Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fond za razvoj odobrava 44 kredita
Upravni odbora Fonda za razvoj Srbije odlučio je da se u ovoj godini iz sredstava Fonda odobri 44 kredita u ukupnom iznosu od 697,3 miliona dinara.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, svi krediti su odobreni po redovnim programima Fonda za razvoj Srbije za 2015. godinu, a to su program za privredne subjekte sa poplavljenih područja i program Fonda za 2015.

Dodaje se da su iz sredstava kreditne linije za poplavljena područja, odobrena dva kredita u ukupnom iznosu 19,5 miliona dinara.

Po programu Fonda za investicione kredite za pravna lica, odobreno je sedam kredita u iznosu od 208,7 miliona dinara, dok je za preduzetnike odobreno šest kredita u iznosu od 22,7 miliona dinara.

Za trajna obrtna sredstva pravnih lica odobren je 21 kredit od 428,5 miliona dinara, dok je za preduzetnike odobreno sedam kredita u iznosu od 16,4 miliona dinara kao i jedan start-ap kredit od 1,5 miliona dinara.

U saopštenju se ističe da su krediti odobreni sa rokom otplate od pet do deset godina, u okviru kojih je period počeka od jedne do dve godine, a kamatna stopa od tri odsto na godišnjem nivou.

“U skladu sa Programom odobrena su i tri kredita za održavanje tekuće likvidnosti, dva kredita za reprogram i 10 sporazumnih regulisanja obaveza kao i dva UPPR-a za Elkom doo Beograd i Pekara MBN iz Niša”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su na sednici UO usvojeni i finansijski izveštaj Fonda za razvoj za 2014.sa izveštajem nezavisnog revizora, izveštaj unutrašnje revizije za prošlu godinu, kao i program poslovanja Fonda za razvoj za 2014. godinu.

“U ovoj godini, zaključno sa 17. junom , ukupno je odobreno 199 kredita u vrednosti od 4.454.593.582,09 dinara” naglašava se u saopštenju Ministarstva privrede Srbije.


UniCredit banka Srbije zainteresovana za izvozne firme
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je sa Klaudiom Ćezariom, predsednikom Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija o mogućnostima intenzivnije saradnje sa ciljem podrške poslovanju srpskih kompanija.

Kako je istaknuto na sastanku u PKS, UniCredit banka Srbija zainteresovana je da proširi poslovanje i ponudu sa fokusom na mala i srednja preduzeća i izvozno orijentisane kompanije. Komora će, na osnovu sektorskih analiza informisati banku o potrebama privrede, koja će kreirati i predstaviti svoju ponudu. Ukazano je na mogućnosti povezivanja kompanija sa inostranim firmama – klijentima banke gde UniCredit ima razvijenu lokalnu mrežu, kao što su Turska i Azerbejdžan. UniCredit banka Srbija je članica UniCredit grupe, jedne od vodećih finansijskih grupacija u Evropi i najveće međunarodne bankarske mreže u regionu Centralne i Istočne Evrope. Posluje u 17 zemalja, ima više od 130.000 zaposlenih i 7.750 ekspozitura. U regionu Centralne i Istočne Evrope upravlja bankarskom mrežom od 2.500 ekspozitura.


Privredna komora postaće pravi servis za preduzeća
Cilj modernizacije komorskog sistema jeste da postane efikasan servis za preduzeća, da firmama pronalazi nove partnere, povezuje ih sa tržištima i otvara nove mogućnosti. Onima kojima nisu dostigli nivo konkuretnosti, komore treba da omoguće alate za rad, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.
Čadež je danas razgovarao u Kraljevu sa privrednicima Raškog i Moravičkog okruga, članovima skupštine Regionalne privredne komore Kraljevo, predstavnicima lokalne samouprave i institucija okruga o stanju u privredi i modernizaciji komorskog sistema. Čadež je sa saradnicima posetio kompanije „Gir” u Kraljevu i „Unipromet” u Čačku.

Marko Čadež je prilikom obilaska fabrike nameštaja „GIR“ iz Kraljeva rekao da je ta firma jedna uspešna priča, o čemu govore i same brojke. Imaju dobro inostrano tržište nameštaja, jake i stabilne kupce, a samo u prošloj godini zaposlili su oko 70 radnika.

To je najbolji primer šta znači izvozno orijentisana firma, koliko vam je dobar proizvod i koliko ste konkurentni na inostranom tržištu“, rekao je predsednik PKS. Čadež je rekao da PKS želi da postane servis za privredu koja je izvozno orijentisana.

- Tražićemo dijalog sa vladom koji bi se odnosio na inspekcijski nadzor ilegalnih sirovina, koji jeste problem za fabrike kao što je recimo „GIR“ - rekao je Čadež.

Bojan Radović, zamenik direktora GIR-a, naveo je da fabrika nameštaja „GIR“ postoji još od 1999. godine, sa sedištem u Kraljevu, a od 2001. godine posluje isključivo sa firmama iz Belgije i Holandije.

- Tada smo počeli sa dvadesetak radnika, a danas imamo 320 radnika u jednoj smeni, što je polovina od ukupno zaposlenih. Imamo u planu da proširimo kapacitete, a to znači i zapošljavanje novih radnika - rekao je Radović.


Ruska kompanija "Kronstadt" nudi saradnju srpskim firmama
Ruska kompanija "Kronstadt" specijalizovana za proizvodnju savremene industrijske opreme koja se primenjuje u energetici, naftnoj i gasnoj industriji, zainteresovana je da poveća saradnju sa srpskim preduzećima, najavili su u petak ( 19. juna 2015. godine) predstavnici te kompanije u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Kronstadt" je ruska kompanija sa sedištem u Sankt Peterburgu i sa predstavništvima u SAD, Nemačkoj i Kini, a planiraju da otvore i predstavništvo u Srbiji.

"Kronstadt" je kompanija koja postoji već 20 godina i specijalizovana je za proizvodnju savremene industrijske opreme za energetiku, naftnu i gasnu industriju, brodogradnju, hemijsku, građevinsku i rudarstvo, istakli su predstavnici te firme u PKS-u.

Ta kompanija je specijalizovana za izvoz različitih vrsta opreme u svim tim granama privrede, a njihov glavni proizvod su pumpe, koje čine 20 do 50% ukupnog izvoza "Kronstadta" .

To su pumpe za pretakanje svih vrsta tečnosti i gasa, koje isporučuju i rudnicima i kopovima, pumpe za pratakanje tehničke i vode za piće, uključujući i agresivne materije i naftne derivate, istaknuto je na prezentaciji.

Deo proizvodnog programa "Kronstadta" su i izmenjivači toplote, armature i kuglične slavine, a bave se i remontom brodova.

Specifičnost te kompanije je što proizvodi po konkretnoj narudžbini.

Najveći broj zaposlenih u "Kronstadt" su tehnički stručnjaci i inženjeri.

Predstavnici Naftne industrije Srbije (NIS) izrazili su na sastanku u PKS-u zainteresovanost za saradnju sa ruskim "Kronstadt"om, posebno u oblasti kompresora i pumpi i naglasili da već imaju konkretne predloge za saradnju.

Sekretar Udruženja za metalsku i elektroindustriju PKS-a Ljubiša Obradović pozvao je kompaniju "Kronstadt" da pomogne oživljavanje industrije u Srbiji, jer je industrijalizacija streteški važna za Srbiju.

On je izrazio očekivanje da će ta ruska kompanija pronaći poslovne partnere u Srbiji.


Italian Idest after Fiat is interested in new project in Serbia
The international engineering company, "Idest", which was the main technical partner of investment of "Fiat" in Kragujevac, is interested in new projects in Serbia in different fields j, the head of the company in Serbia (June 18, 2015), Mauricio Panico said.

At the business meeting "Doing business with integrity", at Crowne plaza hotel, presented the story of success of reconstruction of the company "Fiat Chrysler automobili Srbija".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta