odnosno poljoprivredna proizvodnja.

Naveo je da će se tražiti jasni kriterijumi, jake bankarske garancije, kao i drugi mehanizmi kojima se omogućava istrajnost u održanju kontinuiteta delatnosti.

- Cilj nam je da se privatizacija ne zloupotrebi i ne preimenuje i iskoristi za druge namene, da preduzeće ostane poljoprivredni kombinat i da zemljište ostane u svrhu proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, s obzirom na značaj koji ima za snabdevanje tržišta mlekom, mlečnim proizvodima i mesnim sirovinama - istakao je gradonačelnik.


Arabs, Russians and Chinese are fighting for PKB - Tender in the second half of 2015
Investors from Russia, China and UAE and Serbia and region are interested in privatization of PKB, the mayor Sinisa Mali said, it was published at Beoinfo website.

Mali outlined that he expects that in the second half of the year, a public call for potential investors will be released.

He said that based on preliminary market research and offers delivered to the Agency for privatization, PKB is one of the most attractive companies in its portfolio.

As he outlined, at the moment, they have been working on managing property and legal issues so that privatization of PKB would end and Decision on privatization will be considered at the Assembly of the City in early July.
He said that clear criteria, strong banking guarantees as well as other mechanisms will be required which enable sustainability in maintaining continuity of the activity.


Najveći dužnici Zastava oružje, Krušik, Monus
Poreska uprava Srbije objavila je danas spisak najvećih poreskih dužnika na kojem su 422 aktivna preduzeća, 760 firmi koje su u stečaju i likvidaciji, 227 koje su u restrukturiranju, 423 koje su brisane iz registra, a 157 je onih kojima je oduzet poreski identifikacioni broj (PB).

Najveći poreski dužnik među aktivnim preduzećima na kraju marta 2015. godine bilo je kragujevačko preduzeće Zastava oružje čiji je dug 7,7 milijardi dinara.

Sledi Krušik Valjevo (2,59 milijardi), zatim Monus iz Beograda (2,17 milijardi) koji je podneo zahtev za reprogram duga, PPT Namenska iz Trstenika (2,14 milijarde), Kompanija Borba (1,86 milijardi).

Među najvećim dužnicima su i Lola livnica iz Beograda (941,6 milona dinara), Mera invest (910,5 miliona), Sloboda iz Čačka (863,4 miliona).

Veliki poreski dužanici su i Farmakom, Agroživ, Mitrosrem, Vujić Valjevo, Zekstra grupa, Kompanija Novosti, Komgrap, RTS, Fudbalski klub "Partizan", Verano motors, Beohemija.

Na spisku poreskih dužnika je 706 preduzetnika, a najveći dug ima Milan Vasiljković, vlasnik "Zelene jabuke" iz Smederevske Palanke, čiji je dug 117,6 milion dinara.

Poreska uprava nema mogućnost da prinudno naplati dug od preduzeća koja su u stečaju ili restrukturiranju. Među preduzećima koja su u stečaju najveći dužnik je Beobanka čiji je dug 30,9 milijardi i Investbanka sa dugom od 23,2 milijarde dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta